Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
10.02

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Credit Suisse banka bančni račun Švica UBS

Torek, 25. 4. 2023, 10.02

1 leto

UBS med pripravami na prevzem Credit Suisse prepolovila dobiček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Banka UBS | V banki UBS priznavajo, da gre v primeru prevzema in prestrukturiranja Credit Suisse za obsežen in zapleten postopek. | Foto Guliverimage

V banki UBS priznavajo, da gre v primeru prevzema in prestrukturiranja Credit Suisse za obsežen in zapleten postopek.

Foto: Guliverimage

Največja švicarska banka UBS je imela v prvem četrtletju 1,03 milijarde dolarjev (okoli 934 milijonov evrov) čistega dobička, kar je za okoli polovico manj kot v enakem obdobju lani, ko je ta znašal 2,14 milijarde dolarjev. Ob tem so v banki napovedali, da bo prevzem tekmeca Credit Suisse končan v drugem četrtletju.

Skupni četrtletni prihodki banke so znašali 8,74 milijarde dolarjev, kar je v medletni primerjavi za sedem odstotkov manj.

Na prepolovitev dobička je vplivalo povečanje rezervacij v višini 665 milijonov ameriških dolarjev v povezavi s sodnimi spori v ZDA zaradi problematičnih hipotekarnih posojil iz obdobja pred svetovno finančno krizo leta 2008.

Banka UBS
Novice UBS bo za tri milijarde evrov kupila Credit Suisse

Dobiček na delnico je znašal 0,32 dolarja, potem ko je lani v istem obdobju znašal 0,61 dolarja. Dobiček pred obdavčitvijo se je v primerjavi z lanskim letom zmanjšal za 45 odstotkov na 1,50 milijarde dolarjev.

Zaskrbljenost ostaja

Ob tem so v največji švicarski banki opozorili tudi na negotove makroekonomske razmere v prihodnje. Čeprav so se pretresi v svetovnem bančništvu zmanjšali, pa zaskrbljenost ostaja.

"Stopnja aktivnosti strank bi lahko v drugem četrtletju 2023 ostala umirjena," so zapisali v izjavi in dodali, da pričakujejo, da bodo neto prihodki od obresti v trenutnih razmerah ostali na višji ravni v primerjavi z lanskim letom.

Credit Suisse
Novice Švica ukinja nagrade vodilnim v Credit Suisse

"Naša solidna uspešnost in močni prilivi v tem četrtletju dokazujejo, da smo še naprej vir stabilnosti za naše stranke v obdobjih velike negotovosti," pa je rezultate komentiral novi stari izvršni direktor banke Sergio Ermotti.

Močan priliv novih strank

V banki so med drugim opozorili tudi na močan priliv strank v času, ko se pripravljajo na prevzem druge največje banke v državi Credit Suisse, kar se bo najverjetneje zgodilo v drugem letošnjem četrtletju.

Ob tem priznavajo, da gre v primeru prevzema in prestrukturiranja Credit Suisse za obsežen in kompleksen postopek, vendar v isti sapi dodajajo, da ta "kombinacija predstavlja edinstveno priložnost, da vsem deležnikom prinese pomembno dolgoročno vrednost".

Komitenti z računov Credit Suisse dvignili več kot 62 milijard evrov

Credit Suisse je v ponedeljek razkrila obupen položaj, v katerem se je znašla ravno v trenutku, ko je padla odločitev za prevzem s strani UBS, njeni poslovni rezultati pa jasno govorijo o izzivih, ki čakajo UBS.

Credit Suisse
Novice Komitenti z računov Credit Suisse dvignili več kot 62 milijard evrov

Komitenti švicarske banke Credit Suisse so v prvih treh mesecih letos z bančnih računov dvignili 61,2 milijarde frankov (62,5 milijarde evrov). "Ti odlivi so se sicer nekoliko umirili, a se do 24. aprila 2023 še niso ustavili," je banka zapisala v poročilu.

Ne spreglejte