Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
11.04

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Črtomir Remec Zeleni gaj Stanovanjski sklad RS

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 11.04

6 let, 5 mesecev

S prodajo nekaj več kot polovice stanovanj dobili 13 milijonov evrov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Zeleni gaj Brdo | Foto Marko Rabuza

Foto: Marko Rabuza

V soseski Zeleni gaj na Brdu je stanovanjski sklad od poletja prodal skupno 42 stanovanj in vrstnih hiš ter iztržil več kot 13 milijonov evrov. Prihodnje leto načrtujejo še oddajo 102 stanovanj in začetek gradnje nove soseske Novo Brdo.

Čeprav so v Ljubljani nova stanovanja praktično razprodana - pred končanjem gradnje ni bilo več mogoče kupiti stanovanja v soseski Belle vie Tivoli in Vili Celovška -, pa je na drugi strani stanovanjskemu skladu od poletja uspelo prodati le nekaj več kot polovico stanovanj v vzorčni hiši in vrstnih hiš v Zelenem gaju.

Na to so vplivale tudi visoke cene stanovanj v vzorčni hiši, kjer je bilo treba za garsonjero odšteli 141 tisoč evrov, le malo pod pol milijona pa je stalo dvonadstropno stanovanje s 113 kvadratnimi metri. Cene za kvadratni meter so se tako gibale okoli tri tisoč evrov. Povprečna cena kvadratnega metra novega stanovanja v Ljubljani sicer znaša 2.300 evrov.

Stanovanjski sklad je junija začel prodajati 64 stanovanj višjega cenovnega razreda in 18 vrstnih hiš.

Poleti, ob začetku prodaje, je direktor stanovanjska sklada Črtomir Remec dejal, da so stanovanja morali zgraditi, ker je bilo tako zapisano v občinskem prostorskem načrtu, za prodajo pa so se odločili, ker ne ustrezajo ekonomskim pogojem za najem. Za zdaj so v prvih dveh krogih prodali 37 stanovanj in sedem vrstnih hiš.

Neracionalno izkoriščen prostor okoli hiš

Stanovanjski sklad, ki ga vodi Črtomir Remec, je zadovoljen s potekom prodaje stanovanj v vzorčni hiši in vrstnih hiš. | Foto: Marko Rabuza Stanovanjski sklad, ki ga vodi Črtomir Remec, je zadovoljen s potekom prodaje stanovanj v vzorčni hiši in vrstnih hiš. Foto: Marko Rabuza Remec je sklad prevzel poleti 2015, ko je po njegovih besedah lahko ustavil le še projekt vrstnih hiš, dupleksov in atrijskih stanovanj.

"Gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela pri vzorčni hiši so bila absolutno predraga. Pri hišah in dupleksih je zemljišče precej neracionalno izkoriščeno, saj je tam ulica videti kot Beverly Hills. Ampak vse to pretiravanje s pasivno gradnjo in dupleksi ni za širok krog ljudi, ki išče racionalno stanovanje," je za Dnevnik dejal Remec, a je prepričan, da jim bo zaradi ugodnih razmer na trgu vseeno uspelo prodati vsa stanovanja.

Za gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela so v vzorčnih hiši, kjer je 64 stanovanj, porabili 1.625 evrov za kvadratni meter stanovanjske površine.

Stanovanja bolj zaželena od vrstnih hiš

Skupaj so s prodajo iztržili nekaj več kot 13 milijonov evrov, od tega veliko večino s stanovanji. Z njimi so iztržili nekaj manj kot deset milijonov in pol, medtem ko so za sedem vrstnih hiš na račun prejeli nekaj manj kot tri milijone evrov.

Na voljo je še 27 stanovanj in 11 vrstnih hiš, ki jih bodo naprej prodajali že ta teden.

"S povpraševanjem smo glede na višji cenovni razred in zahtevnejše potencialne kupce zadovoljni in realizacija prodaje sledi našemu načrtu," o prodajnih aktivnostih pravijo pri stanovanjskem skladu.

Novi podnajemniki v stanovanja v začetku prihodnjega leta

102 stanovanji, ki ju bo stanovanjski sklad oddajal, bosta vseljivi v začetku prihodnjega leta. | Foto: Marko Rabuza 102 stanovanji, ki ju bo stanovanjski sklad oddajal, bosta vseljivi v začetku prihodnjega leta. Foto: Marko Rabuza Že prihodnji mesec pričakujejo objavo ponudbe za 102 novi najemni stanovanji, ki so ju pred kratkim zgradili za Konexom oziroma čez cesto od vzorčnega bloka. Prve vselitve v stanovanja, velika od 45 do 80 kvadratnih metrov, bodo v začetku leta 2018, stanovanja pa bo mogoče dobiti v najem za nedoločen čas.

Prednost bodo imeli mlade družine, družine z osnovnošolskim otrokom in mladi. Višina najema se bo po besedah Remca gibal med sedmimi in osmimi evri za kvadratni meter.

Trenutno je na Brdu v soseski Zeleni gaj zraslo več kot 400 stanovanj. Pri prvih 85 stanovanjih so se cene gibale pod dvema tisočakoma za kvadratni meter, za drugi del pa so se cene dvignile nad dva tisočaka za kvadratni meter.

Na drugi strani ceste Pot Rdečega križa bo do leta 2020 še 498 novih stanovanj. | Foto: Marko Rabuza Na drugi strani ceste Pot Rdečega križa bo do leta 2020 še 498 novih stanovanj. Foto: Marko Rabuza

Do leta 2020 želijo upravljati štiri tisoč stanovanj

Prihodnje leto namerava stanovanjski sklad zgraditi še 498 novih stanovanj čez cesto nasproti naselja Zeleni gaj. Naselje se bo imenovalo Novo Brdo, stanovanja bodo predvidoma vseljiva leta 2020.

Prav do leta 2020 želi stanovanjski sklad upravljati okoli štiri tisoč stanovanj, pet let kasneje pa številko povečati še za dva tisoč. Najemnine naj bi bile bistveno nižje od tržnih in bodo prednostno namenjene ciljnim skupinam stanovanjskega sklada. To so družine z osnovnošolskim otrokom in preostale družine ter mlade osebe.

Ne spreglejte