Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2019,
17.41

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Luka Koper poslovanje dobiček pretovor

Petek, 22. 2. 2019, 17.41

5 let, 2 meseca

Skupina Luka Koper lani povečala prihodke in dobiček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Luka Koper. | Luka Koper je lani ustvarila 226 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov več kot predlanskim. | Foto STA

Luka Koper je lani ustvarila 226 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov več kot predlanskim.

Foto: STA

Skupina Luka Koper je lani ustvarila 226 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov več kot predlanskim. Čisti dobiček se je povečal za 71 odstotkov na 60 milijonov evrov. Ladijski pretovor je bil s 24 milijoni ton tri odstotke večji kot predlanskim in največji v zgodovini pristanišča.

Dobiček iz poslovanja se je lani povečal za 90 odstotkov na 70 milijonov evrov. Brez upoštevanja enkratnih učinkov prejete odškodnine v višini 9,6 milijona evrov in predlanskim oblikovanih rezervacij je bila rast sicer precej nižja, dosegla je 15 odstotkov, so iz skupine sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Pretovor kontejnerjev višji za osem odstotkov, pretovor avtomobilov pa za dva 

Čisti dobiček bi se brez upoštevanja prejete odškodnine in rezervacij v vrednosti 15,7 milijona evrov realno povečal za devet odstotkov. Pretovor kontejnerjev se je lani povečal za osem odstotkov na 988 tisoč TEU, pretovor avtomobilov pa za dva odstotka na 754 tisoč vozil. Rast pretovora v primerjavi s preteklim letom je skupina dosegla pri vseh blagovnih skupinah z izjemo tekočih tovorov.

Pri generalnih tovorih je Luka Koper lani končala z 11-odstotnim povečanjem ladijskega pretovora v primerjavi z letom 2017. Pretovor sipkih in razsutih tovorov je bil višji za odstotek, pretovor tekočih tovorov pa se je zaradi manjšega pretovora pogonskih goriv zmanjšal za odstotek. Potniški terminal je lani zabeležil 101.415 potnikov, kar je 41 odstotkov več kot predlanskim. Za naložbe je skupina lani namenila 16 milijonov evrov oziroma 56 odstotkov manj kot predlanskim, število zaposlenih pa seje povečalo za 12 odstotkov na 1.242.

Kot so poudarili v skupini, je bilo lansko leto zanje pomembno tudi zaradi premikov na strateških področjih. Med drugim so pridobili gradbena dovoljenja za podaljšanje operativne obale kontejnerskega terminala na prvem pomolu, za gradnjo dodatnih tirov v zaledju tretjega bazena oziroma za potrebe avtomobilskega terminala ter gradbeno dovoljenje za gradnjo novega ro-ro priveza v tretjem bazenu, ki so tudi postala pravnomočna.

Ne spreglejte