Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2011,
15.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Adria Airways težave recesija

Četrtek, 8. 9. 2011, 15.41

7 let, 2 meseca

V Adrii bijejo plat zvona …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Do konca oktobra bo nacionalni prevoznik ukinil vsaj devet rednih letalskih linij, s tem pa naj bi na leto privarčeval devet milijonov evrov.

V Adrii Airways, kjer vse bolj vre, zagotavljajo, da drugače preprosto ne gre. V prvem polletju tega leta so prepeljali še sedem odstotkov več potnikov kot v enakem lanskem obdobju, julija in avgusta pa so že beležili zelo občuten padec. Neuradno naj bi bil ta padec skoraj 20-odstoten. Zato so v procesu sanacije družbe in krčenja stroškov začeli dejavno rezati in prve so bile ukinjene kar štiri letalske povezave iz Prištine v zahodno Evropo – v Bruselj, Dusseldorf, Pariz in Köbenhavn. Iz Prištine Adria tako redno leti le še v Frankfurt in München. Izvršni direktor Robert Vuga za SiOL priznava, da so ugasnili tudi povezavo med Dunajem in Frankfurtom, kamor je slovenski nacionalni prevoznik letel štirikrat na dan. Z zimskim voznim redom oktobra pa bodo iz Ljubljane prenehali leteti v London, Pariz, Varšavo in Istanbul. Ocenjen prihranek je okoli devet milijonov evrov.

Ukinitev devetih linij prihranek devet milijonov? V Adriji poudarjajo, da polnjenje letal na teh letalskih linijah ni največji problem. Pa tudi konkurenca, s katero se srečujejo pri letenju v London, Pariz ali Istanbul. Največji problem je, da je med potniki največ turistov, ki vedno iščejo najcenejše letalske vozovnice in jim je malo mar, kdaj letijo in kakšne so naslednje letalske povezave. Občutno premalo pa je poslovnih potnikov, zato leti niso rentabilni, ekonomska računica se preprosto ne izide.

RusLine že ta mesec med Ljubljano in Moskvo "Verjamem, da bodo izpad potnikov na Adrijinih letalskih linijah iz Ljubljane v Pariz, London in Istanbul nadomestili, drugi prevozniki," poudarja prvi mož Aerodroma Ljubljana, podjetja, ki upravlja letališče Jožeta Pučnika na Brniku Zmago Skobir. Seveda ne v dnevu ali dveh. Adria je recimo na letni ravni med Ljubljano in Parizom prepeljala okoli petdeset tisoč potnikov. Zagotovo je slovenski trg dovolj velik in so omenjene letalske povezave potrebne. "Pogovarjamo se s številnimi letalskimi prevozniki, da bi leteli v Ljubljano," pravi Zmago Skobir. Že ta mesec se bo Adrii na rednih letih proti Moskvi pridružil tudi novi letalski prevoznik ruski RusLine, ki bo sprva dvakrat na teden letel med Ljubljano in Moskvo, pozneje pa naj bi linija prerasla v dnevno."

Pogajanja z bankami se nadaljujejo, dogovora še ni Pogajanja o konverziji z bankami še vedno potekajo, poudarja glavni izvršni direktor podjetja Klemen Boštjančič. "Malce bliže smo, ampak daleč od tega, da bi bil dosežen dogovor o konverziji, dela bančnega dolga," pravi glavni izvršni direktor Adrie Airways Klemen Boštjančič. Adria skupaj petih bankam na čelu z NLB dolguje skoraj 77 milijonov evrov. Največ, kar 55 milijonov evrov, naši največji državni banki. In ta se menda zelo otepa konverzije dela dolga v lastniški delež. Neuradno naj bi pogajanja potekala o konverziji četrtine dolga. Banke, zlasti NLB, pa tudi odločno zahtevajo, da do konca meseca še pred morebitno konverzijo in napovedano državno 50-milijonsko dokapitalizacijo Adrie Airways v slednji zaposleni podpišejo tudi novo kolektivno pogodbo. Če te ne bo ali če Adria Airways ne bo dosegla dogovora z bankami, potem tudi ne bo napovedane dokapitalizacije.

Ne spreglejte