Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2011,
21.13

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izguba

Torek, 5. 7. 2011, 21.13

5 let

Vzajemna v prvem polletju precej bolje od načrtovanega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vzajemna bo v prvem polletju predvidoma ustvarila približno dva milijona evrov izgube pred davki, kar je za polovico manjša izguba, kot so jo načrtovali.

To je po besedah predsednika uprave zavarovalnice Dušana Kidriča posledica predvsem manjše odpovedi zavarovanj ter krčenja obratovalnih stroškov.

Uprava Vzajemne je na novinarski konferenci predstavila podatke o poslovanju zavarovalnice v prvih petih mesecih letošnjega leta in ocene o poslovanju v prvem polletju.

Celotni prihodki: 109 milijonov evrov Celotni prihodki Vzajemne v prvih petih mesecih znašajo 109 milijonov evrov, od tega je čistih prihodkov od premij za 102 milijona evrov. Obračunana zavarovalna premija je v tem obdobju znašala 106 milijonov evrov, od tega za dopolnilno zavarovanje 105 milijonov evrov, pojasnjuje Kidrič.

Obetajo si celo 130 milijonov evrov

V juniju Kidrič pričakuje še 22 milijonov evrov prihodkov, tako da si v prvem letošnjem polletju obetajo 130 milijonov evrov celotnih prihodkov. To je po Kidričevih besedah več od planiranega in je posledica beleženja boljših podatkov na področju zavarovanosti.

Beg zavarovancev je manjši Po njegovih besedah so namreč dosegli zaustavitev odpovedi zavarovanj dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kot glavnega produkta Vzajemne. Tako so odpovedi zavarovanj po njegovih besedah bistveno nižje od preteklih let in od planirane. H konkurenci je tako v prvih šestih mesecih letošnjega leta odšlo 5124 zavarovancev, medtem ko je lani v takem obdobju "pobegnilo" 9025 zavarovancev.

V prvih petih mesecih je Vzajemna beležila 109 milijonov evrov evidentiranih odhodkov, za prvo polletje pa ocenjujejo, da bodo skupni odhodki znašali 132,7 milijona evrov. Odhodkov iz naslova škode je v bilo v prvih petih mesecih 99 milijonov evrov, za prvo polletje pa pričakujejo, da jih bo 120 milijonov evrov.

"Stiskali" so na področju obratovalnih stroškov

Tako je Vzajemna v prvih petih mesecih pridelala 400.000 evrov izgube, v enakem obdobju lani pa 1,6 milijona evrov dobička. Za polletje pa si obetajo izgubo v višini dva milijona evrov, medtem ko so predvideli izgubo v višini štirih milijonov evrov.

Po Kidričevih besedah so v prvem polletju precej "stiskali" na področju obratovalnih stroškov. Ti so letos predstavljali nekaj več kot osem odstotkov vseh stroškov, medtem ko so lani predstavljali deset odstotkov vseh odhodkov. Prav tako so uspeli nekaj privarčevati pri izvedbi volitev. Medtem ko so za volitve načrtovali stroške v višini 445.000 evrov, so na koncu odšteli nekaj manj kot 390.000 evrov, je pojasnil član uprave Vzajemne Igor Jarc.

Ne spreglejte