SiolNET. Posel danes Novice
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volkswagen priznal krivdo v ZDA. Plačal bo 4,3 milijarde dolarjev.

0,30

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je v ZDA priznal, da je zavajal z izpušnimi plini. Zaradi tega bo moral plačati 4,3 milijarde dolarjev kazni (4,1 milijarde evrov).

Ameriška generalna državna tožilka Loretta Lynch je danes na novinarski konferenci dejala, da so se dogovorili s podjetjem, da bo priznalo krivdo zarote pri zavajanju ZDA, kršenja zakona o čistem zraku, oviranje pravice ter uvažanja avtomobilov z napačnimi navedbami. Preiskava pa še ni končana.

Podjetje bo moralo plačati 2,8 milijarde dolarjev kazni v kazenskem procesu in 1,5 milijarde dolarjev v civilni tožbi. Poleg tega je Volkswagen že pristal na okrog 17,5 milijarde dolarjev odškodnine lastnikom vozil in prodajalcem ter za popravilo škode okolju. ZDA bodo šest zaposlenih v podjetju obtožile zaradi zarote pri zavajanju ZDA in strank podjetja, kršenja okoljevarstvenih zakonov in prevare.

Volkswagen je konec leta 2015 priznal, da je imelo okrog 11 milijonov avtomobilov na dizelski pogon vgrajen poseben računalniški program, ki je na uradnih izpušnih testih pokazal nižje emisije škodljivih plinov, na primer dušikov oksid, kot pa so bile dejanske med normalno vožnjo na cesti.

Kljub aferi nov prodajni rekord

Kljub škandalu, ki je v ZDA lani povzročil padec prodaje v primerjavi z letom 2015 za 7,6 odstotka, je Volkswagen na globalni ravni dosegel nov prodajni rekord. Lani je prodal okrog deset milijonov vozil, kar je štiri odstotke več kot leta 2015.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin