SiolNET. Posel danes Novice
2,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tuš lahko malo lažje diha: koprski center prodal Južnoafričanom

2,70

termometer

 | Foto: Matej Povše
Foto: Matej Povše

Prezadolženi trgovec Mirko Tuš je tik pred prodajo koprskega trgovskega centra Planet Tuš. Pogodba z južnoafriškim nepremičninskim skladom Greenbay Properties v lasti enega najbogatejših Južnoafričanov Desa de Beera je podpisana, 56-milijonsko kupnino morajo plačati do konca avgusta.

Skupina Engrotuš v lasti nekoč najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša se že leta otepa visokih dolgov, ki naj bi trenutno znašali še okrog 380 milijonov evrov. Bančne upnice že dalj časa zahtevajo prodajo premoženja trgovske skupine.

Največ prizadevanj trgovca je bilo usmerjenega v prodajo koprskega centra, ki predstavlja njegovo najvrednejše premoženje. Terjatev do koprskega centra je v lasti Heta Asset Resolution (gre za slabo banke avstrijske Hypo banke, ki je v začetku leta Tušu odredila polletni rok za prodajo centra, sicer bi sama prevzela njegovo upravljanje.

Za Spar cena previsoka

Dolgo časa se je kot potencialni kupec omenjal avstrijski Spar oziroma njegova nepremičninska družba SES Center Management. Že konec maja pa je po slovenskih medijih zaokrožila novica, da se za nakup zanima tudi južnoafriški nepremičninski sklad.

Sparova nepremičninska hčera je medtem od pogajanj odstopila. "Presodili smo, da je cena glede na razmere na območju, na katerem je tudi ta nepremičnina, absolutno previsoka," nam je povedal Boštjan Brantuša iz SES Center Management, ki se je pogajal s Tušem.

Do konca avgusta čas, da plačajo

Zdaj je južnoafriški sklad Greenbay Properties sporočil, da je sklenil dogovor s podjetjem Tuš nepremičnine o nakupu centra za 56 milijonov evrov. Po naših neuradnih informacijah mora kupnino nakazati do konca avgusta. 

Iz Tuša pa so sporočili, da so sklenili tudi dolgoročno partnersko pogodbo, na podlagi katere Tuš ostaja najpomembnejši najemnik v koprskem Planetu Tuš. "Tuš dolgoročno ostaja pomemben igralec na obali. S podpisom pogodbe smo zadovoljni, saj smo dosegli najboljše pogoje za vse deležnike. Veselimo se skupnega sodelovanja z južnoafriškimi partnerji in smo ponosni, da je prav Planet Tuš Koper prva njihova naložba pri nas ter da so prav tujci še enkrat več prepoznali vrednost Skupine Tuš," so še zapisali v pisni izjavi.

Skupina Tuš ostaja najpomembnejši najemnik koprskega nakupovalnega centra, ki bo od avgusta dalje najverjetneje v lasti južnoafriškega nepremičninskega sklada. | Foto: Bor Slana Skupina Tuš ostaja najpomembnejši najemnik koprskega nakupovalnega centra, ki bo od avgusta dalje najverjetneje v lasti južnoafriškega nepremičninskega sklada. Foto: Bor Slana

Južnoafriška nakupovalna mrzlica v regiji

Sklad Greenbay Properties je v lasti Južnoafričana Desa de Beera. Ta je bil po poročanju južnoafriškega poslovnega portala financialmail.co.za leta 2013 22. najbogatejši državljan Južnne Afrike.

Po nedavnem poročanju Financ se njegovo drugo podjetje New Europe Property Investments, ki ima v lasti več nakupovalnih centrov v Romuniji, zanima tudi za vstop v projekt gradnje ljubljanskega potniškega centra Emonika, kjer naj bi bil njegov konkurent sklad Prime Capital, prav tako iz Južne Afrike. 

Južnoafričani kupujejo tudi v naši soseščini. Hrvaški Agrokor, ki je pred dvema letoma kupil Mercator, naj bi v kratkem štiri večje Konzumove trgovske centre prodal južnoafriškemu nepremičninskemu skladu Tower Property Fund za 66,4 milijona evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin