Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 11. 2013,
18.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Banka Slovenije Probanka Factor banka prestrukturiranje

Torek, 5. 11. 2013, 18.04

7 let, 2 meseca

Probanka in Factor banka naj bi poslovali še do konca leta 2016

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svet Banke Slovenije je sprejel načrta ukrepov za prestrukturiranje Faktor banke in Probanke, ki predvideva postopno prenehanje poslovanja do konca leta 2016.

Svet Banke Slovenije bo načrta posredoval ministrstvu za finance, to pa ju bo zaradi pridobitve dokončnega mnenja k ukrepom Slovenije za krepitev stabilnosti bank predložilo Evropski komisiji.

Skupaj za 434 milijonov evrov primanjkljaja Revidirana ocena finančnega stanja Factor banke in Probanke potrjuje prvotno oceno Banke Slovenije glede primanjkljaja premoženja obeh bank. Banki ob predpostavki pokrivanja izgube s strani lastnikov bank in imetnikov podrejenih kapitalskih instrumentov ocenjujeta primanjkljaj v višini 434 milijonov evrov, so sporočili iz Banke Slovenije.

Iz načrtov prestrukturiranja izhaja tudi, da bo v vmesnem obdobju Factor banka za poravnavo dospelih obveznosti črpala posojilo v skrajni sili največ v višini 347 milijonov evrov, Probanka pa največ 294 milijonov evrov.

Banki nemoteno delujeta naprej Zaveza Slovenije glede zagotavljanja solventnosti Factor banke in Probanke ter izdano poroštvo za posojilo v skrajni sili omogoča bankama postopno prestrukturiranje poslovanja s ciljem poplačila vseh navadnih upnikov. Ukrepi, ki so bili izrečeni bankama, so ohranili zaupanje v bančni oz. finančni sistem, saj ni bilo zaznati negativnih pojavov pri drugih bankah in hranilnicah.

Kot ugotavljajo, banki od imenovanja izrednih uprav pred dvema mesecema nemoteno poslujeta in izpolnjujeta vse svoje obveznosti, aktivno pa se vključujeta tudi v procese prestrukturiranja posameznih terjatev. Prednostna naloga izredne uprave obeh bank je doseči kar največje poplačilo danih kreditov in ostalih naložb zaradi minimiziranja višine državne pomoči, ki bo potrebna, da bodo v celoti poplačane obveznosti do navadnih upnikov.

Ne spreglejte