Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

VZMD banka Osebne finance delnice razlaščenci

Četrtek, 8. 12. 2016, 13.00

6 let, 6 mesecev

Razlaščenci s tožbami nad Banko Slovenije in šest bank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
NKBM | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Dve združenji malih delničarjev bosta še pred koncem prihodnjega tedna v imenu razlaščenih obvezničarjev in delničarjev vložili tožbe proti Banki Slovenije in šestim poslovnim bankam. Poudarjajo, da ustavno sodišče ni ustavilo zastaralnega roka za tožbe proti poslovnim bankam, ki kmalu poteče. Uspeh tožb je nepredvidljiv.

Podlaga za tožbe je nedavna odločitev ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da določbe novele zakona o bančništvu, ki so bile podlaga za izbris obveznosti v leta 2013 podržavljenih bankah, niso bile v neskladju z ustavo, so pa ustavni sodniki neskladje ugotovili v delu, ki ni omogočal učinkovitega sodnega varstva. Decembra 2013 je bilo razlaščenih več kot sto tisoč Slovencev.

Vseslovensko združenje malih delničarjev Slovenije (VZMD) se je odločilo skupinske odškodninske tožbe vložiti preko Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki in Odvetniške pisarne Jereb. Zastaralni rok za tožbe proti petim bankam - NLB, NKBM, Abanki, Probanki in Factor Banki - po njihovi razlagi zastara 17. decembra letos, pri Banki Celje pa 16. decembra prihodnje leto.

Za razlastitvijo stojijo tudi poslovne banke

"Priprave odškodninskih tožb so v teku, o števili tožnikov pa še ne moremo govoriti," je na novinarski konferenci pojasnil predsednik VZMD Kristjan Verbič. Petra Jereb iz odvetniške pisarne Jereb je ob tem dejala, da je ustavno sodišče prekinilo zastaralne roke le za tožbe proti Banki Slovenije, "mi pa menimo, da za razlastitvijo stojijo tudi poslovne banke".

Strokovni sodelavci VZMD, ki ga vodi Kristjan Verbič in pravni svetovalci so pripravili odškodninske tožbe, s katerimi bi razlaščeni vlagatelji od Banke Slovenije ter bank izdajateljic izbrisanih delnic in obveznic zahtevali odškodnino v višini knjigovodske vrednosti izbrisanih vrednostnih papirjev. | Foto: Matej Povše Strokovni sodelavci VZMD, ki ga vodi Kristjan Verbič in pravni svetovalci so pripravili odškodninske tožbe, s katerimi bi razlaščeni vlagatelji od Banke Slovenije ter bank izdajateljic izbrisanih delnic in obveznic zahtevali odškodnino v višini knjigovodske vrednosti izbrisanih vrednostnih papirjev. Foto: Matej Povše

Odločili so se, da mora posamezni razlaščeni vlagatelj za pristop k skupinski tožbi plačati pristopnino v višini trikratnika sodne takse za tožbo, ki bo jo sicer posameznik moral plačati, če bi tožbo vložil individualno. Iz prejete pristopnine se bodo plačali stroški takse za tožbo in morebitno pritožbo, nagrada pa bo odvetnikom izplačana v primeru prejete odškodnine.

VZMD z eno skupinsko tožbo proti isti banki

V imenu razlaščencev bodo od Banke Slovenije ter bank izdajateljic izbrisanih delnic zahtevali odškodnino v višini zadnje revidirane knjigovodske vrednosti delnic, pri obveznicah pa nominalne vrednosti glavnice obveznice, povečane za pripadajoče obresti, kjer bo to mogoče.

Tožbe se bodo načeloma vlagale skupinsko, torej ena tožba vseh strank zoper proti isti banki, je pojasnil odvetnik Damijan Gregorc iz odvetniške pisarna Miro Senica in odvetniki. Po njegovih besedah je šlo pri izbrisu namreč za pasivnost in neravnanje poslovnih bank, ki so imele določene obveznosti, pa jih niso izpolnjevale.

MDS bo na eno tožbo vključil deset oškodovanih delničarjev

Skupinske tožbe za Društvo mali delničarji Slovenije (MDS) pripravljajo v Odvetniški pisarni Tamara Kek, tožbe pa bodo vložene tako zoper Banko Slovenije kot primarni tožbeni zahtevek, pa tudi zoper poslovne banke kot podredni tožbeni zahtevek. "Strankam ponujamo tudi pristop k skupinskim tožbam, kar pomeni, da bo na eno tožbo vključenih do 10 tožnikov. To bo tožnikom v samem postopku znižalo stroške postopka," je za pojasnila odvetnica Tamara Kek.

Stranke bodo z odvetniško pisarno sklenile pogodbo in podpisale pooblastilo ter plačale znesek za vložitev tožbe, ki je odmerjen glede na vrednost spornega predmeta. "Od strank ne zahtevamo kakršnekoli nagrade v primeru uspeha v sporu. Prav tako lahko stranka kadarkoli odstopi od pogodbe oziroma prekliče obvestilo, brez obveznosti, da krije bodoče stroške," je pojasnila odvetnica.

Ministrstvo za finance je sicer začelo pripravljati zakon, ki bo sledil sodbi ustavnega sodišča glede zagotavljanja pravnega varstva v primeru ukrepov ob sanaciji bank leta 2013. Predvidena je možnost vpogleda v dokumentacijo, ki je bila podlaga za odločbe, obrnjeno dokazno breme in vzpostavitev sistema kolektivnih tožb.

Razlaščeni imetniki delnic in obveznic, ki se bodo odločili za pristop k tožbi, morajo do 14. decembra poslati zahtevane podatke.

Ne spreglejte