Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
30. 11. 2017,
10.32

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

podjetnica nagrada Kavarna Zvezda Urška Šefman Sojer Business Woman Award Veuve Clicquot Business Woman Award

Četrtek, 30. 11. 2017, 10.32

6 let, 4 mesece

Slovenka, ki je postala najbolj prodorna podjetnica v regiji #foto

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Veuve Clicquot Business Woman Award | Foto Veuve Clicquot Business Woman Award

Foto: Veuve Clicquot Business Woman Award

"Sledila sem sama sebi in verjela v vse, kar sem počela," pravi soustanoviteljica in lastnica blagovne znamke Zvezda Urška Šefman Sojer, ki je sinoči v Zagrebu prejela prestižno poslovno nagrado veuve clicquot business woman award.

Urška Šefman Sojer je dobitnica poslovne nagrade veuve clicquot business woman award za regijo srednja Evropa. Nagrada, ki jo podeljujejo že skoraj pol stoletja, letos pa so bile prvič zanjo nominirane slovenske podjetnice, dame spodbuja ter nagrajuje za njihove podjetniške in vodstvene dosežke.

Mednarodno žirijo je prepričala s svojo vizijo, poslovno modrostjo, preudarnostjo in zdravo mero tveganja. Zmagala je pred udeleženkami iz Hrvaške, Srbije in Črne Gore ter Sloveniji prvič priborila omenjeno nagrado. Z nagrado se ji odpirajo nove možnosti za razvoj potenciala blagovne znamke Zvezda v Sloveniji in širše.

Prestižno nagrado podeljujejo v čast legendarni francoski vdovi Nicole-Barbe Clicquot Ponsardin, ki je na začetku preteklega stoletja prevzela vodenje hiše šampanjca Veuve Cliquot in jo s svojo vizijo, vodstvenimi sposobnostmi, dinamiko, kreativnostjo ter vztrajnostjo uspela popolnoma preporoditi v eno izmed najbolj prepoznavnih in uglednih blagovnih znamk. Madame Clicquot, znana tudi kot Vdova Clicquot oziroma francosko Veuve Clicquot, je pri 27 letih po smrti svojega moža prevzela posel pridelovanja in distribucije šampanjca, ki še danes nosi njeno ime.

Nagrado je do sedaj prejelo že več kot 300 uspešnih žensk iz 32 držav sveta. Danes ima nagrada uveljavljen status v svetu, saj daje globalno kredibilnost in navdih vodilnim posameznicam.

Kavarno Zvezda so pred 18 leti zasnovali brata Mitja in Damjan Sojer kot solastnika ter Urška Šefman Sojer kot direktorica in idejna vodja, ki je želela slovensko slaščičarstvo dvigniti na novo raven. Z odprtjem prve kavarne so se uresničile njene dolgoletne sanje, da bi lahko Ljubljani ponudila prijeten prostor za druženje vseh tistih, ki se ob kavi ali čaju radi posladkajo s sladicami. Leta 2005 je Šefman Sojerjeva odprla svojo drugo Zvezdo v BTC-ju, dve leti pozneje še tretjo v hotelu Slon. Leta 2015 je povezala umetnost v pripravi sladic in osrednjo kulturno ustanovo, rodila se je nova Zvezda v Narodni galeriji. Letos poleti pa je na Tartinijevem trgu v Piranu zažarela še peta Zvezda.

Podelitev nagrade je sinoči potekala v prestižnem zagrebškem hotelu Esplanade. | Foto: Veuve Clicquot Business Woman Award Podelitev nagrade je sinoči potekala v prestižnem zagrebškem hotelu Esplanade. Foto: Veuve Clicquot Business Woman Award Z njo smo se pogovarjali po svečani podelitvi v prestižnem zagrebškem hotelu Esplanade.

Bili ste ena izmed šestih finalistk regije Srednja Evropa za to prestižno nagrado. Ste jo pričakovali?

Čeprav se morda sliši klišejsko, je nisem pričakovala. Predvsem zaradi preostalih nominirank, za katerimi stojijo močne zgodbe in izjemni poslovni dosežki.

Zakaj bi si pa vi podelili to nagrado?

Podelila bi si jo predvsem zaradi tega, ker sem ves čas verjela v nekaj, kar so mi ljudje, ki so izhajali iz gostinskega posla, ves čas odsvetovali. Nisem niti šolana gostinka, kaj šele slaščičarka. Imela pa sem jasno vizijo, kaj želim ustvariti. Absolutno sem bila pri tem izjemno pogumna. Za pozitivno poslovno pot smo namreč potrebovali kar nekaj časa, z velikimi začetnimi težavami.

"Ko sem pekla torte in delala sladoled, sem se hkrati spočila od ostalih problemov," pravi Urška Šefman Sojer. | Foto: Veuve Clicquot Business Woman Award "Ko sem pekla torte in delala sladoled, sem se hkrati spočila od ostalih problemov," pravi Urška Šefman Sojer. Foto: Veuve Clicquot Business Woman Award Ste kdaj pomislili, da bi vrgli puško v koruzo?

Prvo leto vsako noč. A ker sem bila zavezana k uspehu, sem bila prisiljena vztrajati. Ko si vržen v morje, imaš dve možnosti. Ali utoneš ali se naučiš plavati. Sama sem izbrala slednje, pri čemer me je reševalo to, da sem to rada počela. Ko sem pekla torte in delala sladoled, sem se hkrati spočila od ostalih problemov, ki so se pojavljali zaradi moje neizkušenosti oziroma neustrezne izobrazbe.

V čem je torej skrivnost vašega uspeha?

Sledila sem sama sebi in verjela v vse, kar sem počela. Verjamem, da imam nad seboj angela varuha, ki mi pri tem pomaga.

Kako je s konkurenco, vam sledi?

Zvezda je zagotovo postavila nove standarde v Ljubljani oziroma v Sloveniji nasploh. In še vedno orjemo ledino. Konkurenca nas opazuje in posnema. Naša naloga je, da ostajamo prvi, kar še zdaleč ni lahko. Je pa danes v primerjavi z mojimi začetki veliko več kvalitetnih slaščičarn. Ponosna sem, da smo pripomogli k družbeni ozaveščenosti, da slaščice niso le prah, voda in rastlinska smetana.

Urška Sojer Šefman v družbi lanskoletne zmagovalke, Srbkinje Mile Litvinjenko - lastnice kozmetične blagovne znamke Aura. | Foto: Veuve Clicquot Business Woman Award Urška Sojer Šefman v družbi lanskoletne zmagovalke, Srbkinje Mile Litvinjenko - lastnice kozmetične blagovne znamke Aura. Foto: Veuve Clicquot Business Woman Award Kaj se lahko iz vaše prehojene poti naučijo tisti, ki šele stopajo na podobno pot?

Svetujem jim, naj vse počnejo s srcem in ljubeznijo. Če so to pripravljen početi vsak dan, ni možnosti za neuspeh. Zelo pomembno je, da jim največja motivacija ni denar. Ko sem sama stopala na poslovno pot, nisem razmišljala o poslovno-finančni sliki. Zato je bilo vse skupaj toliko težje.

Kakšni so načrti za prihodnost?

Nekoč si vsekakor želimo prestopiti meje Slovenije. Veliko razmišljamo, da bi svoje izdelke prodajali tudi zunaj naših slaščičarn, na primer v hotelih. A do tega koraka mora biti osnovna dejavnost brezhibna, da bo naša slaščica na drugi lokaciji, kjer ne bo imela direktnega nadzora, prezentirana po Zvezdinih standardih.

Ne spreglejte