Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 2. 2022,
8.41

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

17

Natisni članek

Bitstamp Nejc Kodrič

Sreda, 23. 2. 2022, 8.41

2 leti, 1 mesec

Slovenski kriptomilijonar ob desetine milijonov evrov zaradi Bitstampa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

17

Nejc Kodrič | Foto Crunchbase

Foto: Crunchbase

Sklad NXMH je prišel do 9,8 odstotka Bitstampa v lasti Nejca Kodriča za le slabih 12 milijonov evrov. Kodrič je pogodbo pol leta spodbijal na sodišču, vendar ni uspel. Če se bodo govorice, da bo Bitstamp kmalu kotiral na borzi ob evaluaciji milijarde evrov, izkazale za pravilne, bo vrednost spornega lastniškega deleža Kodriča namesto 12 milijonov narasla na okoli 100 milijonov evrov.

Soustanovitelj in nekdanji direktor Bitstampa Nejc Kodrič je leta 2018, ko je menjalnico kriptovalut prevzel sklad NXMH, obdržal 9,8-odstotni delež v podjetju. Vendar je pri prodaji preostalega lastniškega deleža (soustanovitelj Bitstampa Damjan Merlak je leta 2018 prodal svoj celoten lastniški delež) podpisal pogodbo, ki je novim večinskim lastnikom omogočala, da preostali delež Kodriča kadarkoli kupijo za slabih 12 milijonov evrov, poroča specializiran medij za kriptosvet The Block.

Ker je NXMH, ki neuradno pripravlja splavitev delnic Bitstampa na borzo v vrednosti milijarde evrov, izkoristil opcijo odkupa Kodričevih delnic za 12 milijonov, se je soustanovitelj podjetja avgusta 2021 odločil svojo pravico poiskati na sodišču v Veliki Britaniji. Kordič in njegovi odvetniki so poizkušali dokazati, da je pogodba nična oziroma da bi moral NXMH plačati veliko več za 9,8 odstotka Bitstampa. Vendar je sodišče ugodilo novemu lastniku Bitstampa in Kodrič je tako ostal brez vseh lastniških povezav s podjetjem.

Kodrič, ki je na lestvici najbogatejših Slovencev revije Manager na 15. mestu, naj bi po poročanju medijev leta 2018 za prodajo dveh tretjin svojega lastniškega deleža v Bitstampu dobil 100 milijonov evrov.

Hvar Merlak
Novice Luksuzna jadranska odisejada enega najbogatejših Slovencev
Trendi Tako je videti novi hotel kriptomilijonarja Damiana Merlaka #foto #video
Damian Merlak
Novice Slovenski milijonar vozi "zverino", o kateri lahko mnogi le sanjajo
Ne spreglejte