SiolNET. Posel danes Novice
7,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V javnost pricurljale višine odpravnin Petrolove uprave #video

7,60

termometer

Slovenski državni holding (SDH) je vladi danes na njeno zahtevo posredoval pojasnila glede nedavne sporazumne zamenjave uprave Petrola, v katerih pa je le ponovil že znane informacije. Ker ocenjuje, da te delničarjem ne razkrivajo dovolj podatkov o okoliščinah predčasnega prenehanja mandatov, namerava do konca tedna sklicati skupščino Petrola. So pa v medije pricurljale številke o višini odpravnin članov uprave.

Kot so v SDH danes zapisali na svojih spletnih straneh, ocenjujejo, da dodatno pojasnilo nadzornikov Petrola, ki so ga ti v sredo posredovali prek spletnih strani Ljubljanske borze, delničarjem družbe ne razkriva dovolj podatkov o okoliščinah predčasnega prenehanja mandatov.

SDH v sklic skupščine Petrola

Zato namerava SDH do konca tega tedna ob upoštevanju zakonsko določene delničarjeve pravice do obveščenosti zahtevati sklic skupščine Petrola, v kolikor je ne bosta uprava ali nadzorni svet družbe sklicala že sama. Na skupščini bi se delničarji seznanili s podrobnejšo informacijo glede zadeve.

Petrol Posel danes Nadzorniki in nekdanja uprava Petrola ne razkrivajo podrobnosti #video

Nadzorni svet Petrola je danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil, da namerava glede na zahteve delničarjev po dodatnih pojasnilih razlogov za sporazumno predčasno prenehanje mandatov članov uprave na prvo redno sejo nadzornega sveta, ki bo prihodnji četrtek, uvrstiti točko, pod katero bi obravnavali sklic skupščine delničarjev. Namen je seznanitev skupščine oziroma delničarjev s temi razlogi in z namenom njihove obravnave.

Vlada pozdravlja sklic skupščine

V kabinetu predsednika vlade so v odzivu za STA zapisali, da je vsak nadaljnji ukrep, ki bo delničarjem dal priložnost, da pridobijo dodatne podatke in informacije, dobrodošel. Tako sklic skupščine pozdravljajo. SDH se je v pismu zavezal, da bo o dodatnih pojasnilih na skupščini pripravil pojasnilo, s katerim bo seznanil vlado, so še dodali.

Vlada je 25. oktobra, dan po sporazumnem odstopu predsednika uprave Tomaža Berločnika ter članov uprave Roka Vodnika in Igorja Stebrnaka, na dopisni seji od SDH zahtevala pojasnila glede zamenjave uprave te po prihodkih največje slovenske družbe. Nadzorniki in nekdanja uprava podrobnosti namreč niso navedli, zato so se začela pojavljati ugibanja o ozadju zamenjave.


Video: Planet TV


SDH je za dodatne informacije zaprosil nadzorni svet Petrola. Ta je v sredo odgovoril z objavo na spletni strani Ljubljanske borze, v kateri je ponovil, da je bil razlog za sporazumno prenehanje mandata razhajanje med nadzornim svetom in upravo glede izvajanja strategije družbe, podrobnosti pa ni razkril.

Nekdanja uprava je sicer dala soglasje za objavo sporazumov o prenehanju mandatov, ne pa tudi za razkritje okoliščin, v katerih so sporazume sklenili. Nadzorni svet je ocenil, da le z objavo sporazumov, ne pa tudi okoliščin, zainteresirana javnost ne bi bila celovito obveščena. Poleg tega so sporazumi opredeljeni kot poslovna skrivnost, zato bi bilo njihovo razkritje kršitev obveznosti, so navedli.

Sporazum o odhodu uprave je sklenil nadzorni svet pod vodstvom Nade Drobne Popović. Ta je nato začasno prevzela vodenje uprave, nadzorniki so v upravo imenovali tudi direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković, v upravi pa je ostala delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

V javnost pricurljale višine odpravnin

Medtem ko podrobnosti o razlogih za predčasen odhod uprave še vedno niso znane, pa so v medije pricurljale številke o višini odpravnin njenih članov. Kot je poročal Pop TV, imajo Berločnik, Vodnik in Stebrnak trimesečni odpovedni rok, četudi so podjetje zapustili še isti večer, ko so se sporazumeli o predčasnem prenehanju mandatov.

Pripada jim šest plač odpravnine in celotna letna nagrada, kar naj bi skupaj naneslo približno 19 plač oziroma dobrih 300 tisoč evrov bruto za Berločnika in nekaj manj za Vodnika in Stebrnaka. Skupen znesek tako znaša slab milijon evrov, navaja televizija.

Država ima v Petrolu neposredno in posredno nekaj manj kot tretjinski delež in je največja lastnica družbe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin