Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2017,
12.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

brezposelnost Deloitte

Četrtek, 16. 2. 2017, 12.48

7 let, 2 meseca

Slovenske finančne direktorje navdaja optimizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Barbara Žibret Kralj | Foto STA

Foto: STA

Rdeča nit najnovejše Deloittove raziskave med finančnimi direktorji je optimizem, tako v Sloveniji kot v svetu. "To je ob precejšnji politični negotovosti v svetu presenetljivo, pri čemer se zdi, da gospodarstvo nanje ne reagira. Gonilo rasti bo po mnenju direktorjev tehnološki napredek," je povzela Barbara Žibret Kralj iz Deloitta.

Kot kažejo rezultati raziskave za Slovenijo, ki so jo lansko jesen izvedli med finančnimi direktorji, jih polovica v prihodnjem letu napoveduje več kot 1,6-odstotno gospodarsko rast, 74 odstotkov pa jih pričakuje, da se bodo prihodki njihovega podjetja povečali. Skoraj 60 odstotkov jih ocenjuje, da bo brezposelnosti v Sloveniji prihodnje leto upadla.

Po mnenju nekaj manj kot tretjine bo ključni dejavnik rasti razvoj tehnologije. Kot največja tveganja pa so finančni direktorji opredelili višje stroške poslovanja zaradi višjih cen surovin, delovne sile in storitev, negotove zakonodaje ter pomanjkanje kvalificirane delovne sile. Pri tem jih 61 odstotkov meni, da brexit ne bo imel nobenega vpliva na poslovanje njihovih družb.

V pričakovanju združitev in prevzemov

Slovenski finančni direktorji prihodnje leto pričakujejo precej živahne konsolidacijske in prevzemne procese na trgu. Nekaj več kot 70 odstotkov jih namreč pričakuje povečanje združitev in prevzemov na lokalni ravni. Na področju financiranja so še vedno najbolj privlačen vir bančni krediti, ki jim sledijo notranji viri financiranja in evropska sredstva.

Optimizem se profesorju z ljubljanske ekonomske fakultete Marku Jakliču ne zdi presenetljiv. Tudi institucije za prihodnje leto izboljšujejo napovedi rasti. Glede brexita je ocenil, da podjetja verjetno razmišljajo v smeri, da se bo zgodil, a še nihče ne ve točno kdaj in kako. Izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA tudi tamkajšnji podjetniki ocenjujejo pozitivno, zato optimistična pričakovanja slovenskih ne čudijo.

Bolj pa ga skrbi nekoliko bolj srednjeročno obdobje in rasti v letih 2018 in 2019. Kot največje tveganje je označil nezadostno sledenje in prilagajanje tehnološkim spremembam. Članica uprave Slovenskega državnega holdinga Nada Drobne Popovič pa je ob tem za največje označila geopolitično tveganje.

Iskanje kadrov bo vse večja težava

V razpravi, v kateri so sodelovali tudi finančni direktorji anketiranih družbe v Sloveniji, se je večina strinjala, da bodo kadri vse večja težava. Pri napovedih o večjem zaposlovanju je imela večina v mislih bruto zaposlovanje, torej da bo na trgu več fluktuacije delovne sile, čeprav se bodo odpirala tudi nova mesta. Po eni strani bo vse več ljudi težko našlo službo, po drugi pa bo po usposobljenem kadru vse večje povpraševanje.

Medtem ko se nekatera podjetja soočajo z mankom kadra specifičnih poklicev, za katere se v preteklosti ni več izvajalo šolanja, se jih vse več sooča tudi s pomanjkanjem visoko izobraženega kadra za ustrezno plačilo. Težava postajajo tudi digitalni talenti, je dodal Jaklič, ki večinoma delajo od doma in (tudi) za tuja podjetja. S tem so se finančniki strinjali, saj so potarnali, da na domačem trgu težko najdejo dovolj strokovnjakov.

Ne spreglejte