SiolNET. Posel danes Novice
2,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Direktor Teša se je zaklenil v komandno sobo

2,85

termometer

 | Foto:

Danes se je nadaljevala splošna stavka v energetiki. V Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj so med 8. in 10. uro omejevali proizvodnjo, v drugih družbah pa prekinili delo. 

"Poslovodstvo je s svojo prisotnostjo v zaklenjeni komandni sobi izvajalo dodaten psihični pritisk na zaposlene. Neuradno jim je bilo rečeno, da se bodo znašli na seznamu presežnih delavcev, če bodo izvajali aktivnosti v smislu omejevanja proizvodnje električne energije, saj bi s tem lahko povzročili gospodarsko škodo," je v zapisniku, ki ga je objavil časnik Delo, navedel sindikat delavcev TEŠ.

Sindikat: Stavko so omejevali tudi drugje

Sindikalist Branko Sevčnikar nam je pojasnil, da se je direktor Teša Arman Koritnik zaklenil v komandno sobo in tako omejeval pravico do stavke. Pri tem so mu po Svečnikarjevih besedah pomagali tudi varnostniki.

Podobno omejevanje pravice do stavke se je dogajalo tudiu v Dravskih elektrarnah, trdi Sevčnikar.

TEŠ smo prosili za odziv na besede sindikalistov. Njihov odgovor še čakamo.

HSE stopil v bran poslovodstvu TEŠ

"Poslovodstvo TEŠ se je glede na dogajanja preteklih dni odločilo posebej zavarovati vitalne dele družbe TEŠ in tako v duhu dobrega gospodarja preprečiti povzročitev potencialne materialne in poslovne škode družbi. Dejstvo je, da so proizvodni objekti kritična infrastruktura in temu primeren je bil tudi današnji odziv poslovodstva TEŠ," pravijo v Holdingu slovenske elektrarne (HSE).

V Dravskih elektrarnah Maribor je stavka po njihovih besedah potekala v okviru stavkovnih pravil. Ekscesov, kot pravijo, ni bilo, poslovodstvo družbe pa stavkajočih ni omejevalo.

 

Eles: Morebitno nespoštovanje zakonov daleč od legitimne stavke

Medtem ko se v energetiki izvaja stavka, je prvi mož Elesa Aleksander Mervar znova poudaril, da morajo biti v času stavke zagotavljane vse sistemske storitve, kot to določa zakonodaja. "Morebitno nespoštovanje zakonov, posredno tudi pogodbenih obveznosti, katerih izpolnjevanje je zakonsko obvezno, pa je daleč od legitimne stavke," je poudaril.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin