SiolNET. Posel danes Novice
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V koprskem Cimosu odpustili 40 delavcev

0,28

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Pred dnevi se je končal program odpuščanja presežnih delavcev v Cimosu, pri čemer je odpovedi prejelo 40 zaposlenih, večinoma iz družbe Cimos Kinematika. 23 odpuščenih delavcev se je že vpisalo med iskalce zaposlitve na koprskem zavodu za zaposlovanje.

Po poročanju Radia Koper so v Cimosu sprva nameravali odpustiti približno 70 delavcev, predvsem v Kinematiki in Senožečah, a so zaradi novih naročil načrt odpuščanja spremenili.

Na zavodu pričakovali, da bo številka še višja

Direktorica koprske enote Zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj je povedala, da jih je podatek o številu presežnih delavcev prijetno presenetil: "Vedeli smo, da se bo ta številka zmanjšala, vendar ne tako zelo. Mislim, da je to presenetilo tudi delodajalca."

23 nekdanjih zaposlenih se je tako vpisalo med iskalce zaposlitve. To pomeni, da v obdobju odpovednega roka, ki še traja, iščejo novo delo, tudi s pomočjo zavoda, kjer so imeli danes predstavitev zaposlitvenih možnosti.

Kot je povedala predstavnica zavoda Daira Balta, povpraševanje po takšnem kadru obstaja. "Iz pogovora z njimi smo po koncu predstavitve ugotovili, da se jih veliko že obrača na delodajalce, da to zanje niso bile nove informacije. Pravzaprav sami iščejo rešitve," je dodala.

V primeru povečanja naročil bi morali znova zaposliti odpuščene delavce

Program presežnih delavcev v Cimosu so začeli izvajati sredi prejšnjega meseca. Delavci so sicer iztržili ugodnejše pogoje, kot jih predvidevata zakonodaja in kolektivna pogodba.

Med drugim so dogovorili višje izplačilo morebitnega neizrabljenega dopusta in morebitnega viška ur ter odškodnino za odhod pred iztekom odpovednega roka. V primeru povečanja obsega naročil pa bi moral Cimos najprej nazaj povabiti odpuščene delavce.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin