Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

orožje Zlati grič Ministrstvo za obrambo Ivan Kralj Arex

Sreda, 13. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Prodano največje slovensko orožarsko podjetje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

orožje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Orožarsko podjetje Arex iz Šentjerneja, dvorni dobavitelj ministrstva za obrambo (Mors), ima novega lastnika.

Njegov prvi mož Ivan Kralj se je odločil, da ga proda češkemu zasebnemu skladu RSBC. Ta je v Sloveniji v začetku lanskega leta kupil znano štajersko vinsko klet Zlati Grič.

Po naših informacijah se je za nakup Arexa zanimalo tudi podjetje Trigal, ki sta ga ustanovila Zavarovalnica Triglav in nemška družba KGAL, dejavno pa je predvsem pri vlaganju v nepremičnine in infrastrukturne projekte.

Kralj, ki velja za enega od premožnejših Slovencev, se je sicer v zadnjem letu lotil novega posla, pridobivanja kaviarja. Več v okvirju.

Posli z državo spet cvetijo

Koliko je Kralj iztržil za Arex, še ni znano. Za prodajo podjetja pa se je odločil v trenutku, ko ta dosega izjemne rezultate.

V lanskem letu je orožarsko podjetje povečalo obseg prodaje za več kot tretjino, na dobrih 16 milijonov evrov. To je največ po predkriznem letu 2007. Čisti dobiček je ob tem dosegel rekordnih več kot dva milijona evrov.

Ivan Kralj je podjetje Arex prodal Čehom. | Foto: STA , Ivan Kralj je podjetje Arex prodal Čehom. Foto: STA , Pri aktualnem uspehu mu je pomagala tudi država. V lanskem letu je od ministrstev za obrambo in notranje zadeve prejel več kot dva milijona evrov, od januarja do novembra letos pa že okoli 3,5 milijona evrov.

V letu 2014 so v družbi začeli serijsko proizvodnjo pištol rex zero 1. Z ministrstvom za obrambo pa so novembra lani podpisali dogovor o preizkušanju novih pištol kalibra 9 mm in avtomatskih pušk kalibra 7,62 mm po Natovi metodologiji.

Kot je nedavno dejal Jože Renar, direktor Grozda obrambne industrije Slovenije, ki združuje domače proizvajalce vojaške opreme, pa ministrstvo za Slovensko vojsko (SV) načrtuje nov cikel nabav, v katerem vidijo priložnost tudi domača podjetja.

Največ zaslužili v obdobju prve Janševe vlade

Najbolj so posli Arexa z državo cveteli v mandatu prve vlade Janeza Janše. V letih od 2005 do 2008 je z Morsom opravil za kar 48 milijonov evrov.

Poleg avtomatskih pušk F2000 je dobavljal mitraljeze, topovske salve, različne vrste streliva, nadomestne dele za pehotno oborožitev, komplete za manevrsko streljanje Browning, komplete za miniranje in razminiranje, komplete za rušenje, opremo bojevnika 21. stoletja in opremo vojaka v puščavski barvi, žepne nože, tokove za pištole …

Arex | Foto: Arex Foto: Arex

Arex je sicer nastal pred dvema desetletjema iz družbe Iskra Pons, orodjarskega dela Iskre. Iz civilnega programa se je Arex sčasoma začel usmerjati v vojaško industrijo.

Soustanovitelj Arexa je bil Aleš Wachter, ki pa se je iz lastništva pred leti umaknil in ima danes v Metliki podjetje Arex Orodjarna.

Izpad na ameriškem trgu nadomestili v Sloveniji

"Na trgih, kjer Arex trži svoje izdelke, je povečan obseg povpraševanj, kar se odraža v povečanem številu izdelanih ponudb in posledično tudi v povečanju prodaje," je Kralj zapisal v poročilu o poslovanju v letu 2016.

Slovenija in ZDA sta lani podpisala sporazum, ki slovenskim podjetjem omogoča sodelovanje na javnih razpisih ameriškega obrambnega ministrstva. To je bila dobrodošla poteza tudi za Arex, ki večino izdelkov izvozi.

V letošnjem letu imajo težave na ameriškem civilnem trgu, saj dosegajo več kot 50-odstotni upad povpraševanja. Kljub temu dosegajo rast, saj so izpad nadomestili z večjo prodajo na domačem trgu kakor tudi z večjo realizacijo pri preostalih kupcih.

orožje | Foto: Reuters Foto: Reuters

S prodajnim programom strelivo (šolsko, manevrsko, trening, markirno) ustvarijo več kot 40 odstotkov prihodkov, s prodajnim programom orožje (pištole in puške) pa dobrih 15 odstotkov.

Več kot milijon evrov prometa opravijo s kupci, ki imajo sedež v Švici, ZDA, na Hrvaškem, v Belgiji in Sloveniji. 

Konec lanskega leta so imeli v Šentjerneju 117 zaposlenih.

Čehi vlagajo konservativno

Arex je od začetka tega tedna v rokah češkega podjetja RSBC Defence, ki so ga novi lastniki ustanovili posebej za ta posel.

Njegova izvršna direktorja sta Petr Novák in Roman Cének, člana investicijske ekipe češke skupine RSBC. Vodi jo Robert Schönfeld, sicer njen ustanovitelj.

RSBC je osredotočen predvsem na nepremičninske posle, proizvodnjo, obnovljive vire energije, kmetijstvo in dejavnosti, prijazne do okolja. Njihova strategija je konservativno naravnana in usmerjena v dolgoročna vlaganja. 

Po zadnjih podatkih imajo v upravljanju za 100 milijonov evrov premoženja.

Svoje pisarne imajo v Londonu, Pragi, New Delhiju in Hongkongu, od nedavnega pa tudi v Ljubljani.

Zlati grič | Foto: Zlati grič Foto: Zlati grič

Iz agonije rešili Zlati grič

Januarja lani so prevzeli konjiško družbo Zlati grič, ki je bila pred tem v lasti Probanke.

Z njenim nakupom so dobili pred nekaj leti povsem na novo zgrajeno vinsko klet, zgodovinsko klet v Žički kartuziji, 73 hektarjev vinogradov, podjetje pa ima v lasti še golf igrišče med vinogradi, družinski hotel in restavracijo.

Direktor Zlatega griča Silvo Žižek se je tudi po prihodu Čehov obdržal na položaju. V lanskem letu se je sicer poslovanje močno izboljšalo. Prihodke so povečali na 2,2 milijona evrov, izgube pa je bilo le še za 90 tisoč evrov, kar je najmanj v zadnjih šestih letih.

Kralj bo z Rusi na Dolenjskem pridobival kaviar

Po prodaji Arexa se bo Ivan Kralj očitno posvetil novemu poslu. Z ruskimi vlagatelji bo na Dolenjskem odprl obrat, v katerem naj bi pridobili 50 ton kaviarja na leto.

kaviar | Foto: Reuters Foto: Reuters Izvršni direktor lani oktobra v Šentjerneju ustanovljene družbe Caviar Biosistem je Tomaž Strgar, nekdanji obrambni ataše na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi. Ta je Ruse tudi pripeljal v Slovenijo.

Proizvodni obrat, v katerem bo delo dobilo med 60 in 80 ljudi, bo v industrijski coni v Šentjerneju. V njem bodo bodo na dan izdelali med šest in sedem ton klobasičarskih in konzervnih ribjih izdelkov. Za naložbo bodo porabili med pet in šest milijonov evrov.

Ne spreglejte