SiolNET. Posel danes Novice
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci smo vedno bolj bogati

0,39

termometer

Denar
V Sloveniji je bila v zadnjih 20 letih rast finančnega premoženja v skladu s svetovnimi povprečji, a je zaostajala za vzhodnoevropskimi trendi rasti. Foto: Thinkstock

Globalno finančno premoženje se je med pandemijo novega koronavirusa povzpelo za 8,3 odstotka in doseglo novo najvišjo vrednost. Finančno premoženje Slovencev se je povečalo za sedem odstotkov, kaže najnovejše poročilo družbe Boston Consulting Group (BCG).

Finančno premoženje Slovencev se je lani, v primerjavi z letom 2019, povečalo za sedem odstotkov, kar je manj od 12-odstotne rasti v regiji Vzhodne Evrope, ki zajema tudi Baltik in Rusijo, a več od štiriodstotne rasti v Zahodni Evropi, je razvidno iz nedavno objavljenega poročila o globalnem premoženju Global Wealth Report.

"Porazdelitev finančnega premoženja v Sloveniji je podobna tisti, v drugih vzhodnoevropskih državah: približno 45 odstotkov premoženja je v lasti gospodinjstev z manj kot 250 tisoč dolarjev (210 tisoč evrov)," je povedala izvršna direktorica in partnerica v BCG Melanie Seier Larsen.

Zdravko Počivalšek Novice Počivalšek odkrito o Janši, Šarcu in Cerarju: To lahko povem brez dlake na jeziku #video

Finančno premoženje Slovencev bo raslo hitreje od povprečja

Ultra bogati, katerih finančno premoženje presega 100 milijonov dolarjev (84 milijonov evrov), imajo v Sloveniji manjši delež celotnega finančnega premoženja (25 odstotkov) kot drugje v Vzhodni Evropi. "Srednje premožni segmenti, ki imajo med 250 tisoč (210 tisoč evrov) in 100 milijonov dolarjev (84 milijonov evrov) finančnega premoženja v Sloveniji, so nekoliko močnejši kot v drugih vzhodnoevropskih državah," je dodala.

V Sloveniji je bila v zadnjih 20 letih rast finančnega premoženja v skladu s svetovnimi povprečji, a je zaostajala za vzhodnoevropskimi trendi rasti. BCG napoveduje, da bo finančno premoženje Slovencev v prihodnjih petih letih raslo nekoliko hitreje od svetovnega povprečja, a vseeno nekoliko počasneje kot v Vzhodni Evropi.

Peter Jančič Siol Plus Pljuvanje v obraz poslanca Horvata in Fajonove v EU

Kitajska na poti, da do konca desetletja prehiti ZDA

"Pričakuje se, da se bo do leta 2025 v Sloveniji delež tistih, ki imajo med 20 (17 milijoni evrov) in več kot 100 milijonov dolarjev (84 milijoni evrov), povečal, medtem ko naj bi delež premoženja tistih, ki imajo v lasti manj kot 250 tisoč dolarjev (210 tisoč evrov), upadel s 45 na 43 odstotkov celotnega finančnega premoženja," so ocenili v BCG, kjer so napovedali še, da je Kitajska na poti, da do konca desetletja prehiti ZDA kot državo z največjo koncentracijo ultra bogatih.

Janez Janša Novice Janša se je zahvalil kolegom iz Višegrajske skupine in zbodel Evropsko unijo #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin