SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Število zaposlenih v Peku se bo še zniževalo

2

termometer

Nadzorni svet tržiškega Peka je na seji obravnaval tekoče poslovanje družbe in načrt za prihodnje leto. Ta predvideva tudi znižanje števila zaposlenih v Tržiču, predvsem v šivalnici.

Tako v Peku usklajujejo proizvodne zmogljivosti z naročili. Hkrati zaradi racionalizacije stroškov združujejo delo v Tržiču v eni stavbi. Po mnenju predsednika uprave je poslovanje Peka razmeroma dobro Nadzorniki so obravnavali poslovanje Peka v prvih desetih mesecih, ki je po mnenju predsednika uprave Slavka Despotovića razmeroma dobro. Podatki kažejo pozitivni poslovni rezultat, ki pa izhaja iz prodaje poslovno nepotrebnih nepremičnin. Te Peko še naprej prodaja, vključno z zapuščenimi proizvodnimi halami v Tržiču.

Nadzorni svet je obravnaval tudi načrt za prihodnje leto in ga sicer sprejel, dopolniti pa ga je treba na področju kadra. Število zaposlenih se bo še zniževalo, predvsem v šivalnici, nekaj zaposlenih manj bo tudi v režiji, ki pa je že precej optimalna, je za STA pojasnil Despotović.

Zniževanje števila zaposlenih se nadaljuje že nekaj mesecev Zniževanje števila zaposlenih v Peku sicer teče že nekaj mesecev, saj so do junija delali na dveh linijah sestavljanja čevljev, nato pa so eno ukinili ter tako uskladili zmogljivosti z naročili in obsegom proizvodnje, ki ga pričakujejo prihodnje leto. Skupaj je v Tržiču v Peku in njegovi hčerinski družbi PGP trenutno okoli 250 zaposlenih, številka pa naj bi se znižala za približno petino.

Število zaposlenih so že nekoliko skrčili tudi v maloprodajni mreži, saj je bilo v nekaterih trgovinah zaposlenega preveč osebja. Skupaj pa je v Pekovi slovenski maloprodajni mreži še okoli 80 zaposlenih.

Z bankami se dogovarja tudi glede odplačevanja svojih dolgov Medtem ko Peko krči proizvodnjo v Tržiču, dela ne prenaša v svoj obrat v srbskem Knjaževcu. Čeprav so stroški dela tam nižji, pa zaradi oddaljenosti nastajajo veliko logistični in drugi stroški, saj tam šivajo le zgornje dele čevljev in jih nato sestavljajo v Tržiču. Zato so našli konkurenčnega partnerja na Hrvaškem, kjer bo opravljen del proizvodnje, medtem ko se proizvodnja v Knjaževcu zmanjšuje.

Medtem se Peko z bankami dogovarja tudi glede odplačevanja svojih dolgov. Konec leta se namreč izteče moratorij na odplačevanje približno štirih milijonov evrov posojil. Vodstvo Peka je v drugi polovici novembra že pripravilo predlog in predstavitev za banke. Zdaj so v pripravi tudi potrebni dokumenti za iskanje strateškega partnerja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin