SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spremembe v statutu zamajale stolček Gašparja Mišiča

1

termometer

 | Foto:
Delničarji Luke Koper so na izredni skupščini sprejeli spremembe statuta družbe, ki določajo, da mora imeti predsednik uprave univerzitetno izobrazbo. Služba Gašparja Mišiča je tako pod vprašajem.

Delničarji so na izredni skupščini na predlog Soda imenovali pet novih članov nadzornega sveta, na svojem mestu pa ostaja predstavnica koprske občine med nadzorniki Sabina Mozetič. Sprejeli so tudi spremembe statuta družbe, ki med drugim določajo, da mora imeti predsednik uprave univerzitetno stopnjo izobrazbe. Ker je Gašpar Gašpar Mišič diplomirani inženir navtike, kar ni univerzitetna stopnja izobrazbe, se odpira vprašanje, ali je še primeren za to mesto.

Predstavnik Soda Žarko Sajič je na vprašanje, kaj sprejem člena, ki določa univerzitetno izobrazbo za predsednika uprave, pomeni za sedanjega prvega moža Luke Gašparja Gašparja Mišiča, odgovoril, da to na Mišiča ne bo vplivalo: "On je bil pač imenovan po starih pogojih, ko je veljal star statut," je dodal. Na vprašanje, ali utegne ta element vplivati na podpis pogodbe o zaposlitvi Mišiča, pa je dejal, da to v ničemer ne vpliva na pogodbo, da pa se bo o tem vprašanju izrekel nadzorni svet.

Pet novih nadzornikov Slovenska odškodninska družba (Sod), ki je tudi vložila zahtevo za sklic skupščine, je sprva predlagala odpoklic vseh šestih nadzornikov, predstavnikov kapitala, a so se očitno dogovorili s koprsko občino, da ta ohrani Mozetičevo kot predstavnico lokalne skupnosti v nadzornem svetu.

V danes objavljenem in tudi sprejetem nasprotnem predlogu je Sod, ki je sprva za nove nadzornike predlagal kar ožje vodstvo Soda, spremenil seznam kandidatov. Novi nadzorniki, predstavniki kapitala, so tako s skoraj soglasno podporo delničarjev postali Rado Antolovič, Elen Twrdy, Andrej Šercer, Žiga Škerjanc in Alenka Žnidaršič Kranjc.

Poleg tega so na skupščini sprejeli tudi spremembo statuta, po kateri se sklic skupščine po novem hkrati z dnevnim redom in predlogom sklepov objavi na javno dostopnih spletnih straneh družbe, na spletni strani Ajpesa ter v časopisu Delo, ob spoštovanju obveze objave sklica v skladu s predpisi, ki urejajo trg finančnih inštrumentov.

V skladu z današnjim nasprotnim predlogom Soda pa so delničarji potrdili tudi druge, obširnejše spremembe statuta družbe. Te med drugim predvidevajo, da nadzorni svet poda predhodno soglasje k prenosu in obremenitvi nepremičnin družbe; da ima uprava največ tri člane, od katerih je eden delavski direktor; da je za sklepčnost nadzornega sveta pri imenovanju in odpoklicu uprave dovolj navzočnost vsaj polovice nadzornikov, pri čemer mora biti prisoten tudi predsednik nadzornega sveta; in da mora imeti predsednik uprave najmanj univerzitetno izobrazbo ter pet let delovnih izkušenj na vodstvenih položajih v velikih družbah.

Nekateri glede sprememb izrazili pomisleke Za spremembe statuta je glasovalo 99 odstotkov prisotnega kapitala, potrebna večina pa je bila 75 odstotkov. Tako predstavniki malih delničarjev kot tudi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Mladen Jovičič so sicer izrazili pomisleke glede posameznih sprememb statuta.

Na skupščini je bilo prisotnih dobrih 10,8 milijona delnic oziroma 77,15 odstotka delnic z glasovalno pravico.

Uvodoma je delničarje nagovoril predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič, ki je med drugim izpostavil neracionalne poteze prejšnjih uprav ter prihranke, ki jih je dosegel v času, odkar vodi Luko. Prav tako je delničarjem predstavil svojo vizijo razvoja Luke v prihodnje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin