Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
7.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

davek nepremičnine ministrstvo za finance

Petek, 28. 6. 2013, 7.55

7 let, 2 meseca

Pripombe na predlagano obdavčitev nepremičnin sprejemajo le še danes (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za finance še danes sprejema pripombe in predloge na osnutek predloga zakona o davku na nepremičnine.

Ministrstvo podatkov o prejetih pripombah in predlogih zaenkrat ne daje, informacijo bo predvidoma posredovalo v ponedeljek.

Davek na nepremičnine, ki naj bi ga uvedli z letom 2014, bo po predlogu nadomestil davek od premoženja, nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč in pristojbino za vzdrževanje gozdih cest. Prihodki od davka na nepremičnine se bodo v enakovrednem deležu razdelili med občine in državo. Izjema bo prvo leto uvedbe davka, ko bodo imele občine enake prihodke kot v letu 2012, državnem proračunu pa bo pripadla razlika.

Davek na vse nepremičnine v registru Obdavčene naj bi bile vse nepremičnine, ki bodo na 1. januar leta odmere evidentirane v registru nepremičnin oz. bodo izpolnjevale pogoje za to, da bi morale biti evidentirane. Tako se v obdavčitev vključujejo vse vrste stavb, pa tudi vse vrste zemljišč, torej tudi kmetijska in gozdna zemljišča.

Davka po predlogu ne bo treba plačevati za nepremičnine v lasti ali uporabi tujih držav za potrebe diplomatskih in konzularnih predstavništev, v lasti mednarodnih organizacij ali njihovih predstavništev, če tako določajo mednarodne pogodbe in v lasti institucij EU v Sloveniji. Oprostitev bi veljala tudi za nepremičnine, ki so evidentirane kot javno dobro in varovalni gozdovi.

Osnova za obdavčitev bo posplošena tržna vrednost, ki je razvidna iz registra nepremičnin Geodetske uprave RS (Gurs).

Stopnje davka bodo odvisne od vrste nepremičnin Stanovanjske nepremičnine bodo po sedanjem predlogu obdavčene z 0,15 odstotno, poslovne in industrijske nepremičnine z 0,8-odstotno, nepremičnine za druge vrste rabe (npr. za javno, kmetijsko ...) pa z 0,5-odstotno stopnjo. Za zemljišča za gradnjo stavb ter vsa ostala zemljišča je predvidena stopnja davka v višini 0,5 odstotka.

V primeru, da stanovanja niso zasedena, je predlagana davčna stopnja 0,45 odstotka, za zemljišča z neizkoriščeno rabo pa 1,50 odstotka. Poleg tega bi imele občine možnost, da stopnje davka povečajo ali zmanjšajo za 50 odstotkov.

V kratkem znane končne vrednosti nepremičnin Gurs bo sicer izvedel indeksacijo ocenjenih vrednosti nepremičnin. Trenutne vrednosti v registru temeljijo na podatkih na 1. julij 2010. Vrednosti bodo prilagodili na tistih območjih in za tiste vrste nepremičnin, kjer so se vrednosti glede na sklenjene posle spremenile za več kot 10 odstotkov. Končnih vrednosti sicer še nimajo, znane pa bodo, ko bodo pregledali podatke, zajete najmanj za obdobje šestih mesecev po datumu indeksiranja vrednosti nepremičnin (1. januar 2013), torej do konca junija letos.

Pričakujejo, da se vrednosti nikjer ne bodo zvišale. Po preliminarni oceni se bodo pripisane vrednosti stanovanjskih nepremičnin, odvisno od lokacije, znižale za do 25 odstotkov, vrednosti poslovnih nepremičnin pa do 20 odstotkov. Za ostale vrste nepremičnin na Gursu ocene ne morejo podati.

Ministrstvo v osnutku predloga zakona navaja, da bi bilo lahko glede na prve podatke znižanje vrednosti nepremičnin v povprečju okoli 12-odstotno, pri čemer naj bi bilo znižanje za poslovne in industrijske nepremičnine nekoliko večje od povprečja, znižanje pri stanovanjskih pa okoli povprečja.

Indeksirane vrednosti bodo v registru nepremičnin dostopne z uveljavitvijo uredbe, ki bo določila indekse. Po pričakovanjih geodetske uprave bo vlada uredbo sprejemala v začetku jeseni.

V državno blagjano na račun nepremičninskega davka 467 milijonov evrov Skupni prihodek iz dajatev, vezanih na nepremičnine, naj bi se po pričakovanjih ministrstva zvišal s sedanjih okoli 193 milijonov na 467 milijonov evrov.

Med kritiki zakona tudi kmetijski minister Predlagana obdavčitev je sprožila veliko kritik. Predstavniki podjetij in podjetnikov so opozarjali, da država ne sme še bolj obremeniti gospodarstva in da bi predlagani davek zvišal obdavčitev poslovnih in industrijskih nepremičnin.

Tudi kmetijsko gozdarska zbornica nasprotuje predlaganemu davku, in sicer je opozorila na potencialno poslabšanje ekonomskega položaja kmetijstva in zahtevala, da bi morala biri kmetijska in gozdna zemljišča ter stavbe, namenjene kmetijstvu, izvezete iz obdavčitve.

Nasprotovanje predlaganemu davku so izrazili tudi v stranki SLS, kjer med drugim menijo, da bo prizadel vse segmente družbe, tako socialno najšibkejše, upokojence, kot tudi tiste, ki ustvarjajo dodano vrednost v državi.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan meni, da ni potrebe, da bi v okviru davka na nepremičnine obdavčili zemljišča, gozdove in objekte, ki se uporabljajo za kmetijsko pridelavo, to stališče pa namerava zagovarjati tudi v medresorskem usklajevanju.

Ne spreglejte