Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
10. 10. 2017,
4.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Kolpa Mirjan Kulovec menedžerski odkup nepremičnine

Torek, 10. 10. 2017, 4.16

6 let, 6 mesecev

V čigavih rokah bo končal znani slovenski proizvajalec kopalniške opreme?

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Kolpa | Foto Kolpa

Foto: Kolpa

Po 15 letih se končuje lastninjenje še enega velikega slovenskega industrijskega podjetja.

Menedžerji Kolpe iz Metlike so se odločili, da je čas za dokončanje prevzema enega od največjih proizvajalcev kopalniške opreme v regiji, znanega po blagovni znamki Kolpa san.

Če jim bo uspelo, bodo postali edini lastniki skupine, ki ima 43 milijonov evrov premoženja, v Sloveniji in v tujini zaposluje nekaj manj kot 500 ljudi in na leto ustvari več kot 46 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

Prevzemno ponudbo je objavilo podjetje Kolpa Holding, prek katerega Mirjan Kulovec, Jože Kostelec, Tomaž Drenik, Irena Šterbenc, Jože Kastelic, Branko Faleskini in Branko Brajković obvladujejo 75 odstotkov lastništva Kolpe.

Kolpa | Foto: Kolpa Foto: Kolpa

Dokončanje prevzema, ki so ga začeli leta 2002, jih bo stalo 600 tisoč evrov. Največ toliko bodo porabili za odkup 25 odstotkov delnic, ki so v rokah (nekdanjih) zaposlenih in finančnih vlagateljev.


Preberite še:

Zakaj je spodletelo Kordežu, Šrotu, Bavčarju in Pavčku? In zakaj uspeva Petriču, Mermalu in Južni?


Nizka ponudba za delnice

Nekaj manj kot 60 malih delničarjev Kolpe ima še 14 dni časa za odločitev, ali bodo sprejeli njihovo prevzemno ponudbo, ta je razmeroma nizka.

Menedžerji namreč preostalim delničarjem ponujajo denarno odpravnino v vrednosti 8,5 evra na delnico, s čimer vso družbo vrednotijo na manj kot 2,4 milijona evrov.

Za primerjavo: 

  • Kolpa je imela konec lanskega leta skoraj 20 milijonov evrov kapitala,
  • zadnja knjigovodska vrednost delnice znaša 68 evrov,
  • družba res ne izplačuje dividend, a posluje vse bolje in povečuje dobiček,
  • z denarnim tokom iz poslovanja (EBITDA), ki ga ustvari Kolpa, bi lahko vsa najeta posojila vrnili najpozneje v štirih letih.

V njihovem imenu je prevzemno ponudbo objavila borznoposredniška družba Ilirika Igorja Štembergerja.

Mirjan Kulovec, prvi mož in največji lastnik Kolpe | Foto: STA , Mirjan Kulovec, prvi mož in največji lastnik Kolpe Foto: STA , Menedžerji naj bi prevzem financirali z lastnim denarjem. Kje so našli več kot pol milijona evrov, ni povsem jasno. Njihovo podjetje je imelo konec lanskega leta vsega tisoč evrov na bančnem računu.

Kolpi, za katero opravljajo različne storitve in ji na leto izstavijo za 700 tisoč evrov računov, pa so bili dolžni več kot štiri milijone evrov.

Delnice kopičil solastnik DZS

Pomembno vlogo pri lastninjenju Kolpe bo odigral Tomaž Pogorelec, širši javnosti neznan finančnik, ki je že dalj časa pomemben lastnik holdinga DZS.

Njegova podjetja so konec lanskega leta na veliko kupovala delnice Kolpe od malih delničarjev, pri kopičenju delnic pa mu je pomagal DZS pod vodstvom Bojana Petana

Kolpa | Foto: Kolpa Foto: Kolpa Danes sta Pogorelec in Petan druga največja lastnika proizvajalca kopalniške opreme. V njunih rokah je okoli 19 odstotkov vseh delnic Kolpe, za njihov nakup pa sta po dostopnih podatkih porabila nekaj sto tisoč evrov.

Ali sta izkoristila priložnost in nameravata zdaj delnice po višji ceni prodati menedžerjem ali pa delujeta v navezi z njimi, smo želeli preveriti pri Pogorelcu.

"Delnice smo kupili kot naložbo. Videli bomo, ali jih bomo prodali," nam je pojasnil.

Nasedli nepremičninski posli na Hrvaškem

Menedžerji prevzemajo družbo, ki je v lanskem letu ustvarila največ prihodkov po letu 2008 in najvišji dobiček v zadnjih desetih letih.

Še do pred nekaj leti je bila usoda Kolpe in njenega lastništva pod velikim vprašajem.

Razlog so bili nasedli nepremičninski posli na Hrvaškem, ki so se jih v Metliki lotili še pred kriznim letom 2008. Šlo je za gradnjo stanovanjskega naselja Veliko Polje - Buzin na jugu Zagreba in objekta Borovje z več kot 300 stanovanji v središču hrvaške prestolnice.

Kolpa | Foto: Kolpa Foto: Kolpa Po dostopnih podatkih so vanje vložili več kot 30 milijonov evrov, po zlomu hrvaškega trga nepremičnin in upadu njihovih cen pa je zamajalo celo zagrebško izpostavo NLB Leasinga, ki je financirala Kolpine posle.

Družba Invest Zadar, prek katere so Metličani izpeljali nepremičninske posle na Hrvaškem, bo šla po pričakovanju že konec letošnjega leta ali najpozneje prihodnje leto v stečaj.

Kolpa jamčila za 10 milijonov evrov

Menedžerji so hrvaške posle vodili prek podjetja Kolpa Holding. Kljub temu je breme njihovega reševanja po dostopnih podatkih nosila tudi Kolpa.

Kolpa je kot porok jamčila za 10 milijonov evrov hrvaških obveznosti. Kdaj bodo zapadle v plačilo, kdo jih bo moral poravnati in ali bo to tudi Kolpa, ni povsem jasno. To bi bil hud udarec za Kolpo, ki je lani ustvarila 2,2 milijona evrov dobička iz poslovanja.

Kolpa | Foto: Kolpa Foto: Kolpa Menedžerji so že pred leti zastavili Kolpo Holding, prek katere obvladujejo delnice Kolpe. Če jim ne bi uspelo poplačati 35 milijonov evrov posojil, bi jim lahko te zasegla NLB. Bančnih posojil na koncu tudi niso mogli vrniti. 

Namesto tega so se z banko dogovorili za nov reprogram oziroma so našli novega posojilodajalca. V drugi polovici lanskega leta so se z Novo KBM, Gorenjsko banko in državno SID banko dogovorili za najem posojila v 15 milijonov evrov.

V Kolpi brez komentarja

Z vprašanji o prevzemu smo se obrnili na vodstvo Kolpe, vendar nanje po več dneh niso odgovorili.

Edino informacijo o načrtih za letošnje leto so razkrili konec junija letos ob odprtju drobnoprodajnega salona v Kazanu, glavnem mestu republike Tatarstan, svojega prvega na tujih trgih. Dejali so, da za letos načrtujejo petodstotno rast.

Ne spreglejte