Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 7. 2011,
9.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

podjetje

Nedelja, 24. 7. 2011, 9.00

7 let, 2 meseca

Število podjetij z blokiranimi računi junija višje za skoraj pet odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji je bilo junija 6461 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi, največ v gradbeništvu in trgovini, kažejo podatki Ajpesa.

S tem se je število pravnih oseb, ki so imele račun blokiran vsaj pet dni, v primerjavi z majem zvišalo za 4,7 odstotka, na letni ravni pa je bila rast 30,1-odstotna. Gradbeništvo Glede na podatke Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je izmed vseh pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi junija v dejavnosti gradbeništva delovalo 1471 teh oseb oz. 22,8 odstotka. V letu dni se je število gradbenih podjetij z dospelimi neporavnanimi obveznostmi povečalo za 26 odstotkov. Trgovina ter vzdrževanje in popravila motornih vozil V dejavnosti trgovina ter vzdrževanje in popravila motornih vozil je bilo junija 1340 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi oz. 20,7 odstotka vseh. Število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi v tej dejavnosti se je glede na junij lani povišalo za 30,1 odstotka. Najvišji znesek v dejavnosti gradbeništva Povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti pravnih oseb se je junija glede na predhodni mesec znižal - znašal je 430,2 milijona evrov, kar je 11,5 odstotka manj kot maja, a 58,8 odstotka več kot junija lani. Najvišji znesek je bil v dejavnosti gradbeništva, kjer je znašal 144,6 milijona evrov (odstotek več kot maja in 90 odstotkov več kot junija lani).

Strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti Med panogami po višini dospelih neporavnanih obveznosti so gradbeništvu junija sledile strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (68,4 milijona evrov), trgovina (59,5 milijona evrov) in predelovalne dejavnosti (41 milijonov evrov).

Na podjetja iz teh štirih panog je maja odpadlo skupno 66,7 odstotka vseh neporavnanih računov.

Podatki Ajpesa ne zajemajo samostojnih podjetnikov Podatki Ajpesa sicer zajemajo vse pravne osebe razen samostojnih podjetnikov ter se nanašajo samo na blokade bančnih računov, ki so neprekinjeno trajale pet dni ali več. Podatki prav tako zajemajo le tiste neporavnane obveznosti, za katere so že bili izdani izvršljivi sklepi o prisilni izterjavi, na primer s strani davčne uprave ali sodišč.

Ne spreglejte