SiolNET. Posel danes Novice
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Samozaposleni, izjava za pomoč je že na voljo v eDavkih #video

0,41

termometer

Samozaposleni, ki jim bo država v trenutnih razmerah epidemije novega koronavirusa priskočila na pomoč z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka, lahko pri finančni upravi (Furs) že vložijo ustrezno izjavo. Prva izplačila pomoči lahko pričakujejo 25. aprila.

Na Fursu so za STA povedali, da so doslej prejeli 13.500 izjav. V Sloveniji je po podatkih statističnega urada iz konca lanskega leta samozaposlenih nekaj manj kot 31.000 oseb.

Sicer pa lahko za pomoč zaprosijo tisti, ki so marca utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. aprila ali maja vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem. Če bodo njihovi prihodki v letošnjem prvem polletju za več kot petino večji kot pred letom dni in v letošnjem drugem polletju za več kot petino večji kot v enakem obdobju lani, bodo morali pomoč vrniti, piše STA.

Tisti, ki izpolnjujejo pogoje, bodo za marec prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Enaka pomoč je predvidena za kmete in verske uslužbence.

Izjavo je treba izpolniti do 31. maja

Da pa bodo pomoč lahko izkoristili, morajo prek Fursovega informacijskega sistema predložiti izjavo, s katero izjavljajo, da zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Izjava je že pripravljena, oddati pa jo je mogoče zgolj prek sistema eDavki, ali prek računalnika ali mobilne aplikacije, navaja STA. To je treba storiti najpozneje do 31. maja.

Mesečni temeljni dohodek bo izplačevala finančna uprava, in sicer je prvo izplačilo - za tiste, ki bodo izjavo vložili do 18. aprila - predvideno 25. aprila. Pogoj je, da je upravičenec dejavnost opravljal najmanj od 13. marca do uveljavitve zakona in da ni davčni dolžnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin