Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
19.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sindikati varčevalni ukrepi

Petek, 29. 4. 2011, 19.15

7 let, 2 meseca

Slovenski in hrvaški sindikati proti strogim varčevalnim ukrepom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sindikati so opozorili, da gospodarsko okrevanje ne bo uspešno, če bo temeljilo na konzervativni ekonomski politiki, strogih varčevalnih ukrepih in neoliberalnih strukturnih reformah.

Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) sta v okviru tradicionalnega prvomajskega srečanja na mejnem prehodu Obrežje v skupni izjavi izrazili globoko zaskrbljenost zaradi sedanjih gospodarskih in socialnih razmer na Hrvaškem, v Sloveniji in drugih evropskih državah. Ob tem sta izrazili nasprotovanje "ideologiji, v kateri je konkurenca edini element našega življenja".

"Delavke in delavci niso povzročili krize" Delavke in delavci niso povzročili finančne in gospodarske krize, so po srečanju sporočili iz ZSSS ter dodali, da so bile to banke in druge finančne institucije, ki so povzročile eksplozijo kazino kapitalizma in ki so krmile nepremičninski balon s prekomerno rastjo kreditov, kar je povzročilo nevzdržen primanjkljaj v zasebnem sektorju. Vendar pa je breme sedaj preloženo na delavce in njihove plače, medtem ko so se bankirji vrnili na poslovanje po starem, so dodali.

Vlade po njunem mnenju delajo hudo napako Obe sindikalni konfederaciji sta prepričani, da brez zadostne stopnje gospodarske rasti ne bo mogoče utrditi državnih proračunov. Zato vlade po njunem mnenju delajo hudo napako, ko nameravajo s strogimi varčevalnimi ukrepi zmanjšati primanjkljaje v državnih proračunih.

"Ukrepi bodo povzročili zmanjšanje povpraševanja" "Ukrepi za uravnoteženje javnih financ bodo povzročili zmanjšanje povpraševanja, ki bo vodilo v recesijo, ta pa bo ustvarila dodatne proračunske primanjkljaje in potisnila gospodarstvo v spiralo nadaljnjega nazadovanja," so opozorili.

Zahtevajo ukrepe za rast in zaposlovanje Slovenski in hrvaški sindikati zato zavračajo stroge varčevalne ukrepe, zniževanje plač in pokojnin, nezaposlenost mladih ljudi, zniževanje delovnopravnih standardov in socialno nazadovanje, revščino in socialno izključenost ter vedno večje družbene neenakosti. Namesto tega zahtevajo ukrepe za rast in zaposlovanje, ki bodo med drugim obsegali tudi močnejšo regulacijo finančnega sektorja, izdajo skupnih evrskih obveznic za preprečitev špekulacij ter večjo davčno usklajenost in preglednost.

Ne spreglejte