Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
1. 12. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

10

Natisni članek

Valerija Rozman SHS Aviation Boris Bobek Aerodrom Maribor Andrej Fištravec Mestna občina Maribor Maribor

Petek, 1. 12. 2017, 18.45

6 let, 4 mesece

Se Mariborčani s Kitajci povezujejo mimo vlade ali Počivalšek ne bere?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

10

Aerodrom Maribor | Foto Matjaž Tavčar

Foto: Matjaž Tavčar

Lastnik upravljavca mariborskega letališča Aerodroma Maribor, SHS Aviation v kitajski lasti, je v začetku tedna v družbi predstavnikov mariborske občine s kitajskim državnim gradbincem podpisal domnevno kar 660 milijonov evrov vreden sporazum za širitev letališča. A država kot lastnica infrastrukture po besedah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška o poslu ne ve nič, kar je ministra razjezilo. 

Podjetje SHS Aviation, ki je lastnik upravljalac mariborskega letališča Aerodroma Maribor in v ozadju katerega je kitajski kapital, je v ponedeljek v Budimpešti s kitajskim državnim gradbincem China State Construction Engineering Corporation sklenilo sporazum o "bodočem sodelovanju pri vlaganju in izvajanju morebitne gradnje letališke infrastrukture na Letališču Edvarda Rusjana Maribor". Tega Kitajci upravljajo od začetka leta.

V madžarski prestolnici je bil tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki pa po navedbah občine ni dobil akreditacije, tako da samemu podpisu ni prisostvoval. Z mariborske občine so - po poročanju Večera že pred samim podpisom - sporočili, da je predmet sporazuma širitev letališča v vrednosti kar 660 milijonov evrov. 

Za kaj natančno gre, niso pojasnili. Razumeti je, da naj bi se dogovor nanašal na sodelovanje kitajskega gradbinca pri načrtovanem podaljšanju letališke steze (prav zdaj vlada začenja postopke spremembe državnega prostorskega načrta, več o tem v nadaljevanju). Jasno ni niti, ali je dogovor za podpisnike zavezujoč. 

Počivalšek ostro napadel Kitajce,...

"Mi mislimo, da gre za zavajanje in ustvarjanje lažnega vtisa. Opozarjam, da gre pri tej 'pogodbi' za mačka v žaklju, saj države o tem še nihče ni nič vprašal," je za Večer dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. | Foto: Ana Kovač "Mi mislimo, da gre za zavajanje in ustvarjanje lažnega vtisa. Opozarjam, da gre pri tej 'pogodbi' za mačka v žaklju, saj države o tem še nihče ni nič vprašal," je za Večer dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: Ana Kovač Kot je včeraj poročal Večer, pa naj bi podjetji sporazum sklenili brez vednosti države, ki je kot lastnica infrastrukture edina pristojna za kakršnekoli investicije na letališču. To je razjezilo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. "Mi mislimo, da gre za zavajanje in ustvarjanje lažnega vtisa. Opozarjam, da gre pri tej 'pogodbi' za mačka v žaklju, saj države o tem še nihče ni nič vprašal," je dejal za Večer. Tako s Počivalškovega kot z ministrstva za infrastrukturo Petra Gašperšiča so na podpisnika sporazuma naslovili vprašanje, za kaj gre. A kot so nam danes dejali na infrastrukturnem ministrstvu, pojasnil glede vsebine sporazuma za zdaj niso prejeli.

Vsebine ne razkrijejo niti v SHS Aviation in Aerodromu Maribor. "Trenutno ne bomo komentirali dogodkov," nam je sporočila Valerija Rozman, pomočnica direktorja SHS Aviation. Dodala pa je, da podjetje dela na tem, da "postopek sprejetja državnega prostorskega načrta za razvoj letališke infrastrukture teče v skladu z državnimi predpisi in ustaljenimi zakonsko opredeljenimi postopki, postavljenimi s strani državnih institucij".

... te je v bran vzel Fištravec

Bolj so se o dogajanju razpisali na mariborski občini Andreja Fištravca, ki se vse od kitajskega prevzema Aerodroma Maribor sooča z očitki o konfliktih interesov. Prvi nadzornik občine Boris Bobek je namreč direktor Aerodroma Maribor. Na tesne povezave z občino kaže tudi način komuniciranja: tako so v ponedeljek o podpisu pogodbe javnost obvestili predstavniki občine, ki so danes prevzeli tudi vlogo branika kitajskega najemnika letališča. 

Sporočili so, da so nad navedbami ministra Počivalška presenečeni in da so o dogodku prejšnji petek (tri dni prej) obvestili ministrstvo za zunanje zadeve in veleposlaništvo v Budimpešti ter tudi minstrstvi za infrastrukturo in gospodarstvo. Posledično sklepajo, da si Počivalšek "ni vzel časa, da bi to prebral".

