Vraničar Ermanova po pogovorih o NLB: Vsi razumejo, da gre za specifičen primer

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je v Luksemburgu visoke predstavnike evropskih institucij in IMF seznanila z dogajanjem v povezavi s privatizacijo NLB. "Vsi sogovorniki so izrazili razumevanje za to, da gre za primer z zelo specifičnimi okoliščinami, ki jih je treba v tem primeru upoštevati," je poudarila ministrica po pogovorih.

Foto: STA

Vraničar Ermanova je ob robu četrtkovega zasedanja evroskupine in današnjega srečanja finančnih ministrov EU s položajem NLB v dvostranskih pogovorih seznanila podpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa, predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija in predstavnika IMF za Evropo Poula Thomsna.

Ministrica je pojasnila, da je bil njen prvenstveni namen, da sogovornike seznani z zadnjimi odločitvami glede procesa privatizacije NLB. Poudarila je, da so se z vsemi sogovorniki strinjali, da je prava pot za iskanje rešitev v sodelovanju med slovensko vlado in Evropsko komisijo, konkretno s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager in njeno ekipo.

Na vprašanje, ali sogovorniki razumejo slovenske argumente za zaustavitev postopka privatizacije, je ministrica odgovorila, da gre za zelo kompleksna vprašanja, ki jih je težko podrobno preučiti na kratkih sestankih, vendar pa so vsi sogovorniki izrazili "razumevanje za to, da gre za primer z zelo specifičnimi okoliščinami, ki jih je treba v tem primeru upoštevati".

"Zame je pomembno, da vse relevantne sogovornike sproti obveščamo o položaju in razvoju dogodkov. Na ta način se lahko nadejamo tudi razumevanja za slovenske argumente," je še izpostavila ministrica.


Miti in dejstva o iranskem pranju denarja v NLB 


Oblikujejo različne alternativne predloge

O podrobnostih glede iskanja alternativnih rešitev ni želela govoriti, češ da so trenutno še v zelo zgodnji fazi pogovorov z Evropsko komisijo in da še oblikujejo različne alternativne predloge.

Pri tem je ponovno poudarila, da je temeljni cilj ohraniti NLB kot regionalno finančno skupino. "Ocenjujem, da je to z vidika varovanja vrednosti državnega premoženja in zagotavljanja možnosti za nadaljnji razvoj banke ključnega pomena, in temu bomo podredili vse druge dejavnosti," je izpostavila.

Komentarji

1
  • nevem / 17.06.2017. ob 21:19

    Kje je ta ženska rasla, najbrž ne v samostanu. Pa kje se najdejo taki ženski ?tipi

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.