SiolNET. Posel danes Novice
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turki: Drugo cev predora Karavanke bi zgradili brez dodatnih aneksov #video

1,00

termometer

Prvi mož turškega gradbinca Cengiz Utku Gök pričakuje, da bo Dars vztrajal pri odločitvi o izboru izvajalca del za gradnjo druge cevi predora Karavanke. Danes se je zavezal, da bo Cengiz ujel vse roke, če bo pogodba podpisana do konca februarja. Da pravnih zadržkov za sklenitev posla ni, meni tudi Inštitut za primerjalno pravo.

Direktor Cengiza Gök je na novinarski konferenci v Ljubljani ocenil, da ni nobenih pravnih nedorečenosti glede ponudbe, ki so jo oddali na Darsovem javnem naročilu. Za pravno mnenje so zaprosili Inštitut za primerjalno pravo ljubljanske pravne fakultete, ki izpostavlja, da načelo enakopravnosti obravnave v postopku ni bilo kršeno.

"Cengiz ni spreminjal predračuna ali ponudbene cene"

Partner v odvetniški pisarni CMS Reich-Rohrwig Hainz, ki sodeluje s podjetjem, Aleš Lunder je poudaril, da je državna revizijska komisija sama ugotovila, da Cengiz ni spreminjal predračuna ali ponudbene cene. "Torej s spremembo in dopolnitvijo predlogov ni spremenil tistih delov ponudbe, ki so odločilni za naročnikovo odločitev," je ponovil.

predor Karavanke Posel danes Turki pričakujejo posel s predorom Karavanke ali pa ponovitev razpisa #video

Spremembe bi bile po Lundrovih besedah nedopustne samo, če bi prišlo do kršitev načel, na katerih temelji javno naročanje. "V danem primeru pa ni bilo kršeno nobeno načelo, opredeljeno v zakonu v javnem naročanju," je dejal.

Izvršna direktorica presenečena nad postopkom

V turškem gradbenem podjetju so tudi pojasnili, da revizijska komisija nasprotno s poročanjem medijev Cengiza ni izločila iz postopka, ampak je zadevo vrnila v obravnavo Darsu. Zdaj je žogica pri njih, pravijo, Gök pa je izrazil pričakovanje, da bo ta vztrajal pri prvotni odločitvi. Lunder je dodal, da za to ni nobenih ovir.

Izvršna direktorica družbe Cengiz Bosna Ismedina Perviz je izrazila presenečenje nad dozdajšnjim potekom postopka javnega naročila, predvsem nad tem, "da je bila odločba objavljena v medijih, preden jo je državna revizijska komisija poslala strankam v postopku".

predor Karavanke Foto: Klemen Korenjak

predor Karavanke Novice Neuradno: Turki izpadli iz boja za gradnjo karavanškega predora

Cengiz ima za seboj zgrajenih za 400 kilometrov predorov

"Zelo nenavadno je, da se javne institucije v Sloveniji sploh ne ukvarjajo z javnim interesom in z racionalno porabo proračunskih sredstev," je bila kritična. Cengiz je namreč oddal ponudbo v višini 89,3 milijona evrov brez DDV, ki je bila bistveno nižja od preostalih osmih.

Pervizova je še poudarila, da ima Cengiz za seboj zgrajenih za 400 kilometrov predorov, "kar pomeni, da ima največje reference na tem razpisu". Preostali so ponudbo oddali skupaj s tujimi družbami, ki bi bile nosilke posla, zato trditve, da bi z izločitvijo Cenginza iz postopka posel dobila slovenska podjetja, niso točne, je dodala.

karavanke, predor Posel danes Drugo cev predora Karavanke bodo gradili Turki

Vzroka za odločitev revizijske komisije v podjetju ne poznajo

Gök je danes prestavil tudi zavezo podjetja, da bodo dela iz ponudbe izvedli po ponudbeni ceni brez kakršnikoli naknadnih aneksov k pogodbi. Prav tako se po besedah direktorja podjetje zavezuje, da bo ob podpisu pogodbe do konca februarja dela izvedlo v skladu s terminskim planom javnega naročila, ne glede na trimesečno zamudo.

Vzroka za odločitev državne revizijske komisije v podjetju ne poznajo, je pa Lunder dejal, da komisija v svoji argumentaciji preveč formalistično enači pomembnost vsake od sestavin ponudbe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin