SiolNET. Posel danes Novice
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ryanair zaradi stavke odpovedal 200 poletov, a ni objavil njihovega seznama

1,30

termometer

Ryanair
Foto: Reuters

Piloti in kabinsko osebje irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair v Nemčiji, Španiji, na Portugalskem, v Italiji, na Nizozemskem in v Belgiji danes stavkajo. Ryanair je odpovedal okoli 200 poletov od skupno 2.400, ki jih ima sicer na urniku.

Letalski prevoznik Ryanair je danes odpovedal več letov zaradi stavke pilotov in kabinskega osebja v Nemčiji, Španiji, na Portugalskem, v Italiji, na Nizozemskem in v Belgiji. Skupno naj bi v največji stavki v zgodovini družbe odpovedali skoraj 250 letov, a bo število odpovedi verjetno še naraslo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ryanair Novice Ryanair bo v petek zaradi stavke odpovedal 150 letov

Na belgijskem letališču Charleroi je okoli 20 stavkajočih razgrnilo plakate, odpovedati pa so morali štiri od 12 načrtovanih letov.

Na Nizozemskem pa so na letališču Eindhoven nekateri potniki že opravili varnostni pregled, ko so le pol ure pred predvidenim vzletom odpovedali let v London. V sindikatu VNV razmišljajo o pravnih ukrepih, da bi družbi preprečili, da bi stavkajočo ekipo nadomestila z osebjem iz tujine.

V Nemčiji so medtem do današnjega jutra odpovedali že 133 letov iz in v Nemčijo, kar predstavlja skoraj 40 odstotkov vseh letov, je razvidno iz portala airliners.de. Ryanair je sicer še v četrtek trdil, da bodo v Nemčiji odpovedali do 100 letov.

Niso objavili seznama odpovedanih letov

Pri irskem nizkocenovnem prevozniku sicer vztrajajo, da večina od 2400 za danes napovedanih letov ne bo odpovedanih oz. ne bodo imeli zamud. "Ta stavka je nespametna in nekoliko ni v skladu z napredkom, ki smo ga naredili," je dejal glavni operativni direktor družbe Peter Bellew.

Letalski prevoznik sicer ni objavil seznama odpovedanih letov. Prizadeti potniki so prejeli individualno sporočilo, s katerim so jih obvestili o odpovedih.

Sindikati so izrazili upanje, da bo današnja 24-urna stavka največja v zgodovini irskega podjetja.

Piloti in kabinsko osebje zahtevajo povišanje plač in boljše pogoje za delo

Tako piloti kot kabinsko osebje od Ryanaira zahtevajo povišanje plač in izboljšanje pogojev dela. Več sindikatov bo ob stavkah danes pripravilo tudi protestne shode delavcev.

Ryanair je največji evropski nizkocenovni letalski prevoznik. Povezuje več kot 215 letališč v 37 državah in zaposluje okoli 14.500 ljudi. V poslovnem letu 2017/18 je podjetje vknjižilo 7,15 milijarde evrov prihodkov in ustvarilo 1,45 milijarde evrov dobička.

Podjetje, ki se je dolgo upiralo združevanju svoje delovne sile v sindikate, se je od začetka leta soočilo že z vrsto stavk osebja, ki upravlja z letali. Delavci zahtevajo pravice v skladu z nacionalnimi zakonodajami svojih domačih držav. Tokratna stavka je druga usklajena panevropska.

Evropska organizacija za zaščito potrošnikov Beuc je Ryanair pozvala, naj potnikom, ki bodo zaradi stavke ostali brez leta, zagotovi primerno odškodnino.

Ryanair Novice Ryanairovi zaposleni v Nemčiji stavkajo Ryanair Posel danes Sindikalisti: Z Ryanairom smo dosegli zgodovinski dogovor

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin