Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
25. 7. 2018,
13.15

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

14

Natisni članek

Dejan Kos Kickstarter startup MAG-LEV Audio

Sreda, 25. 7. 2018, 13.15

5 let, 9 mesecev

Startup s pol milijona evrov za slovenske banke še vedno tvegano podjetje

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

14

Lebdeči gramofon | Foto STA

Foto: STA

Konec leta 2016 je bila slovenska ekipa z idejo o lebdečem gramofonu hit na platformi za množično financiranje Kicstarter. In čeprav so bili uvrščeni med 50 uspešnih zgodb Slovenije, so jih banke obravnavale kot tvegano podjetje, pravi eden od soustanoviteljev Dejan Kos.

Slovenska ideja o prvem lebdečem gramofonu na svetu je pred slabima dvema letoma požela veliko zanimanja. Gramofon MAG - LEV je na platformi za množično financiranje zbral več kot pol milijona dolarjev.

Gramofon zdaj pošiljajo posameznikom, ki so jih na platformi podprli, vseeno pa, tako kot na vsaki podjetniški poti, ni šlo brez težav.

Kolaž Kickstarter
Novice Večmilijonski uspehi, od katerih podporniki niso imeli veliko

Mnogi vidijo le poln bančni račun

Številni zunanji opazovalci pri uspešnem projektu vidijo le poln bančni račun, ne pa nešteto vloženih ur ekipe, poudarja Dejan Kos, eden od začetnikov v ekipi.

Dejan Kos MAG-LEV | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv "Uspešna kampanja ljudi napolni z entuziazmom in elanom, bančni račun pa z veliko vsoto denarja. In vse je dobro. To je zgodba, ki jo vidi širša javnost. V ozadju pa v veliki večini sledijo zapleti. Dejstvo je, da ne glede na to, koliko časa in znanja vložiš v napovedi finančnih in časovnih okvirjev, je to še vedno teorija," razlaga soavtor enega najuspešnejših slovenskih projektov na Kickstarterju.

"V praksi so stvari popolnoma drugačne in zgodijo se situacije, ki jih je težko oziroma nemogoče predvideti. To je še toliko težje, ko izdeluješ izdelek, ki je prvi svoje vrste. Med delujočim prototipom oziroma potrditvijo koncepta, ki je dovolj za začetek kampanje, in serijskim produktom, ki ga je treba lansirati na tržišče, so svetlobna leta razlike," poudarja Kos.

Incom, sladoledi
Novice Ko sladoled prinese desetine milijonov evrov v Ajdovščino

Sprejemati moraš pomembne odločitve, finančna sredstva pa kopnijo

Ko nastopijo težave, se pokaže predanost in volja ekipe, je prepričan Kos. "Še toliko težje je to, ko imaš okoli 1000 podpornikov, ki seveda neučakano pričakujejo svoj izdelek do roka, ki smo jim ga obljubili. Tako se znajdeš v situacijah, ko je treba sprejemati zelo pomembne odločitve v zelo kratkem času in jih na koncu izvajati z zelo omejenimi finančnimi sredstvi, ki vztrajno kopnijo, in tako včasih kopni tudi elan in entuziazem," izkušnje, ki so jih pridobili po kampanji, opisuje Kos.

Lebdeči gramofon | Foto: STA , Foto: STA ,

Za slovenske banke še vedno tvegano podjetje

In čeprav so zbrali pol milijona evrov (preračunano po takratnem tečaju dolar - evro), so pri obisku bank naleteli na močno priprta vrata.

"Zanimivo je, da si lahko uvrščen v knjigo Slovenske prave ideje - 50 zgodb o uspehu in hkrati označen kot tvegano podjetje, ko je govora o finančni podpori s strani slovenskih bank," se čudi Kos.

Zdaj MAG-LEV mesečno izdela okoli tisoč gramofonov in se osredotoča na širjenje distribucijske mreže. Trenutno so prisotni v Nemčiji, Franciji, Kitajski, Švedski, Danski, Avstraliji.

Znebiti se želijo prilastka "startup"

Več kot 50 odstotkov sestavnih delov gramofona MAG-LEV je izdelanih v Sloveniji, v prihodnosti pa želijo ta odstotek dvigniti na 80.

Ekipa trenutno šteje 20 ljudi, v bližnji prihodnosti pa se želijo znebiti prilastka "startup" in postati eno bolj inovativnih podjetij na področju analognega predvajanja glasbe.

Ne spreglejte