Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
7. 7. 2018,
14.37

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

Kickstarter

Sobota, 7. 7. 2018, 14.37

5 let, 10 mesecev

Največji neuspehi na Kickstarterju

Večmilijonski uspehi, od katerih podporniki niso imeli veliko

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Kolaž Kickstarter | Foto Kickstarter

Foto: Kickstarter

V devetih letih obstoja se je na svetovni platformi za množično financiranje Kickstarter zvrstilo že skoraj 150 tisoč uspešnih projektov. Med njimi je tudi nekaj večmilijonskih kampanj, ki so svoje uporabnike pustile na cedilu.

Ekipe za vsemi projekti, ki se prijavijo na katero od platform za množično financiranje in dosežejo zastavljeni cilj, bi morale izdelati in pravočasno razposlati svoj izdelek. Vendar pa nekatere kljub zbranim milijonom evrov svojega izdelka niso nikoli poslale podpornikom oziroma svojih obljub niso izpolnile v celoti.

Zbrali več kot 13 milijonov dolarjev, vendar podporniki še zdaj čakajo

Ena takšnih je hladilna torba Coolest Cooler, ki je poleti 2014 na Kickstarterju zbrala več kot 13 milijonov dolarjev podpore.

Coolest Cooler | Foto: Kickstarter Foto: Kickstarter Gre za hladilno torbo, ki poleg tega, da hladi hrano in pijačo, vsebuje še USB-polnilnik in različne pripomočke. Ob težavah so podpornikom ponujali, da lahko za skok na vrh čakalne liste poskrbijo še z dodatnimi sto dolarji.

Štiri leta po kampanji na Kickstarterju več kot 20 tisoč podpornikov še vedno ni dobilo svojega izdelka. Razlogi za to se skrivajo v prevelikih stroških pri izdelavi hladilne torbe, zaradi katerih jim je zmanjkalo denarja, čeprav izdelek zdaj prodajajo tudi na svoji spletni strani, kjer hladilna torba stane 250 dolarjev, 400 dolarjev pa stane hladilna torba z blenderjem.

Podjetje se je podpornikom zadnjič oglasilo v marcu in napovedalo, da potrebujejo še od 2,5 do tri milijone dolarjev, da bi lahko izpolnili vsa naročila.

Philip Frenzel, Active Damping
Novice Kmalu konec razbitih in polomljenih pametnih telefonov?

Igralna konzola, ki se je želela kosati z največjimi, vendar je takoj razočarala

Veliko pompa in malo izkupička je tudi skupni imenovalec za igralno konzolo, imenovano Ouya, ki se je želela postaviti ob bok bolj znanim igralcem na trgu, kot sta PlayStation in Xbox 360.

Ouya | Foto: Kickstarter Foto: Kickstarter Zanjo je bilo treba odšteti 99 dolarjev, koncept pa je bil povsem preprost: igralna konzola, ki se priklopi na TV in teče na operacijskem sistemu Android. Ouya je ob tem obljubljala še svojo trgovino z igrami.

Veliko navdušenje se je leta 2012 pretvorilo v več kot 8,5 milijona evrov visoko podporo na Kickstarterju, vendar nikoli niso dosegli visokoletečih napovedi. Po uspehu pri zbiranju začetnega kapitala so naleteli na več težav, usluge pa si niso naredili niti s tem, ko so konzolo, še preden so jo dobili podporniki na Kicstarterju, začeli prodajati v trgovinah.

Produkt je sicer več kot 62 tisoč podpornikov dobilo, vendar Ouya ni naredila veliko svojih iger, ob tem pa jo je spremljalo še veliko tehničnih in programskih težav. Leta 2015 so podjetje prodali.

Scott McNealy, Sun Microsystems
Novice Poglejte palačo, ki jo za vesoljsko ceno prodaja računalniški bogataš

Laserska britvica, ki je še zdaj ni dobil nihče

Skarp Laser Razor | Foto: Kickstarter Foto: Kickstarter Pred tremi leti je svojo pot zelo hitro zaključila ideja o laserskem brivniku Skarp Laser Razor, ki s pomočjo laserja simulira rezila.

V le nekaj dneh so na Kicstarterju leta 2015 zbrali štiri milijone dolarjev, nato pa so vodilni pri platformi njihovo kampanjo zaprli, saj produkt pri njihovem testiranju ni zadovoljil standardov.

Ekipa za Skarp Laser Razor je idejo nato predstavila še na platformi Indiegogo, kjer so zbrali pol milijona dolarjev, produkta pa do danes, tri leta pozneje, še niso poslali svojim uporabnikom.

Nazadnje so se s pojasnili oglasili maja 2018, vendar še vedno niso napovedali, kdaj bodo izdelek poslali podpornikom. Še vedno ga namreč testirajo.

Ne spreglejte