Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
23. 9. 2015,
10.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stanovanja cene

Sreda, 23. 9. 2015, 10.58

7 let, 2 meseca

Stanovanjske nepremičnine so se znova podražile

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v drugem četrtletju 2015 povprečno za 2,3 odstotka višje kot v 1. četrtletju 2015.

Število transakcij rabljenih nepremičnin še narašča in je že doseglo predkrizno raven, število prodanih novogradenj pa je še naprej nizko, so sporočili s statističnega urada.

Že tretje zaporedno zvišanje cen Cene novih stanovanjskih nepremičnin, nova stanovanja in družinske hiše skupaj, so se v drugem četrtletju zvišale za 4,4 odstotka. To je že tretje zaporedno zvišanje po tretjem četrtletju 2014, ko so dosegle najnižjo do zdaj izmerjeno raven.

Cene novih stanovanj so se v drugem četrtletju 2015 glede na prejšnje četrtletje zvišale za 6,3 odstotka. Cene novih stanovanj so zaradi nizkega števila prodaj običajno nihale, tokrat pa so se zvišale že tretjič. To lahko kaže, da je bilo cenovno dno pri novih stanovanjih že doseženo v tretjem četrtletju 2014. Število transakcij (187) je bilo skoraj enako nizko kot v prejšnjem četrtletju, čeprav je bilo za petino višje kot povprečno v zadnjih dveh letih.

Cene novih družinskih hiš običajno močno nihajo. V drugem četrtletju 2015 so se glede na prejšnje četrtletje ponovno znižale za 3,5 odstotka. Število transakcij je bilo tudi v tem četrtletju zelo nizko (37), pojasnjujejo na statističnem uradu.

Rabljena stanovanja dražja za 1,8 odstotka Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se v drugem četrtletju 2015 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju zvišale za 1,8 odstotka. Število transakcij (2.020) je doseglo najvišjo vrednost v zadnjih sedmih letih. Trgovanje z rabljenimi nepremičninami je torej že doseglo predkrizno intenzivnost. Kot so še zapisali na statističnem uradu, so se cene rabljenih stanovanj v Ljubljani v drugem četrtletju 2015 glede na prejšnje četrtletje zvišale drugič zapored, tokrat za 3,4 odstotka. Cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, v preostali Sloveniji, so se prav tako zvišale, in sicer za toliko kot v prejšnjem četrtletju, to je za 2,2 odstotka.

Cene rabljenih družinskih hiš se v drugem četrtletju 2015 glede na prejšnje četrtletje niso spremenile. Ker je bilo število prodaj rabljenih hiš rekordno visoko (508), lahko sklepamo, da se je na tem delu nepremičninskega trga v Sloveniji vzpostavilo neko trajnejše ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem.

Ne spreglejte