SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teš želi tudi tuji premog

4

termometer

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je vložila prijavo za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja, ki bi ji omogočilo mešanje velenjskega lignita s premogom iz tujine v deležu do 10 odstotkov.

Sprememba dovoljenja bi dokončno odprla vrata v Teš uvoznikom premoga, ki se jim obeta posel v vrednosti 20 milijonov evrov letno, za Dnevnik piše Primož Cirman. Teš naj bi moral letno uvoziti od 170 tisoč do 200 tisoč ton premoga, kar bi družbo pri ceni šest evrov na gigadžul letno stalo do 20 milijonov evrov.

V Tešu so povedali, da so omenjeno vlogo res vložili, a samo preventivno, če mogoče Premogovnik Velenje trenutne težave, ki jo ima na enem izmed odkopov, ne bo saniral. Po navedbah Teša so zadnjih 25 let kurili izključno velenjski premog in verjamejo, da bo tako tudi v prihodnje in da za zdaj ne načrtujejo uvoza premoga.

Premog iz Indonezije … Po podatkih Dnevnika so si snovalci projekta Teš 6 vrata do uvoza premoga pustili odprta že leta 2007, ko je bila s francoskim Alstomom podpisana rezervacijska pogodba za dobavo tehnološke opreme. V njej naj bi bilo predvideno tudi od šest- do osemodstotno mešanje lignita s premogom iz Indonezije.

Že leta 2011 je takratni predsednik nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne Jadranko Medak opozoril, da v Premogovniku Velenje ne bo dovolj premoga za vso življenjsko dobo Teš 6, ter da obstaja sum, da je projekt Teš 6 zasnovan skladno z interesi uvoznikov indonezijskega premoga.

… ali od Burlakova Dnevnik omenja ruskega poslovneža Olega Burlakova, ki se je zanimal za nakup trboveljske termoelektrarne, a do prodaje ni prišlo. Burlakov je kupil rudnik rjavega premoga Lješljani v BiH, pri njegovem odpiranju pa mu bo pomagal Premogovnik Velenje, še poroča časnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin