SiolNET. Posel danes Novice
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skupina Krka v prvem četrtletju z rekordnim čistim dobičkom

0,26

termometer

Krka |  | Foto: STA
Foto: STA

Skupina Krka je v prvem četrtletju ustvarila 432,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povečal za pet odstotkov na 90,7 milijona evrov, kar je največ v kakšnem prvem četrtletju do zdaj, je danes objavila družba. Skupščina bo 7. julija.

"V skupini Krka smo v prvem četrtletju letošnjega leta kljub zaostrenim razmeram poslovali uspešno in zabeležili devetodstotno rast prodaje. Prodajo smo povečali v vseh šestih prodajnih regijah in na večini ključnih trgov ter v vseh skupinah izdelkov in storitev," je v objavi na spletni straneh Ljubljanske borze, potem ko so poslovanje v sredo obravnavali nadzorniki, zapisal predsednik uprave Krke Jože Colarič.

"Dobičkonosnost poslovanja ohranjamo na visoki ravni, saj smo dosegli do zdaj največji čisti dobiček v prvem četrtletju," je dodal.

Pozorno spremljajo razmere v Ukrajini, kjer zagotavljajo vse potrebno za ohranjanje varnosti svojih zaposlenih in za nemoteno oskrbo trga z zdravili, pravi. "Ukrajini smo donirali humanitarno pomoč v obliki zdravil. Med prvimi ponudniki zdravil na trgu smo ponovno vzpostavili logistične poti v celotni distribucijski verigi," je navedel.

krka Posel danes Krka o ruski invaziji: Dolgoročnih posledic za podjetje ne vidimo

Po njegovih navedbah tudi v Rusiji skrbijo za nemoteno oskrbo z zdravili. Registracije izdelkov, proizvodnja, prodaja, distribucija in plačila potekajo nemoteno, transport pa traja nekoliko dlje.

Prvi mož Krke pravi, da je trenutno težko oceniti, kako bodo razmere vplivale na prihodnje poslovanje: "Razmere v regiji od nas zahtevajo nenehno prilagajanje na različnih področjih poslovanja. V teh okoliščinah je težko oceniti tok prihodnjih dogodkov in njihov vpliv na Krkino poslovanje na letni ravni, vendar so rezultati prvega četrtletja vzpodbudni."

Obeta se tudi rekordno izplačilo dividend

Dodaja, da Krka ohranja močno kapitalsko strukturo, ustvarja robusten denarni tok. Zato uprava in nadzorni svet predlagata 5,63 evra bruto izplačila dividend na delnico, kar bi bilo 12,6 odstotka več kot lani.

Družba je danes objavila sklic skupščine, ki bo 7. julija. Poleg delitve bilančnega dobička je na dnevnem redu med drugim imenovanje Boruta Jamnika za nov petletni mandat člana nadzornega sveta in imenovanje družbe KPMG Slovenija za revizorja za poslovna leta 2022, 2023 in 2024.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin