Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2011,
16.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada Borut Pahor

Petek, 17. 6. 2011, 16.15

7 let, 2 meseca

Predlog strategije upravljanja državnih naložb že na vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svet agencije za upravljanje kapitalskih naložb države je na predlog uprave sprejel predlog strategije upravljanja kapitalskih naložb države za obdobje 2011-2015.

Predlog dokumenta, ki oblikuje jasno lastniško politiko države, so danes poslali v potrditev vladi, o dokumentu pa bo odločal DZ, so sporočili iz agencije.

Premier bo predlog proučil konec tedna

Prejem predloga strategije, ki je zaenkrat interne narave, je potrdil tudi premier Borut Pahor. Predsednik vlade ga bo prek konca tedna proučil in vlada naj bi ga obravnavala čim prej.

Strategija je narejena po vzoru razvitih držav Kot pojasnjujejo na agenciji, je strategija pripravljena po vzoru podobnih smernic razvitih držav in opredeljuje razvojne usmeritve države kot delničarja ali družbenika ter strateške cilje države kot lastnice kapitalskih naložb.

Določeni so načini doseganja ciljev opredeljenih v sektorskih politikah ministrstev, prav tako so določene tudi strateške naložbe in ciljni deleži države v posamezni družbi, ki so potrebni za ohranjanje strateških ciljev države.

"Ta dokument vzpostavlja bolj pregleden sistem"

Predsednica sveta agencije Alja Markovič Čas je izrazila zadovoljstvo, da je agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države v sodelovanju z ministrstvi prvič do sedaj uspelo pripraviti pomemben dokument z usmeritvami, "na podlagi katerega se vzpostavlja sistem, da bo država bolj odgovorno, pregledno, učinkovito in predvidljivo upravljala svoje premoženje".

Kot pravijo na agenciji, bodo državljani prvič do sedaj imeli pregledno oblikovane lastniške politike in cilje pri posameznih lastniških naložbah države, vlagatelji in potencialni vlagatelji pa imeli jasna pričakovanja glede ravnanja države v prihodnje.

Prednost za poslovodstva in nadzorne organe družb v delni ali večinski lasti je, da bodo imeli vnaprej znane usmeritve države tako glede ciljnega lastništva kot tudi glede pričakovanj donosnosti na kapital in dividendne donosnosti.

Agencija je pri posameznih družbah pripravila koncepte upravljanja

Posamezna ministrstva so pri pripravi dokumenta sodelovala s sektorskimi politikami, agencija pa je pri posameznih družbah pripravila koncepte upravljanja, mednarodne primerjalne analize z ustreznimi ekonomskimi kazalniki in pričakovanji države za posamezno družbo v prihodnje.

Podlaga ekonomskim kazalnikom spremljanja poslovanja so bile analize posamezne družbe s primerljivimi konkurenčnimi podjetji iz tujine.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države kot fiduciar državnega premoženja pričakuje večjo odgovornost družb v delni ali večinski lasti na vseh ravneh, višje donose in bolj učinkovito poslovanje.

Morebitne neskladnosti sektorskih politik se bodo uskladile v okviru vlade

Najpomembnejši cilj delovanja agencije je doseči tako raven korporativnega upravljanja, ki bo pripomogla k doseganju boljših poslovnih rezultatov družb, v katerih ima država kapitalsko naložbo ter posledično povečanje premoženja države, tako z vidika prihodkov iz naslova dividend kakor tudi iz vidika vrednosti kapitalske naložbe.

Morebitne neskladnosti sektorskih politik do posameznih podjetij, na katere je agencija za upravljanje kapitalskih naložb države opozorila v okviru delovne verzije dokumenta, se bodo uskladile v okviru vlade in skladno s tem se bo prilagodil tudi dokument.

Ne spreglejte