Fištravčevi v dopisu sporočajo še, da je na nekaterih poletnih sestankih na temo "razvoja širšega območja Letališča Edvarda Rusjana Maribor" sodeloval tudi sekretar na ministrstvu za gospdoarstvo Aleš Cantarutti, zato ocenjujejo, da naj bi bilo ministrstvo z dogajanjem seznanjeno.

"Presenečeni smo nad včerajšnjo izjavo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška," pravijo na mariborski občini, ki jo vodi Andrej Fištravec. Ta je tako v bran vzel kitajskega upravljavca mariborskega letališča, ki ga vodi Fištravčev prvi nadzornik Boris Bobek. | Foto: Bor Slana "Presenečeni smo nad včerajšnjo izjavo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška," pravijo na mariborski občini, ki jo vodi Andrej Fištravec. Ta je tako v bran vzel kitajskega upravljavca mariborskega letališča, ki ga vodi Fištravčev prvi nadzornik Boris Bobek. Foto: Bor Slana

Hvalospev Fištravca Gašperšiču

Kot izhaja iz dopisa, je Fištravec precej bolj zadovoljen z dejanji ministra Gašperšiča, čeprav je po navedbah ministrstva tudi ta, kot že omenjeno zgoraj, zahteval pojasnila v zvezi s podpisom sporazuma. Mariborska občina je v dopisu zapisala, da je njegov odziv bolj "umirjen", glede samega sporazuma pa ocenila, da bo ministru "očitno uspel velik dosežek na področju vlaganj v letališko infrastrukturo ne samo pri nas, temveč v širši regiji".

Da je Gašperšičevo ministrstvo precej naklonjeno novemu najemniku mariborskega letališča, ni skrivnost. Na Siol.net smo v zadnjem letu večkrat pisali o sumljivem ozadju posla oddaje mariborskega letališča. Več v člankih S čim so Kitajce zmamili v Maribor in Beseda ministra Gašperšiča ni zdržala niti tri tedne. SHS Aviation je lani kupil finančno izmozgani Aerodrom Maribor, ko ta ni imel še nobenega uradnega zagotovila, da bo uspel na javnem razpisu za dolgoročni najem letališča do leta 2032 - ministrstvo mu je nato dodelilo posel ter tudi državno pomoč. 

Maribor bi povezali s Kitajsko

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je naklonjen povezovanju Maribora s Kitajsko. | Foto: Bor Slana Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je naklonjen povezovanju Maribora s Kitajsko. Foto: Bor Slana Gašperšičevi si trenutno prizadevajo za vzpostavitev letalske povezave Maribora s Kitajsko. Kot pravijo, je naloga države, da ustvari ugodno okolje. "Republika Slovenija ustvarja ugodno poslovno okolje, da do teh povezave pride čim prej. Je pa od poslovnih odločitev eventualnih letalskih prevoznikov odvisno, kdaj bo do te povezave prišlo," pravijo. 

Dogodki v zadnjem letu:

  • Aprila lani je vlada podpisala sporazum s KItajsko, ki omogoča vzpostavitev letalske linije med Slovenijo in Kitajsko prevoznikom obeh držav.
  • Konec letošnjega oktobra se je državni sekretar Jure Leben na Kitajskem sestal z namestnikom generalnega direktorja kitajskih letalskih oblasti Wang Zhiqingom in mu predstavil letališče ter možnosti vzpostavitve povezave med državama. Odziv kitajskih uradnikov naj bi bil pozitiven.
  • Pred dvema tednoma pa je vlada nato na predlog infrastrukturnega ministrstva sprejela sklep o pripravi državnega prostorskega načrta (DPN) za mariborsko letališče in imenovala delovno skupino za njegovo pripravo. "Ureditve, ki se načrtujejo z državnim prostorskim načrtom med drugim vključujejo podaljšanje letališke steze iz 2500 na 3300 metrov, vzporedno vozno stezo,  širitev letališke ploščadi, območje za razledenitev letal in shranjevanje letalskega goriva ter območje za posodobitev in razvoj letališke infrastrukture (terminal, hangarji, garaže, delavnice, parkirišča ipd)," so takrat sporočili z vl ade.

So Kitajci kredibilni?

Sogovornik blizu dogajanju, ki ne želi biti imenovan, pravi, da so prizadevanja Gašperšičevega ministrstva glede nove povezave s Kitajsko in širitve mariborskega letališča sicer pot v pravo smer, da pa je v celotni zgodbi vprašanje kredibilnosti partnerja, torej kitajskega podjetja. 

V ponudbi za najem letališča je podjetje med drugim navedlo, da bo poleg plačila 98 tisoč evrov najemnine mesečno  do leta 2021 na mariborskem letališču zagotovilo 1,54 milijona potnikov in 82 tisoč ton tovornega prometa ter v petih letih vanj vložilo 139 milijonov evrov. Že letos naj bi vzpostavili tudi 11 rednih linij iz štajerske prestolnice. A niti denarja niti novih povezav za zdaj ni. 

Ne spreglejte