Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
10.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija

Torek, 12. 2. 2013, 10.45

7 let, 2 meseca

Rusija samo v zadnjem desetletju kupila 570 ton zlata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zadnjem desetletju je ruska centralna banka pridobila 570 ton zlata, ki se lahko primerja s trikratno težo ameriškega Kipa svobode, zaradi česar je Rusija največji kupec zlata na svetu.

Medtem ko ruski predsednik Vladimir Putin obtožuje ZDA, da ogrožajo svetovno gospodarstvo s tem, ko zlorabljajo svoj monopol, pa si Rusija kopiči zlato. Ruska centralna banka je v zadnjih desetih letih namreč nakupila že 570 ton zlata, kar je za četrtino več kot njena prva zasledovalka Kitajska, piše Bloomberg.

Investicija v zlato se je v Rusiji že večkrat izkazala za dobičkonosno Državi, kot sta Kitajska in Rusija, si s kopičenjem te dragocene dobrine prizadevata ublažiti naslednji val gospodarske krize oziroma depreciacije ameriškega dolarja. Obe sicer trdno spremljata stabilnost ameriške centralne banke, vendar pa raje stavita na zlato, kar se je v Rusiji že večkrat izkazalo za dobro investicijo. Cena zlata v zadnjih 12 letih narašča, samo lani je zrasla za 12 odstotkov, piše Russia Today. Ena unča zlata je vredna 1.650 ameriških dolarjev, analitiki pa pričakujejo, da bo cena letos še zrasla in do konca leta dosegla tudi 1.825 ameriških dolarjev. Kljub temu pa je francoska investicijska banka Natixis napovedala poslabšanje, cena naj bi se do leta 2014 znižala na 1.500 ameriških dolarjev za unčo.

Leta 1998, ko je imela Rusija 40 milijard ameriških dolarjev dolga, je za eno unčo zlata plačala z 28 sodi nafte. Le dve leti pozneje, ko je na oblast stopil Vladimir Putin, je bila ena unča zlata vredna le 11,5 soda nafte. Do leta 2005 se je to razmerje še prepolovilo, za eno unčo zlata je Rusija odštela le še 6,5 soda nafte, takrat pa je Putin ukazal centralni banki, naj kupi zlato. V samo enem mesecu se je odstotek državne rezerve zlata zvišalo z 2,2 odstotka na 3,5 odstotka.

V zadnjih 12 letih je Rusija podvojila rezerve zlata Leta 2000, ko je Vladimir Putin stopil na oblast, je imela Rusija v lasti 384 ton zlata, v zadnjih 12 letih pa je svoje rezerve zlata skoraj podvojila, kažejo podatki organizacije World Gold Council. Rusija se tako lahko pohvali z 936 tonami zlata, kar pa še vedno ni največ, kar si je kdaj lastila. Leta 1941 je namreč imela rekordnih 2.800 ton zlata, še piše Russia Today.

Čeprav je Rusija v zadnjem desetletju kupila največ zlata, pa to še ne pomeni, da ima tudi največje rezerve zlata. Na prvem mestu so ZDA s 8.133,5 tone zlata, kar znaša približno 75,4 odstotka državnih rezerv zlata, na drugem mestu je Nemčija s 3.391,3 tone, na tretjem pa Mednarodni denarni sklad (IMF) z 2.814 tonami zlata. Kitajska in Rusija sta na šestem in osmem mestu.

Ne spreglejte