Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2011,
15.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 10. 3. 2011, 15.19

7 let, 2 meseca

PORR prekinil pogodbo z SCT za gradnjo mostu čez Savo v Beogradu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avstrijsko podjetje PORR je prekinilo pogodbo z največjim slovenskim gradbenim podjetjem SCT za gradnjo mostu čez reko Savo v Beogradu.

Odločitev so v PORR sprejeli potem, ko je SCT decembra lani razglasil plačilno nesposobnost, ob tem pa navajajo, da del na mostu pri Adi Ciganliji ne želijo ogroziti, poroča srbska tiskovna agencija Beta. Z deli na mostu ne bodo zamujali Avstrijsko podjetje, ki je vodilni partner v konzorciju za izgradnjo mostu, pojasnjuje, da je sprejelo vse potrebne ukrepe, da z deli na mostu ne bo zamujalo. SCT, ki je od januarja v prisilni poravnavi, je bil del tega konzorcija, hkrati pa je bilo slovensko gradbeno podjetje na razpisu izbrano tudi za izgradnjo pristopnih cest do mostu z novobeograjske strani mostu. Kot je znano, je SCT izgubil tudi ta posel, saj ga je o prekinitvi posla zaradi razglašene plačilne nesposobnosti pred dnevi obvestila beograjska direkcija za gradbeništvo. SCT je po podpisu pogodbe o gradnji pristopnih cest do mostu čez reko Savo v Beogradu decembra razglasil plačilno nesposobnost, kar bi lahko po oceni beograjskih oblasti vplivalo na izpolnjevanje pogodbenih obveznosti slovenskega gradbinca.

Velikan med mostovi Novi beograjski most čez reko Savo bo dolg 929 metrov in širok 45 metrov ter bo obsegal 42.000 kvadratnih metrov površine. Most dosega svetovni rekord v kategoriji visečih mostov s poševnimi zategami na enem pilonu (stebru), ki je visok kar 200 metrov. Most bo imel šest pasov za cestna vozila, dva tira za lahki promet, na obeh straneh pa še prostor za pešce in kolesarje.

SCT še ima posle v Srbiji Močno zadolžen SCT je v zadnjem času sicer dobil tudi nekaj novih poslov v Srbiji. Njihova hčerinska družba SCT&CG Montaža iz Beograda je pridobila gradnjo Športno-rekreacijskega centra Voždovac z nogometnim igriščem na strehi objekta. SCT naj bi gradil tudi logistični center PTT Srbije v Zemunu, sodeloval pri gradnji nemškega podjetja Norma Group v Subotici ter Plazza centra v Kragujevcu.

Po drugi strani pa je SCT v začetku februarja izgubil gradnjo predora Vijenac v Federaciji BiH. Posel je bil vreden 54,6 milijona evrov.

Ne spreglejte