Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
15. 8. 2018,
10.13

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02

1

Natisni članek

Denzel Washington Goldman Sachs Central Park nepremičnine New York City

Sreda, 15. 8. 2018, 10.13

5 let, 8 mesecev

Stavba nezaslišanega bogastva sredi New Yorka #foto #video

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02

1

15 Central Park West | 15 Central Park West ima vzdevek najmočnejšega naslova v New Yorku - ne brez razloga. | Foto Srdjan Cvjetović

15 Central Park West ima vzdevek najmočnejšega naslova v New Yorku - ne brez razloga.

Foto: Srdjan Cvjetović

Skupni imenovalec stavbe na elitni newyorški lokaciji so zelo uspešni zdajšnji in nekdanji stanovalci ter obilje nepremičninskih rekordov.

Manhattan, New York City. Kjerkoli na tem otoku, katerega površina ne dosega niti 15 odstotkov velikosti otoka Krk, a je vendarle dom 1,7 milijona prebivalcev, so najemnine in prodajne cene nepremičnin visoke celo za ameriške pojme.

Toda nekateri predeli Manhattna so še posebej dragi – v številnih filmih in nadaljevankah prisotni Greenwich Village niti ni pri vrhu tega seznama, saj so stavbe ob jugozahodnem in jugovzhodnem robu največjega mestnega parka Central Park tradicionalno rezervirane samo za tiste, ki jim cena ne predstavlja nobene težave.

Arhitekt stavbe na naslovu 15 Central Park West Robert A.M. Stern ni sledil prevladujočim (vsaj na Manhattnu) trendom steklenih stolpov, temveč se je odločil za videz veličastnih večstanovanjskih stavb, ki so po New Yorku cvetele v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. | Foto: Srdjan Cvjetović Arhitekt stavbe na naslovu 15 Central Park West Robert A.M. Stern ni sledil prevladujočim (vsaj na Manhattnu) trendom steklenih stolpov, temveč se je odločil za videz veličastnih večstanovanjskih stavb, ki so po New Yorku cvetele v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Foto: Srdjan Cvjetović

V manj kot desetletju postavila rekorde, ki so jih druge stavbe gradile desetletja

Prav posebno mesto na tej lestvici ima stavba z naslovom 15 Central Park West, ki se je umestila med 60. in 61. ulico na aveniji Central Park West, ki je podaljšek Osme avenije. To je le streljaj od trga Columbus Circle, od katerega se merijo vse razdalje do New Yorka (tako kot razdalje do Pariza merijo do katedrale Notre Dame ali razdalje do Ljubljane do Tromostovja).

Stavba z ultraluksuznimi stanovanji (condominiums) na naslovu Central Park West 15 ima za sosedo Trumpov hotel, ki je še malo bližje trgu Columbus Circle. Še vedno je razmeroma mlada, a je zahvaljujoč svojim stanovalcem v komaj desetih letih obstoja z naskokom prevzela naslov "najmočnejšega naslova" v New Yorku.  Naslov, ki so ga nekatere stavbe, vključno z legendarno stavbo na naslovu 740 Park Avenue na vzhodni strani Central Parka (in ne ob njem!), ustvarjale dolga desetletja.

Skrbno (i)zbrani uspešneži

Seznam zdajšnjih in nekdanjih stanovalcev stavbe na naslovu 15 Central Park West vključuje mnoga znana imena tako iz finančnega kot tudi filmskega, tehnološkega in poslovnega sveta. Vsem je skupno, da so zelo uspešni na svojem področju in da jim še tako visoke cene niso predstavljale nobene težave.

Tistim, ki so se po nakupu odločili za prodajo svojih stanovanj, jih je uspelo prodati za veliko višje vrednosti, kot so zanje plačali, tistim, ki tam še stanujejo, pa vrednost njihove naložbe tako rekoč vsakodnevno narašča.

Namesto za steklene velikane so se odločili za preverjeno retro podobo

Že po šestih letih, odkar je sprejela prve solastnike, je stavba na naslovu 15 Central Park West prepričala pisca Michaela Grossa, da je o njej napisal knjigo z naslovom Hiša nezaslišanega bogastva (House of Outrageous Fortune).

