SiolNET. Posel danes Novice
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDH s prodajo 10 odstotkov NLB iztržil 109,5 milijona evrov

0,46

termometer

NLB |  | Foto: STA
Foto: STA

Slovenski državni holding (SDH) je zaključil postopek privatizacije NLB. Danes je poučenim vlagateljem prodal celotni preostali 10-odstotni lastniški delež države minus eno delnico, skupna kupnina od prodaje pa je nanesla 109,5 milijona evrov. Slovenija s 25 odstotki in eno delnico ostaja največja posamična delničarka NLB.

Kot so danes v imenu države sporočili iz SDH, so prodali 1.999.999 navadnih delnic NLB oz. deset odstotkov minus eno delnico, in sicer v obliki pospešenega zbiranja potencialnih nakupnih naročil dobro poučenih vlagateljev za nakup delnic ali globalnih potrdil o lastništvu, ki predstavljajo delnice.

SDH je pri prodaji dosegel ceno 54,75 evra za delnico in 10,95 evra za globalno potrdilo o lastništvu. Okoli 10. ure je medtem tečaj delnice NLB na Ljubljanski borzi kotiral pri 58,4 evra, potem ko je letos dosegel že skoraj 65 evrov. Prenos in plačilo delnic je predviden za ta petek.

Država bo prejela še skoraj 50 milijonov evrov dividend

Delnicam, ki so bile predmet prodaje, so pripadle tudi dividende v višini 7,13 evra na delnico. Dividende, ki so za lani pripadle državi, skupaj sicer znašajo 49,9 milijona evrov.

"Z navedeno transakcijo so se v lastniško strukturo NLB uvrstili kakovostni mednarodni institucionalni investitorji, kar predstavlja pomembno osnovo za zagotavljanje konkurenčnosti banke in za njen nadaljnji razvoj v prihodnje," so poudarili v SDH.

"Veseli smo, da smo uspeli uspešno zaključiti eno največjih in najbolj zahtevnih privatizacij v Sloveniji. SDH je skrbno pretehtal izbor časovnega okna za izvedbo transakcije in jo izvedel v rokih, ki so v interesu tako Slovenije kot tudi NLB, saj s prodajo prenehajo veljati nekatere zaveze Evropski komisiji. NLB bo tako lahko ponovno z vsemi svojimi zmogljivostmi poslovala doma in na trgih jugovzhodne Evrope ter začela enakopravnejše tekmovati s tekmeci," je prodajo pospremil predsednik uprave SDH Igor Kržan.

NLB, LB | Foto: STA Foto: STA

Kot je dodal, bo NLB tudi po privatizaciji podpirala razvoj slovenskega gospodarstva in predstavljala pomemben delež portfelja kapitalskih naložb, ki jih upravlja SDH.

SDH je prodajo izvedel skladno s strategijo upravljanja kapitalskih naložb države in zavezami Slovenije do Evropske komisije.

"NLB bo lahko naposled znova z vsemi svojimi zmogljivostmi poslovala doma in na trgih Jugovzhodne Evrope ter začela enakopravnejše tekmovati s tekmeci," je dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Banka bo lahko znova začela opravljati dejavnosti lizinga in faktoringa, poleg tega bo lahko brez omejitev še intenzivneje vlagala v digitalizacijo, razvoj novih kanalov in najvišjo raven uporabniške izkušnje.

"Z novim letom, ko preneha tudi prepoved pripojitev in nakupov deležev, pa bo lahko NLB kot regijski specialist še aktivneje iskala priložnosti za okrepitev svojega položaja sistemskega igralca na vseh trgih, kjer poslujemo," je, kot so sporočili iz NLB, še dejal Brodnjak.

Država iztržila 1,21 milijarde evrov

Država je s privatizacijo NLB in dividendami, ki jih je z naslova delnic NLB prejela od leta 2015, do danes iztržila 1,21 milijarde evrov (779 milijonov evrov je prejela v dveh krogih prodaje delnic, 428,1 milijona evrov pa z naslova dividend). Samo za dokapitalizacijo je medtem v sanaciji konec leta 2013 namenila 1,55 milijarde evrov.

Delnice banke na Ljubljanski borzi kotirajo od sredine lanskega novembra, medtem ko v Londonu kotirajo globalna potrdila o lastništvu, ki predstavljajo navadne delnice NLB. Doslej sta bila največja posamična nedržavna lastnika ameriška finančna družba Brandes Investment Partners ter Evropska banka za obnovo in razvoj. Prva je imela po podatkih s konca leta 2018 6,71-odstotni lastniški delež, druga pa 6,25-odstotnega.

Ćlani uprave NLB Laszlo Pelle, Andreas Burkhardt, Archibald Kremser in Blaž Brodnjak. Skrajno desno predsednik nadzornega sveta NLB Primož Karpe. Posel danes Upravi NLB zvišali plače Argument Banka Slovenije Novice Kdo je odgovoren za nečednosti pri sanaciji luknje v NLB? #video #argument

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin