Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 9. 2014,
8.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

obnova Knauf Insulation

Sreda, 17. 9. 2014, 8.09

8 let

Poenostavite obnovo strehe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stara in nepravilno zgrajena streha je prava grožnja za vaš račun za ogrevanje, slaba kritina pa pomeni veliko toplotne izgube. Kako se pravilno lotimo sanacije?

Tudi kritina ima svojo življenjsko dobo, zato je nujno, da po določenem obdobju razmišljate o konkretni in strokovno izvedeni sanaciji. Dobra streha izboljša kakovost bivanja v vašem domu, prepreči vdor vlage in toplotne izgube hkrati zmanjša na najmanjšo mogočo raven. Z novo strešno konstrukcijo bo vaš dom suh in topel.

Treba se je zavedati, da je bilo veliko domov v Sloveniji zgrajenih med 60. in 90. leti prejšnjega stoletja, takrat pa gradbeni materiali še niso omogočali zatesnjeno prezračevalnih, toplotno izolativnih konstrukcij. Ravno zato so starejše strešne konstrukcije neustrezne in neučinkovite. Čas je, da jih obnovite.

Najboljša možnost je zamenjava vseh obstoječih slojev, saj lahko edino tako korektno izvedemo prvi in zelo pomemben sloj, parno oviro (Knauf Insulation LDS 2 Silk) zatesnjeno z lepilnimi trakovi (Soliplan in Solifit). Izolacijo med špirovci nadomestimo z učinkovito stekleno volno (Knauf Insulation Unifit 035). S tem slojem toplotno in požarno rešujemo osnovno izolacijsko funkcijo ostrešja.

V tej fazi se ponavadi pojavi težava, da po zahtevah današnjega pravilnika o učinkoviti rabi energije in posledično po zahtevah za nepovratna sredstva, ki jih ponuja Eko Sklad, tega sloja ni mogoče vgraditi v zadostni debelini. Zato toplotno in požarno izolacijo med špirovci nadgradimo s trdo izolacijo iz kamene volne – s ploščami TERMOTOP. Kamena volna visoke trdnosti z vsemi toplotno in požarno izolativnimi lastnostmi zagotavlja odlično dodatno zaščito. Plošče namestimo neposredno prek špirovcev in se s tem izognemo toplotnim mostovom in strehi zagotovimo visoko toplotno in požarno izolativno funkcijo. Paropropustne izolacijske plošče TERMOTOP v sestavi strešne konstrukcije zagotavljajo optimalno gradbeno fizikalno sestavo. V tem primeru praktično ni mogoče, da bi se v konstrukciji pojavila navlaženost.

TERMOTOP preprečuje možnost širjenja požara tako z zunanje kakor tudi z notranje strani. Skupaj z negorljivo izolacijo med ostrešjem in negorljivim opažem spodaj je streha požarno varna. Statična trdnost ostrešja in minimalen razvoj dimnih plinov zagotavljata možnost evakuacije in majhno ekološko škodo.

Pomemben sloj je tudi paropropustna folija (sekundarna kritina), ki jo položimo prek plošč TERMOTOP (Knauf Insulation LDS 0,04). Ta kakovostna folija ima visoko paropropustnost in vodotesnost.

Ne spreglejte