Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

56

Natisni članek

Knauf Insulation

Četrtek, 24. 1. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Škofjeloško podjetje želi delavce obdržati, zato bo plače zvišalo za tretjino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

56

Tomaž Lanišek, direktor podjetja Knauf Insulation | "Visoko kvalificirani in motivirani zaposleni ter varno okolje so eden od slovenskih glavnih adutov za privabljanje tujih investicij. To konkurenčno prednost želimo znotraj skupine Knauf zadržati še naprej," pojasnjuje Tomaž Lanišek, direktor podjetja Knauf Insulation, ki je v nemški lasti. | Foto STA

"Visoko kvalificirani in motivirani zaposleni ter varno okolje so eden od slovenskih glavnih adutov za privabljanje tujih investicij. To konkurenčno prednost želimo znotraj skupine Knauf zadržati še naprej," pojasnjuje Tomaž Lanišek, direktor podjetja Knauf Insulation, ki je v nemški lasti.

Foto: STA

Medtem ko številni delodajalci v Sloveniji tarnajo, da ne bodo prenesli ukrepa zvišanja minimalnih plač, ki ga je vlada uzakonila konec lanskega leta, smo našli podjetje, ki želi delavcem omogočiti dostojno življenje in jih zadržati v Sloveniji. V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation nameravajo plače do poletja zvišati za več kot tretjino.

V proizvodnem podjetju s 500 zaposlenimi, ki je v lasti nemške družine Knauf, nameravajo plače proizvodnim delavcem v prihodnjega pol leta zvišati za 36 odstotkov. Čeprav tudi do zdaj njihovi delavci niso delali za minimalno plačo - najnižje plače z izmenskimi dodatki v proizvodnji znašajo okoli 950 evrov neto -, so se za višje plače odločili zaradi več razlogov. Ljudem želijo omogočiti dostojno življenje in jih zadržati v Sloveniji. Hkrati želijo prepričati tiste, ki so v želji po boljšem zaslužku zapustili domovino, da se vrnejo.

Delavci
Novice Ker niso vlagali v ljudi, imajo danes težave pri iskanju zaposlenih

"Visoko kvalificirani in motivirani zaposleni ter varno okolje so eden od slovenskih glavnih adutov za privabljanje tujih investicij. To konkurenčno prednost želimo znotraj skupine Knauf zadržati še naprej," pojasnjuje Tomaž Lanišek, direktor enega izmed vodilnih svetovnih podjetij na področju izolacijskih materialov. Tega se dobro zavedajo tudi njihovi nemški lastniki.

Do zdaj prejemali 1.100 evrov, po novem 1.500 evrov

Že danes njihovi delavci za štiriizmensko delo prejemajo 1.100 evrov neto plače (v ta znesek sta vključena tudi vsakoletna 13. plača in regres), brez dodatka za malico in prevoz na delo. S spremembo plačnega sistema, organizacijo poslovanja in načinom dela pa bodo proizvodni delavci prejemali 1.500 evrov neto oziroma 18 tisoč evrov letno. "Ta znesek po našem mnenju zaposlenim in njihovim družinam zagotavlja dostojno življenje," je prepričan Lanišek.

Danes | Foto:

Škofjeloška tovarna je z razvojnim, inovacijskim in izobraževalno-demonstracijskim centrom ena najmočnejših Knaufovih svetovnih zgodb. | Foto: STA , Škofjeloška tovarna je z razvojnim, inovacijskim in izobraževalno-demonstracijskim centrom ena najmočnejših Knaufovih svetovnih zgodb. Foto: STA , V skladu z načrti bodo dvig plač dosegli z večjo maso plač, predvsem pa na račun prihrankov v proizvodnji skozi večjo zavzetost in zadovoljstvo zaposlenih. "Če na primer brezbrižni delavec nadrejenega pravočasno ne opozori na potencialne napake v proizvodni liniji, se ta lahko pokvari. Ker dvodnevni izpad linije povzroči do 150 tisočakov škode, se bomo takšnim primerom izognili in denar raje namenili višjim plačam," je ponazoril. Po eni strani se delavci z opozarjanjem na napake v proizvodnji dobro počutijo, saj lahko neposredno vplivajo na delovanje posameznega oddelka, na drugi strani pa se jim to pozna pri višji plači, še razlaga Lanišek.

Kakovost izdelkov bo višja, izpadov proizvodnje pa manj

Formula višjih plač bo na primer sestavljena tudi iz nadur pri tistih delavcih, ki bodo želeli delati več, in dodatka za ambasadorje različnih znanj, čeprav ta niso v njihovem opisu delovnih nalog.

Delavec delo
Novice To je glavni razlog, da koroška podjetja delavce vse bolj iščejo v tujini

Zaposleni bodo tako zaradi višjih plač bolj zadovoljni ter motivirani, da delo opravijo dobro in pravočasno. S tem bo poraba energentov in vhodnih surovin bolj racionalna, kakovost izdelkov višja, morebitne okvare proizvodnih linij pa odpravljene med preventivnim vzdrževanjem. Zaposlene bodo usposobili za delo na več delovnih mestih, s čimer bo njihovo delo bolj raznoliko. Medsebojno sodelovanje in razumevanje celotnega proizvodnega procesa bosta okrepljena, prednosti navaja Lanišek.

Apelirajo tudi na vlado

Lanišek sicer težave birokratskega dviga minimalne plače, ki v Sloveniji zadeva okoli 50 tisoč delavcev, ne vidi pri najslabše plačanih. Izziv vidi pri vseh preostalih zaposlenih na zahtevnejših delovnih mestih v istih podjetjih, ki se jim s plačami približajo. To je po njegovem mnenju največji problem slovenskih delodajalcev v zvezi z dvigom minimalnih plač.

Služba. Zaposlovanje. Razgovor. Intervju. Izbira delavca.
Novice Na kaj so pozorni delodajalci, ko iščejo nove sodelavce #video

Tudi z dvigom najnižjih plač v njihovem podjetju se bodo plače nekaterim na zahtevnejših delovnih mestih izenačile. "Seveda bomo z vplačevanjem višjih prispevkov v dodatno pokojninsko zavarovanje in napredovanji tudi njim omogočili rast plač. A pri tem apeliram tudi na državo, da z uvedbo socialne kapico razbremeni bruto plače," je optimističen Lanišek, ki verjame, da bo država enkrat morala omogočiti boljšo platformo za delovanje gospodarstva. Sicer bodo delavci še naprej odhajali v tujino, določenih profilov delovnih mest pa v Sloveniji ne bo več, napoveduje.

Masa plač se bo zaradi zvišanja plač nekoliko povečala, stroški pa znižali. Dobiček ne bo zaradi načrtovanih ukrepov nič manjši, zatrjuje Lanišek. | Foto: STA , Masa plač se bo zaradi zvišanja plač nekoliko povečala, stroški pa znižali. Dobiček ne bo zaradi načrtovanih ukrepov nič manjši, zatrjuje Lanišek. Foto: STA , "V Sloveniji bi si morali želeti obdržati čim več zahtevnejših delovnih mest. Ta bodo zagotavljala višje plače in več pobranih davkov. Slovenija je morda res majhen narod, a to je lahko tudi prednost. Lahko smo največji na svetu v nišnih zgodbah," je prepričan.

Škofjeloška tovarna je z razvojnim, inovacijskim in izobraževalno-demonstracijskim centrom na primer ena najmočnejših Knaufovih svetovnih zgodb. "Naš nemški lastnik pravi, da smo formula 1 znotraj skupine Knauf. Kot menedžer bi si v Sloveniji želel več takšnih zgodb, ki pripeljejo do višje dodane vrednosti in posledično višjih plač," je prepričan Lanišek.

Lastniki ne smejo pozabiti na zaposlene

Lastniki so zaradi zaupanja v škofjeloško podjetje v zadnjih petih letih vanj vložili več kot 80 milijonov evrov, čeprav je ustvarilo pol manj dobička. "Vedno je treba del dobička nameniti tudi zaposlenim. Za lastnika je pomembno dobro poslovanje podjetja, vodstvo pa mora vsakemu deležniku nameniti svoj del. Čeprav so v krizi vsa podjetja plače zniževala, tega mi nismo naredili," poudarja Lanišek.

Slovenija
Novice Odlična napoved za slovenske delavce

Na vprašanje, ali ni morda pred napovedanim ohlajanjem gospodarske rasti višanje plač preveliko tveganje, Lanišek odgovarja, da določenih profilov delavcev še kar ne morejo dobiti. "Končali smo cikel večjih investicij in pripravljeni smo na prihajajoče izzive. Sodelavcem želimo dokazati, da računamo nanje. Masa plač se bo sicer nekoliko povečala, stroški pa znižali. Dobiček ne bo zaradi načrtovanih ukrepov nič manjši," poudarja direktor slovenske gazele 2013.

Zaposlujejo 20 beguncev

V Škofji Loki zaposlujejo tudi 20 beguncev iz Sirije in Afganistana, ki jih plačujejo povsem enako kot domače delavce. Po dobrem letu govorijo slovensko in so se povsem prilagodili.

"Če se je slovenska vlada odločila sprejeti določeno število migrantov, jih je treba čim prej vključiti v družbo. Enakovredno obravnavamo tako razvojne inženirje v ZDA in EU kot tudi proizvodne delavce z Bližnjega vzhoda. Želimo si čim več različno mislečih ljudi in kultur, ki delajo s srcem," poudarja Lanišek. Dodaja, da so pravilno motivirani delavci najboljši delavci, ne glede na to, od kod prihajajo.

sodelavci
Novice Slovenski delavci lahko o štiridnevnem delovniku le sanjajo
Ne spreglejte