Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2013,
12.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Factor banka Probanka

Nedelja, 20. 10. 2013, 12.25

7 let, 2 meseca

V Factor banki in Probanki za Bruselj pripravili načrta prestrukturiranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izredni upravi Factor banke in Probanke, ki sta od 6. septembra v postopku nadzorovane likvidacije, končujeta pripravo otvoritvenih bilanc, ki bosta pokazali njuno dejansko finančno stanje.

Do ponedeljka morata namreč za Banko Slovenije pripraviti načrta prestrukturiranja, ki ju bodo nato pod drobnogled vzeli še v Bruslju.

Nadaljnji postopek nadzorovanega prenehanja je odvisen od dokončne vsebine gradiv Izredna uprava Probanke bo gradiva, za katera je zadolžena, pripravila v predpisanih rokih in jih posredovala pristojnim organom. To je v prvi vrsti Banka Slovenije, ki izvaja pristojnosti skupščine in nadzornega sveta, so napovedali v Probanki. Nadaljnji postopek nadzorovanega prenehanja pa je po njihovih navedbah odvisen od dokončne vsebine pripravljenih gradiv.

Tudi v Factor banki so pripravljeni, da načrt v ponedeljek posredujejo Banki Slovenije. V zadnjih 42 dneh so sodelavci v Factor banki skrbno in precej natančno pregledali celoten portfelj banke, na podlagi katerega so izdelani predlogi za načrt prestrukturiranja z različnimi scenariji, so zapisali.

Banka Slovenije bo načrta prestrukturiranja proučila in ju v vlogi nadzornika potrdila, če bosta ustrezno pripravljena. Nato ju bo ministrstvo za finance predložilo Evropski komisiji zaradi pridobitve dokončnega soglasja k državnemu poroštvu za obveznosti bank z naslova črpanja neposrednega likvidnostnega posojila v skrajni sili. Vlada je namreč ob izdaji poroštva pridobila le začasno soglasje komisije, so spomnili v Banki Slovenije.

"S strani Evropske komisije odobreni načrt prestrukturiranja bo osnova za delovanje banke v prihodnje. Prednostna naloga izrednih uprav obeh bank je doseči kar največje poplačilo danih kreditov in ostalih naložb zaradi minimiziranja višine državne pomoči, ki bo potrebna, da bodo v celoti poplačane vse obveznosti do navadnih upnikov," so še spomnili v centralni banki.

Primanjkljaj premoženja za pokritje vseh obveznosti Probanke in Factor banke do navadnih upnikov znaša 400 milijonov evrov, so 10. septembra, nekaj dni po objavi, da banki pošilja v nadzorovano likvidacijo, ocenili v Banki Slovenije. Za zagotavljanje likvidnosti in normalno izpolnjevanje obveznosti obeh bank do navadnih upnikov je država izdala poroštvo v višini 490 milijonov evrov za Probanko in 540 milijonov evrov za Factor banko.

Bilančna vsota Factor banke je konec junija znašala skoraj 913 milijonov evrov, njen kapital pa skoraj 78 milijonov evrov. Bilančna vsota Probanke je takrat dosegala nekaj več kot 981 milijonov evrov, njen kapital pa 45,5 milijona evrov.

Probanka naj bi imela med 150 in 200 milijoni evrov negativnega kapitala Po neuradnih informacijah Dnevnika je pregled premoženja Factor banke pokazal, da ima ta med 200 in 250 milijoni evrov manj premoženja kot dolgov. Probanka pa naj bi imela med 150 in 200 milijoni evrov negativnega kapitala.

Največje izgube naj bi se v primeru Factor banke po nedavnem pisanju časnika skrivale pri posojilih, namenjenih financiranju različnih nepremičninskih projektov v Sloveniji in na Balkanu. Od skupno 681 milijonov evrov posojil nebančnim strankam namreč na ta posojila odpade med 200 in 300 milijoni evrov.

V Factor banki si želijo prodati kreditni portfelj banke čim prej. Zanimanje za odkup portfelja že obstaja, so povedali.

Probanki pa naj bi največje izgube prizadejale precenjene finančne naložbe in posojila, zavarovana z različnimi delnicami. Dodatno naj bi morali v Probanki oblikovati za več deset milijonov evrov oslabitev posojil, ki so jih odobrili povezanim družbam, je navedel Dnevnik.

V bankah pričakujejo, da bo do odobritve njihovega načrta s strani Evropske komisije trajalo nekaj mesecev. Kot je pred časom povedal Klaus Schuster, ki vodi izredno upravo Factor banke v likvidaciji, pa je njihov primarni cilj posle banke zapreti tako, da bodo davkoplačevalci na koncu plačali res minimalno potrebno.

Ne spreglejte