Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2022,
14.05

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

8

Natisni članek

vlada seja minister Matjaž Han

Četrtek, 1. 12. 2022, 14.05

1 leto, 4 mesece

Vlada potrdila zakona za pomoč gospodarstvu zaradi energetske draginje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

8

Vlada je danes obravnavala predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje v letu 2023. Preden ga bo sprejela, bo šla s predlogi ukrepov, ocenjenimi na okoli 1,2 milijarde evrov, še pred socialne partnerje in h koalicijskim poslancem. Je pa sprejela tudi predlog interventnega zakona za spopad z energetsko krizo. Po seji vlade sta odločitve predstavila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han ter minister za infrastrukturo Bojan Kumer. 

Vlada je z uredbo določila, da mora dobavitelj pri maloprodajni ceni za poslovne odjemalce v pogodbah za leto 2023, ki bodo sklenjene do konca letošnjega leta, upoštevati ceno na nemški borzi, in s tem navzgor omejila strošek dobavitelja. Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize med drugim podjetjem prinaša še subvencijo za strošek elektrike za leto 2023. 

Obenem vsebuje tudi shemi subvencioniranja skrajšanega delovnika in začasnega čakanja na delo ter ugodna posojila za zagotavljanje likvidnosti podjetij v sodelovanju s SID banko.

V GZS so nad interventnim energetskim zakonom razočarani 

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so nad predlogom interventnega zakona za posredovanje ob visokih cenah energije, ki ga je danes potrdila vlada, razočarani. Kot je v izjavi za medije povedala izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal, pričakujejo dodatno shemo pomoči. S pripravljenostjo vlade na dialog in sodelovanje so sicer zadovoljni.

Han: Zakon začne veljati 1. januarja 

"Smo proti koncu zahtevnega obdobja. Upam, da smo prišli do zakona, ki bo naslednje leto gospodarstvu pomagal pri blažitvi energetske krize. Jutri gremo na ekonomsko-socialni svet in zakon predstavimo tudi v parlamentu. Zakon začne veljati s 1. 1. naslednje leto," je uvodoma povedal Matjaž Han

Kot je dejal, bi z zakonom radi vzpostavili konkurenčne cene energentov, radi pa bi omogočili tudi predvidljivo in čim bolj stabilno okolje za slovensko gospodarstvo. Ocena ministrstva je, da bi ta ukrep stal približno 1,2 milijarde evrov. 850 milijonov evrov bo namenjenih gospodarstvu, 100 milijonov evrov za ohranjanje delovnih mest in 200 milijonov evrov za izboljšanje likvidnosti podjetij.

"Zavedamo se, da država vsega, glede na proračunske okvire, ne bo mogla omogočiti. Povečali smo stopnjo pomoči, dodali smo dve novi vrsti pomoči, ki ju bodo deležni gospodarstveniki, spremenili smo pogoj za energetsko intenzivna podjetja," je še povedal. 

Upravičenci so isti kot letos. Predvsem tisti, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, niso pa upravičeni mali poslovni odjemalci ter tisti, ki se ukvarjajo s financami in zavarovalništvom.

Sprejeli so tudi zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije 

Je pa vlada potrdila predlog interventnega zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije. Skladno z dogovorom na evropski ravni je predvideno zmanjšanje porabe elektrike v konicah za vsaj pet odstotkov, kar bi spodbujali prek nižje omrežnine. Med drugim so predvidene subvencije za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije (OVE) ter možnost regulacije cene toplote iz daljinskega ogrevanja in subvencij za nakup lesnih peletov.

Del denarja za to bi prišel z omejitvijo presežnih tržnih prihodkov, in sicer naj bi bilo glede na osnutek zakona, ki je bil v javni obravnavi, določeno, da prihodki od prodaje elektrike, proizvedene in prodane na trgu na debelo v Sloveniji, ki presegajo 180 evrov na MWh, pripadajo državnemu proračunu. Izjema bi med drugim veljala za elektriko, proizvedeno z zemeljskim plinom.

Po besedah infrastrukturnega ministra Bojana Kumra zakon prinaša kar nekaj novosti. Gre za implementacijo uredbe, ki so jo evropski ministri za energijo sprejeli 30. 9. 2022, in sicer zato, da bodo lažje naslovili morebitne krizne razmere.

Borut Pahor v Zagrebu, 2.dan, 19.11.2022
Novice Pahor v Zagrebu: Gospodarstvo mora ostati odprto v svet #foto
Robert Golob
Novice Golob gospodarstvenikom zagotovil, da bodo njihove pripombe upoštevali #video
Bojan Kumer in Matjaž Han
Novice Kumer in Han delodajalcem predstavila predloge za blaženje energetske draginje
Matjaž Han
Novice Han: Vse skupaj mi je smešno, Borut Pahor je le Borut Pahor
Ne spreglejte