Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2019,
8.31

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

3

Natisni članek

Trst Matteo Salvini Italija

Petek, 5. 7. 2019, 8.31

4 leta, 9 mesecev

Salvini bo z Madžari podpisal pogodbo o vlaganjih v tržaško pristanišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

3

trst | Foto STA

Foto: STA

Italijanski notranji minister in namestnik premierja Matteo Salvini bo danes na obisku v Trstu, kjer bo podpisal pogodbo z Madžari o vlaganjih v tržaško pristanišče. Krovni organizaciji slovenske narodne skupnosti v Italiji sta ob Salvinijevem obisku v Trstu zaprosili za sestanek z njim.

Matteo Salvini bo ob navzočnosti madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta podpisal pogodbo z Madžarsko o nakupu zemljišča v tržaškem pristanišču za gradnjo pristaniškega terminala in logistično bazo za izvoz madžarskega blaga.

Investicijo v vrednosti med 60 in 100 milijoni evrov bodo izvedli na 32 hektarjih površine. Madžarskim podjetjem bo tako omogočeno, da odpošljejo blago na morje v 24 urah, je pred časom povedal Szijjarto. Madžarska vlada se je po njegovih besedah za vlaganje v Trst odločila, ker tržaško pristanišče vidi kot vstopno točko kitajske nove svilne poti in želi biti zraven.

Salvini se bo srečal v okviru obiska tudi s predsednikom Furlanije-Julijske krajine Massimilianom Fedrigo, s katerim bosta govorila o ukrepih za zajezitev nezakonitih prehodov migrantov čez italijansko-slovensko mejo. Fedriga je med možnimi ukrepi naštel "možnost zamrznitve schengenskega sporazuma, ograje ter uporabo nove tehnologije za nadzor meje".

Demonstracije za ohranitev odprtih meja

Krovni organizaciji slovenske narodne skupnosti v Italiji sta ob Salvinijevem obisku v Trstu zaprosili za sestanek z njim. Kot sta zapisala predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, naj bi na srečanju s Salvinijem obravnavali nekatera pomembna vprašanja glede izvajanja zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji iz leta 2001 in čezmejne odnose med Italijo in Slovenijo.

Levosredinska italijanska opozicijska Demokratska stranka ob robu Salvinijevega obiska v Trstu na nekaterih mejnih prehodih med Italijo in Slovenijo pripravlja demonstracije za ohranitev odprtih meja.

Ne spreglejte