Stavba, ki sta jo leta 2008 zgradila gradbenika brata Arthur in William Lie Zeckendorf, ponuja v tistih delih, ki bi jim mi "navadni" ljudje v navadnih večstanovanjskih stavbah rekli skupni prostori, pestro in skoraj kičasto bogato ponudbo, kot so tristezni bazen, zasebna restavracija s skrbno izbranimi vrhunskimi kuharji, trideset vinskih kleti, zasebni kino, bogato opremljen športni klub z vsem, kar si lahko zamislimo in česar si ne moremo …

Gradbenika brata Zeckendorf sta tudi sama kupila po eno stanovanje v stavbi na naslovu 15 Central Park West. Eden je še vedno tam, drugi pa je svoje stanovanje prodal in z njim krepko zaslužil. | Foto: Srdjan Cvjetović Gradbenika brata Zeckendorf sta tudi sama kupila po eno stanovanje v stavbi na naslovu 15 Central Park West. Eden je še vedno tam, drugi pa je svoje stanovanje prodal in z njim krepko zaslužil. Foto: Srdjan Cvjetović

Že ob začetni prodaji dvojno povrnili visoko naložbo

Stavbo so gradili tri leta (vsekakor hitreje, kot se gradijo pri nas veliko manj zahtevni projekti) in so za to, vključno z gotovo nezanemarljivo ceno zemljišča, odšteli blizu ene milijarde ameriških dolarjev (862 milijonov evrov).

Toda vsak cent tega visokega zneska se je odlično obrestoval, saj so že do trenutka, ko so (hitro) zapolnili vsa stanovanja s prvimi stanovalci, zaslužili blizu dveh milijard ameriških dolarjev. Newyorški nepremičninarji bodo potrdili, da je bil to šele prvi v vrsti rekordov, ki jih je 15 CPW, tako namreč tudi rečejo tej stavbi, postavil in jih še naprej postavlja.

Polna razsežnost razkošja se od zunaj ne vidi

Pogled na 15 CPW od zunaj ne razkrije vsega razkošja, ki je stanovalcem na voljo, prav tako ne izda že omenjenega dejstva, da ta stavba ni še dosegla niti svojih najstniških let. Arhitekt Robert A. M. Stern namreč ni sledil prevladujočim (vsaj na Manhattnu) trendom steklenih stolpov, temveč se je odločil za videz veličastnih večstanovanjskih stavb, ki so po New Yorku cvetele v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

V obeh delih stavbe na naslovu 15 CPW je skupaj 201 stanovanje, seveda so pa našli prostor tudi za formalni dovoz, ki je očem javnosti, zlasti tiste, ki stavbo opazuje in občuduje z jugozahodnega roba Central Parka, ostal skrit.

Eleganca in bogastvo se razkažeta že v avli

Morali bomo verjeti na besedo (a prostora za dvom pravzaprav ni), da se razkošje začne že za vhodnimi vrati, ki so skrbno varovana. V avli prevladujejo paneli iz angleškega hrasta in marmorni stebri, značaj dajeta prostoru tudi dva kamina.

Voznikom limuzin, ki čakajo na svoje naročnike, so namenili poseben prostor, kjer jih lahko počakajo (predvsem tiste, ki točnosti niso vajeni).

Bančniki Goldman Sachsa s prednostjo

Največjo vrednost in moč stavbi 15 CPW dajejo njeni stanovalci. Med prvimi kupci je bil prvi mož banke Goldman Sachs Lloyd Blankfein, ki je že leta 2006, ko so dela šele potekala, za svoj vogalni dupleks odštel 25,7 milijona ameriških dolarjev (22,2 milijona evrov) v gotovini.

V obeh delih stavbe na naslovu 15 CPW je skupaj 201 stanovanje, seveda pa so našli prostor tudi za formalni dovoz, ki je očem javnosti, zlasti tiste, ki stavbo opazuje in občuduje z jugozahodnega roba Central Parka, ostal skrit. | Foto: Srdjan Cvjetović V obeh delih stavbe na naslovu 15 CPW je skupaj 201 stanovanje, seveda pa so našli prostor tudi za formalni dovoz, ki je očem javnosti, zlasti tiste, ki stavbo opazuje in občuduje z jugozahodnega roba Central Parka, ostal skrit. Foto: Srdjan Cvjetović

Med zdajšnjimi in nekdanjimi stanovalci legendarne stavbe je bilo še več najvišjih direktorjev banke Goldman Sachs. Oni so pravzaprav imeli prednost domačega terena, saj je njihova banka sodelovala pri financiranju gradnje in so tako imeli bližnjice do vsega, kar jih je zanimalo, da bi bilo po njihovem okusu.

Prvi kupci so hiteli že na slepo

A so direktorji iz Goldman Sachsa le del zajetnega seznama mogotcev finančnega sveta na tem naslovu - prav dejstvo, da so največje "glave" Goldman Sachsa množično kupovale na tem naslovu, je bil dodatni prodajni adut.

Leta 2005, ko je na naslovu 15 Central Park West komaj nastajala gradbena luknja, je upravitelj skladov hedge (hedge fund) Daniel Loeb za svoje skoraj tisoč kvadratnih metrov veliko stanovanje z osmimi spalnicami plačal rekordnih 45 milijonov ameriških dolarjev (38,8 milijona evrov).

Pogled na 15 CPW od zunaj ne razkrije vsega razkošja, ki je stanovalcem na voljo, prav tako ne izda že omenjenega dejstva, da ta stavba ni še dosegla niti svojih najstniških let. | Foto: Srdjan Cvjetović Pogled na 15 CPW od zunaj ne razkrije vsega razkošja, ki je stanovalcem na voljo, prav tako ne izda že omenjenega dejstva, da ta stavba ni še dosegla niti svojih najstniških let. Foto: Srdjan Cvjetović

Govori se, tako je napisal avtor knjige o tej stavbi, da je za to stanovanje tekmoval z enim od najuspešnejših investitorjev Wall Streeta, a Carl Icahn le ni bil pripravljen ponuditi te ali višje cene.

Namesto šopka cvetja za valentinovo

Tudi prejšnji glavni izvršni direktor bančne skupine Citigroup Sandy Weill si je privoščil stanovanje, pravzaprav celotno najvišje nadstropje v sprednjem delu stavbe. Zanj je leta 2007 odštel 43,7 milijona ameriških dolarjev (37,7 milijona evrov), kar je takrat pomenilo novo rekordno ceno na kvadratni meter.

Bančnik je s tem penthouseom presenetil svojo soprogo za valentinovo, toda vredna nepremičnina ni dolgo ostala v družinskem krogu.

Columbus Circle, do koder se merijo vse razdalje do New Yorka, je le dobro minuto hoje stran. | Foto: Srdjan Cvjetović Columbus Circle, do koder se merijo vse razdalje do New Yorka, je le dobro minuto hoje stran. Foto: Srdjan Cvjetović

Ekaterina se ni kaj zmenila za svoje darilo

Weill je namreč svojo nepremičnino prodal za kar 88 milijonov ameriških dolarjev (75,9 milijona evrov) takrat 22-letni Ekaterini Ribolovlevi, hčerki ruskega milijarderja, investitorja in filantropa Dimitrija Ribolovleva, ki je med drugim lastnik nogometnega kluba Monaco in se ga drži (nepreverjeni) sloves, da je bila njegova ločitev najdražja na svetu.

A ker se je Ekaterina komaj kdaj pojavila v svoji newyorški rezidenci, se je oče Dimitrij odločil, da bo svoje premoženje na 15 CPW prodal.

Visoki zaslužki z nadaljnjo prodajo

Tudi s penthouse stanovanjem v 40. nadstropju sta njegova nekdanja lastnika zaslužila zajetne kupe ameriških zelencev. Izraelski zdravnik, znanstvenik in podjetnik s področja zdravstvene nege in biotehnologije Shlomo Ben-Haim ga je leta 2012 prodal za 37 milijonov dolarjev takrat neznanemu kupcu.

Največjo vrednost in moč stavbi 15 CPW dajejo njeni stanovalci. Med prvimi kupci je bil prvi mož banke Goldman Sachs Lloyd Blankfein, ki je že leta 2006, ko so dela šele potekala, za svoj vogalni dupleks odštel 25,7 milijona ameriških dolarjev (22,2 milijona evrov) v gotovini. | Foto: Srdjan Cvjetović Največjo vrednost in moč stavbi 15 CPW dajejo njeni stanovalci. Med prvimi kupci je bil prvi mož banke Goldman Sachs Lloyd Blankfein, ki je že leta 2006, ko so dela šele potekala, za svoj vogalni dupleks odštel 25,7 milijona ameriških dolarjev (22,2 milijona evrov) v gotovini. Foto: Srdjan Cvjetović

Izkazalo se je, da je bil kupec takratni glavni izvršni direktor družbe Barclays Capital Bob Diamond, ki ga je leta 2017, torej po petih letih, prodal za 13 milijonov ameriških dolarjev (11,2 milijona evrov) več. Še vedno javnosti neznan kitajski kupec je namreč plačal 50 milijonov ameriških dolarjev (43,1 milijona evrov).

Legendarni (in zdaj že nekdanji) avtomobilski dirkač kupa NASCAR Jeff Gordon je leta 2007 skupaj s svojo soprogo plačal 9,67 milijona ameriških dolarjev (8,34 milijona evrov). Šest let pozneje ga je prodal za veliko večjih 25 milijonov zelencev (21,6 milijona evrov), čeprav je sprva zanj zahteval še petino več.

Tudi smetana zabavne industrije

Niso pa finančniki edini, ki jih je 15 CPW prepričal. Med prvimi kupci je bil tudi filmski igralec Denzel Washington, ki je za svoje stanovanje, v katerem so tri spalnice in štiri kopalnice, leta 2006 odštel nekaj več kot 13 milijonov dolarjev (11,2 milijona evrov).

Filmski igralec Denzel Washington je zgolj eden od slavnih in uspešnih stanovalcev na naslovu 15 Central Park West, New York City. | Foto: Reuters Filmski igralec Denzel Washington je zgolj eden od slavnih in uspešnih stanovalcev na naslovu 15 Central Park West, New York City. Foto: Reuters

Angleški pevec Sting se je vselil leta 2008 in za svoje stanovanje odštel 26,5 milijona ameriških dolarjev (22,8 milijona evrov). Lansko jesen, torej po devetih letih, ga je brez težav prodal za 50 milijonov dolarjev (43,1 milijona evrov).

Krajši čas sta na tem naslovu bivala tudi igralca Kelsey Grammer in Mark Wahlberg, še vedno pa je tu doma nekdanji predsednik družbe Warner Bros Alan Horn, ki je takrat za svoje stanovanje plačal 9,7 milijona dolarjev (8,4 milijona evrov).

Ne manjka niti internetnih milijonarjev

Med stanovalci na naslovu 15 Central Park West sta tudi Yahoojev soustanovitelj Jerry Yang in nekoč Googlov, zdaj pa Twitterjev visoki uradnik Omid Kordestani.

Yang je za svoje stanovanje odštel nekaj več kot 20 milijonov dolarjev (17,3 milijona evrov), Kordestani pa je za svojega v neposredni bližini Stinga in nekdanjega prvega moža banke Goldman Sachs Lloyda Blankfeina odštel 29,5 milijona ameriških dolarjev (25,4 milijona evrov).

Voznikom limuzin, ki čakajo na svoje naročnike, so v ultraluksuzni stavbi na naslovu 15 
Central Park West namenili poseben prostor, kjer jih lahko počakajo (predvsem tiste, ki točnosti niso vajeni). | Foto: Srdjan Cvjetović Voznikom limuzin, ki čakajo na svoje naročnike, so v ultraluksuzni stavbi na naslovu 15 Central Park West namenili poseben prostor, kjer jih lahko počakajo (predvsem tiste, ki točnosti niso vajeni). Foto: Srdjan Cvjetović

En brat gradbenik je ostal, drugega pa je premamil masten zaslužek

Tudi brata Zeckendorf, ki sta gradila stavbo na naslovu 15 Central Park West, sta si v njej umislila vsak svoje stanovanje. Začetna cena za vsakega od njih je bila 15 milijonov dolarjev (12,9 milijona evrov), a sta na koncu plačala (samo) po 11,5 milijona dolarjev (9,9 milijona evrov).

Koliko je bila to odlična naložba, najbolje ve Will, ki je svoje stanovanje v stavbi 15 CPW prodal za 40 milijonov dolarjev (34,5 milijona evrov) ali skoraj štirikrat toliko, kot je sam zanj plačal.

Ne spreglejte