SiolNET. Posel danes Novice
3,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rezervoar bencina bo cenejši za skoraj pet evrov

3,40

termometer

bencin dizel petrol siol avto gorivo |  | Foto: Metka Prezelj
Foto: Metka Prezelj

95-oktanski bencin se bo s torkom zunaj avtocest pocenil za 9,8 centa na 1,366 evra, kar pomeni, da bo 50-litrski rezervoar cenejši za 4,9 evra in bo stal 68,3 evra. Dizel se bo medtem pocenil za 6,7 centa na 1,556 evra na liter. Rezervoar bo cenejši za 3,35 evra in bo stal 77,8 evra.

Še bolj se bo pocenilo kurilno olje, in sicer za 11,4 centa na 1,192 evra na liter. Cene bodo veljale do 19. decembra, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Metodologija temelji na gibanju cen naftnih derivatov in gibanju tečaja dolar-evro

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Vlada je sicer prejšnji teden z novo uredbo spremenila način oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, tako da se po novem pri izračunu najvišjih dovoljenih maloprodajnih cen upošteva tudi dodatek za biokomponento pri 95-oktanskem neosvinčenem motornem bencinu in pri dizlu.

Za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega neosvinčenega bencina bo tako na bencinskih servisih zunaj avtocest treba od torka odšteti 68,30 evra. Če ne cene ne bi bile regulirane in če hkrati potrošniki ne bi bili oproščeni plačila okoljskih dajatev, bi bilo treba po izračunih ministrstva za liter odšteti 1,463 evra, za 50 litrov pa 73,15 evra. To pri 50-litrskem rezervoarju pomeni 4,85 evra prihranka.

Brez regulacije in oprostitve okoljskih dajatev liter dizla 1,664 evra

Za 50 litrov dizla pa bo po novem treba na bencinskih servisih zunaj avtocest odšteti 77,80 evra. Brez regulacije in oproščenega plačila okoljskih dajatev bi liter stal 1,664 evra, za 50 litrov bi tako potrošnik plačal 83,20 evra. To pomeni, da potrošnik pri točenju dizla v 50-litrski rezervoar privarčuje 5,40 evra.

Prihranek pri nakupu 1000 litrov kurilnega olja, za katerega bo treba od torka odšteti 1192 evrov, pa so na ministrstvu izračunali v višini 155 evrov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Teš 6 Posel danes Po slabih dveh mesecih znova zagnali Teš 6 Ruska nafta, naftovod, Putin Posel danes Ukrajina: Omejena cena ruske nafte bo uničila rusko gospodarstvo energija voda elektrika gospodinjstvo Novice Vlada potrdila zakona za pomoč gospodarstvu zaradi energetske draginje #video Bojan Kumer, minister za infrastrukturo (16:9) Posel danes "Kaže se trend, da smo ukrotili energetsko krizo"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin