Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
13.20

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stavka Trbovlje Hrastnik

Torek, 28. 5. 2013, 13.20

5 let, 1 mesec

V najslabšem primeru se bodo rudarji zaprli v jamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Najbolj nas skrbi odnos lastnika, države, do RTH," je na novinarski konferenci poudaril vodja sindikata v RTH Anton Lisec in pojasnil, da zaposlene skrbi, da junija ne bodo dobili izplačanih plač.

Sindikat Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) v zapiranju bo v petek odločal o stavkovnih aktivnostih, saj vlada še ni potrdila srednjeročnega programa RTH, od česar je odvisno tudi financiranje kadrovskih in socialnih zadev za zaposlene, je dejal vodja sindikata. Negotova je tudi nadaljnja usoda razvoja energetike v Zasavju.

ZUJF je sredstva oklestil za tretjino "Najbolj nas skrbi odnos lastnika, države, do RTH," je poudaril Lisec in pojasnil, da zaposlene skrbi, da junija ne bodo dobili izplačanih plač. Tudi predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar je opozoril, da RTH nima zagotovljenih sredstev za plače.

Ob tem je spomnil, da je zakon o uravnoteženju javnih financ sredstva za RTH oklestil za tretjino, letno je tako za rudnik predvidenih pet milijonov evrov. "Teh pet milijonov evrov RTH še danes nima zagotovljenih za nadaljnje delo," je poudaril in dodal, da je s temi sredstvi zagotovljeno minimalno delovanje RTH, brez sanacij površin.

Po pojasnilih Lisca so se sredstva za obdobje treh let oklestila z 48 na okoli 22 milijonov evrov. Oba sta tudi spomnila, da so vložili ustavno presojo člena omenjenega zakona, ki krči sredstva za RTH, vendar ustavno sodišče o tem še ni sprejelo odločitve.

V petek bo v RTH tako padla odločitev glede stavke, ki v najslabšem primeru predvideva tudi zaprtje rudarjev v jamo. "Skrbi nas usoda 360 ljudi, ki bodo naslednji mesec ostali brez svojih zasluženih plač," je dodal.

Socialna bomba za državo Lisec je izpostavil tudi vprašanje Termoelektrarne Trbovlje (Tet) in sinergijo RTH s Tetom. Tet ne bo imel energenta, nejasno je tudi bodoče lastništvo, je pojasnil in ocenil, da je zadeva v celotni zasavski regiji s socialnega vidika zelo resna.

Če se "zruši" RTH in v nadaljevanju Tet, bo to socialna bomba za državo, saj bo brez službe lahko ostalo okoli 1000 ljudi, je dodal Sevčnikar. Spomnil je tudi, da še vedno ni jasno, ali se bo odkop premoga nadaljeval v rudniku Brnica.

Kot je pojasnil Sevčnikar, so se v ponedeljek sestali z ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom. Srečanje jih je navdalo z "upanjem, da se bodo mogoče v kratkem zadeve uredile" - v četrtek naj bi vlada namreč potrdila srednjeročni program RTH.

Ne spreglejte