Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 5. 2018,
17.12

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

sodišče mediji revija tožba

Petek, 11. 5. 2018, 17.12

5 let, 11 mesecev

Višje sodišče v bistvenih delih pritrdilo začasni odredbi v primeru zakoncev Login proti Reporter Medii

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Silvester Šturla | Foto STA

Foto: STA

Višje sodišče v Ljubljani je v ključnih delih potrdilo začasno odredbo okrajnega sodišča, s katero je podjetju Reporter Media prepovedalo objavljati podatke iz zasebnega življenja zakoncev Login, so sporočili iz odvetniške pisarne Stušek. Sodišče je znižalo zagroženo kazen za primer kršitve, a urednik Silvester Šurla z odločitvijo še ni seznanjen.

Kot so navedli v omenjeni odvetniški pisarni, je višje sodišče kazen za posamezno kršitev znižalo s sto tisoč na 50 tisoč evrov.

Ljubljansko okrajno sodišče je namreč podjetju konec lanskega leta prepovedalo objavljati podatke iz zasebnega življenja zakoncev Login, ki sta v javnosti postala znana z razvojem in prodajo podjetja Outfit7.

Podjetje je zato takrat ustavilo izdajo revije Reporter Magazin, čeprav je bila ta že natisnjena. V primeru kršitve prepovedi jim je sodišče zagrozilo s sto tisoč evri kazni, ki bi lahko, če bi se objave ponavljale, narasla na milijon evrov.

''Ni šlo za nikakršno sodno prepoved izdaje revije''

V odvetniški pisarni Stušek, ki zastopa Loginova, so v današnjem sporočilu za javnost navedli, da je višje sodišče v bistvenih delih veljavno začasno odredbo ohranilo v nespremenjeni obliki.

Poudarili so, da zadnje izkazuje, da je bila začasna odredba izdana v skladu z veljavno zakonodajo in skladno s sodno prakso in "da ni šlo za nikakršno sodno prepoved izdaje in preprečitev prodaje revije Reporter Magazin oz. za nikakršen grob poseg v svobodo izražanja, kot so nekateri skušali prikazati".

Zakonca Login sta se svoji zasebnosti odrekla, saj pogosto nastopata v medijih. | Foto: Tania Mendillo Zakonca Login sta se svoji zasebnosti odrekla, saj pogosto nastopata v medijih. Foto: Tania Mendillo

O glavnem postopku se bo še odločalo, zadeva še ni končana

Pri tem so v omenjeni odvetniški pisarni pojasnili, da zadeva še ni končana, saj bo sodišče v okvirih glavnega postopka oz. tožbenega zahtevka še odločalo in je z izdano začasno odredbo bilo odločeno le za čas trajanja glavnega postopka.

Kljub temu pa so ocenili, "da gre za pomembno pravno odločitev, ki tudi precedenčno odloča o mejah zasebnosti znanih oseb ter predstavlja velik korak naprej k razvoju pravice varovanja zasebnosti v slovenskem prostoru".

Loginova sta se odrekla svoji zasebnosti

Urednik revije Silvester Šurla z odločitvijo sodišča še ni seznanjen, zato je tudi ne more komentirati. Ob izdaji odredbe je sicer dejal, da razlogov za takšen ukrep zakoncev Login ne razume, saj da je bil prispevek, ki so ga želeli objaviti, naravnan izrazito pozitivno.

Opozoril je, da sta se Loginova sama odrekla svoji zasebnosti, saj pogosto nastopata v medijih. V odvetniški pisarni Stušek pa so takrat nasprotno podarili, da Loginova nista javni osebnosti, nimata takšnega statusa in ga nikoli nista imela.

Šurla: Odvetniška pisarna Loginovih zavaja

Urednik revije Reporter Magazin Silvester Šurla je sporočilo odvetniške pisarne Stušek označil kot zavajanje. Kot je dejal, je sodišče v ključnem delu pritrdilo njim.

Zavrnili so predlog Loginovih, da se reviji prepove objavo podatkov o prejšnjih imenih in priimkih Ize in Sama Logina ter o razlogih za to, da sta jih spremenila.

Zavrnili so tudi predlog za prepoved objave fotografij iz družinskih albumov in objavo fotografij iz časa šolanja obeh, v primeru Sama Logina pa tudi predlog za prepoved objave podatka o tem, v katerih krajih se je šolal. Znižali so še denarno kazen v primeru, da bi revija kršila delno odredbo v delu, v katerem ni bila razveljavljena, in sicer s 100.000 na 50.000 evrov.

S tem so po prepričanju Šurle Reporter Medii pritrdili v ključnem delu. Prepričan je namreč, da je bil glavni razlog, da sta Loginova podala predlog za začasno odredbo v tem, da se ne bi objavljalo njunih nekdanjih imen in priimkov in razlogih za njihovo spremembo.

Ne spreglejte