Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
1. 10. 2019,
9.19

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

19

Natisni članek

množično vrednotenje nepremičnine

Torek, 1. 10. 2019, 9.19

4 leta, 6 mesecev

Preverite, koliko je po novem vredna vaša nepremičnina. Davka še ne bo. #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

19

Na spletu je začela delovati spletna povezava, kjer lahko preverite, koliko je po novem vredna vaša nepremičnina. Do 15. novembra lahko lastniki pošiljajo pripombe.

Geodetska uprava RS (Gurs) je poskusno zagnala vrednotenje po novem sistemu. Lastniki lahko prek spleta preverijo, kakšna je vrednost njihove nepremičnine z dne 1. januarja 2019.

Nato lahko do 15. novembra vložijo pripombe, ki jih bodo občine zbrale, se do njih opredelile in jih posredovale Gursu v obdelavo. Gurs jih bo pregledal in prilagodil modele ter predlagal vladi, da modele sprejme do marca 2020, so povedali v Gursu.

Vrednost nepremičnine lahko preverite na tej spletni povezavi. Na spletni strani nato izberete poskusno izračunane vrednosti.

Gre sicer šele za predlog modelov in poskusno izračunane vrednosti po teh modelih, oboje pa se lahko še spremeni. Ta trenutek zato pritožbe na vrednost nepremičnin še niso možne, posamezniki lahko Gursu podajo le pripombe na same modele, občinam pa predlagajo spremembo vrednostnih ravni oziroma con, je v izjavi za medije povedal direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović.

Vrednost nekaterih nepremičnin tudi do 40 odstotkov višja

"Vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji se je od leta 2017 do danes dvignila s 123 milijard na 160 milijard evrov. Nekatere nepremičnine bodo tako vredne tudi 20, 30 ali 40 odstotkov več kot glede na stare modele," je dejal Mitrović.

Največje spremembe se kažejo predvsem pri stanovanjskih hišah in stavbnih zemljiščih, pri katerih so se cene v zadnjih letih najbolj zvišale. Lokacijsko se bo najbolj povečala vrednost nepremičnin na najboljših lokacijah, kot so območje Ljubljane s primestnimi občinami, Obala in turistična območja, kot je denimo Bled.

NSi za oceno ustavnosti zakona

V NSi menijo, da je zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin kljub popravkom še vedno v neskladju z ustavo, zato so na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno njegove ustavnosti. Kot eno ključnih kršitev ustavnih načel izpostavljajo načelo zakonitosti na davčnem področju, ki določa, da je predpisovanje davkov pristojnost zakonodajalca.

Prejšnji zakon s pomanjkljivostmi

Sistem množičnega vrednotenja je bil prenovljen z novim zakonom, ki je začel veljati januarja lani in s katerim so želeli pred novim ciklom splošnega vrednotenja nepremičnin odpraviti pomanjkljivosti v prejšnjem zakonu, na katere je leta 2013 opozorilo ustavno sodišče.

Naj blok 2017 Palmejeva | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Novi zakon med drugim določneje opredeljuje sistem vrednotenja, tako da bo vrednosti mogoče uporabiti tudi za potrebe obdavčenja. Javnosti omogoča sodelovanje v postopkih oblikovanja modelov vrednotenja, poleg tega bodo lahko lastniki ugovarjali posplošeni vrednosti nepremičnine z dokazovanjem posebnih okoliščin.

Nepremičninski davek? Šarec: Ne bo ga še

Sistem množičnega vrednotenja bi lahko bil prvi korak k davku na nepremičnine. Aprila so na ministrstvu za finance dejali, da pripravljajo pravne podlage, danes pa je premier Marjan Šarec dejal, da v  "tej konstalaciji vlada ni sposobna sprejeti nepremičninskega davka", saj ne verjame, da bi lahko dosegli konsenz, tako da se ga ne bodo niti lotili.

"Nima smisla riniti v nekaj, če potem obstaneš na pol poti," je dejal Šarec.

Na zadnje so se v javnosti pojavljale napovedi, da bi stanovanjske nepremičnine obdavčili z 0,1 odstotka vrednosti nepremičnine, poslovne in industrijske nepremičnine z 0,6 odstotka, kmetijska zemljišča z 0,15 odstotka in gozdna zemljišča z 0,07 odstotka.

Če bi bil sprejet novi davek, bi ta nadomestil nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek od premoženja in pristojbino za uporabo gozdnih cest.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Ne spreglejte