Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
10.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stanovanja nepremičnine Situla

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 10.17

6 let, 7 mesecev

V Sloveniji obstajajo kupci, ki so za stanovanje pripravljeni odšteti 800 tisočakov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V času, ko so cene nepremičnin v Ljubljani najnižje v zadnjih osmih letih, so se začela prodajati moderna stanovanja po visokih cenah. Bo 128 stanovanj res prodanih v treh letih.

V Ljubljani se je pred dnevi tudi uradno začela prodaja stanovanj ob Dunajski cesti v neposredni bližini WTC. V stanovanjskem kompleksu Eko srebrna hiša, kjer je 128 stanovanj vseh velikosti, se cene gibljejo od 2900 pa vse do 4200 evrov za kvadratni meter.

Za najdražje dupleks stanovanje s skupno površino 240 kvadratnih metrov pa je recimo treba odšteti 780 tisoč evrov. Za primerjavo: za penthouse stanovanje (prav tako je veliko 240 kvadratnih metrov) je v nekaj kilometrov oddaljenem poslovno-stanovanjskem kompleksu Situla, ki je tik ob ljubljanski železniški postaji, treba odšteti še nekaj več, in sicer natanko milijon evrov.

Prodati stanovanja v treh letih? V Akropoli, kjer so investitorji in prodajalci Eko srebrne hiše, načrtujejo, da bi po optimističnih načrtih vsa stanovanja prodali v treh letih. Je to v časih, ko je Slovenija gospodarsko še vedno v nezavidljivem položaju, ko se kupna moč ne krepi in številni potencialni kupci čakajo na še nižje cen stanovanj, sploh mogoče?

Dejstvo je, da so stanovanja v Eko srebrni hiši moderna v več pogledih, kar smo pisali v tem članku in zadovoljijo še tako zahtevnega kupca. A ne glede na to je premislek potencialnih kupcev, ki si stanovanje za takšno ceno lahko privoščijo (za dvosobno stanovanje v velikosti 60 kvadratnih metrov je recimo treba odšteti okoli 180 tisočakov), popolnoma logičen.

Prednosti in slabosti Prvi razlog je lokacija. Omenjeni kompleks je sicer na zavidljivi lokaciji znotraj avtocestnega obroča (blizu WTC), a leži tik ob eni izmed najbolj prometnih mestnih vpadnic Dunajske ceste.

Drugič, objekt je velik, saj je v njem kar 128 stanovanj, kar številne, ki si lahko privoščijo tako nepremičnino, lahko zmoti.

Tretjič, za večje stanovanje v Eko srebrni hiši, ki presega 250 tisočakov, je trenutno mogoče dobiti tudi novega dvojčka v prestolnici, vendar ne na tako dobri lokaciji.

Četrtič, cene stanovanj na tej mikro lokaciji se bodo le stežka cenile. V neposredni bližini sta namreč še dva novejša stanovanjska kompleksa, ki temu območju Bežigrada držita visoko raven cen.

In petič, z izjemo Situle (objekta sicer nista popolnoma primerljiva) v prestolnici ni na voljo novejših in tako kakovostnih stanovanj.

V Situli prodanih 20 stanovanj In kako gre prodaja stanovanj v Situli? Prokurist Tridane, ki je investitor Situle, Zoran Madon, pravi, da gre prodaja po načrtih in da naj bi od začetka januarja, ko so stanovanja ponudili trgu, prodali okoli 20 stanovanj.

"Gre za pričakovan odziv trga. Zavedamo se namreč, da je v teh časih težko prodati nova stanovanja čez noč, kljub temu da tako kakovostnih stanovanj do takrat sploh ni bilo na trgu. Kljub nekaterim pomislekom, da interesa ne bo, se je pokazalo, da trg sprejema ta stanovanja. Na to kaže tudi dejstvo, da imamo vsak dan vsaj po nekaj ogledov," pravi Madon, ki pričakuje, da bo ponudba stanovanj, ki so končala v stečajnih masah, pa čeprav ta nikakor ne predstavljajo konkurence Situli, slej ko prej pošla in bo prodaja še hitreje stekla.

Madon še pravi, da se pogajajo tudi za poslovni del, a ga bo lažje oddati, ko bo prodano večje število stanovanj. "Predvsem je povpraševanje po poslovnih prostorih, ki so večja od tisoč kvadratnih metrov."

Ne spreglejte