Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2011,
18.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Koper stavka

Sreda, 24. 8. 2011, 18.18

7 let, 2 meseca

Pogodbeni delavci v Luki Koper ne izključujejo možnosti stavke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Luški delavci, ki jih zastopa Sindikat izvajalcev pristaniških storitev (SIPS), čakajo na petkovo odločitev nadzornega sveta Luke Koper.

Nadzorniki bodo odločali, kako bo Luka Koper sodelovala pri urejanju položaja pogodbenih delavcev. "Če po seji rešitve ne bo, je možna tudi stavka," je povedal predstavnik SIPS Predrag Topić.

"Uprava se bo zavzela za rešitev težav"

Kot je še povedal Topić, naj bi jim predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko zagotovil, da se bo uprava zavzela za rešitev težav in se bo reševanja problematike podpogodbenih delavcev lotila resno.

"Sami smo ponudili tri rešitve, pri čemer se je Veselko z nekaterimi strinjal. S spornimi delodajalci smo tudi dosegli dogovor, in zagotovili so, da bodo sicer po starem sistemu zagotovili in poravnali plačilo opravljenega dela vsem delavcem," je povedal Topić. Po njegovih besedah naj bi jim Veselko tudi zagotovil, da bo nadzornemu svetu rešitev problematike IPS predstavil kot prioriteto.

Socialno podjetje za posredovanje delovne sile?

Kot eno od možnosti, ki jo predlagajo predstavniki SIPS in delavski direktor je tudi ustanovitev socialnega podjetja za posredovanje delovne sile, kot jih poznajo v nekaterih drugih evropskih pristaniščih. Ustanovile bi ga država, občina in Luka Koper. To možnost naj bi po Topićevih besedah podpiral tudi Veselko.

"Samo na takšen način lahko ohranimo zaupanje" Na SIPS sedaj čakajo predvsem petkovo odločitev nadzornega sveta, kot prioritetno točko pa je Topić navedel dogovor o sprejetju tristranske krovne kolektivne pogodbe, kjer bi bili delavci zastopani kot enakovredni subjekt skupaj z Luko Koper in delodajalci IPS. "Samo na takšen način lahko ohranimo nekakšno zaupanje. Če nadzorni svet ne bo sprejel nobenega od predlogov, bo o nadaljnjih korakih odločal upravni odbor sindikata, po zakonu in teoretično pa obstaja tudi možnost napovedi stavke," je še potrdil Topić.

V medijih so zasledili kopico dezinformacij

Iz Luke Koper pa so sporočili, da so v zadnjih dneh v medijih zasledili kopico dezinformacij in neosnovanih obtožb na račun uprave družbe, češ da ni ničesar naredila, da bi preprečila kršenje delovno pravne zakonodaje na področju zunanjih storitvenih podjetij (IPS). Predsednik uprave je na srečanju delojemalsko in delodajalsko stran ponovno seznanil s pripravljenostjo Luke Koper k aktivnemu reševanju problematike ter jih spomnil na korake, ki naj bi jih Luka Koper v zadnjih mesecih že storila v smeri izboljšanja stanja na tem področju. Hkrati naj bi obe strani pozval, da nepravilnosti, o katerih poročajo mediji rešujeta za skupno mizo.

"Uprava družbe lahko opozori, da se je potrebno lotiti problematike sistemsko. V svetu poznajo več različnih oblik izvajanja pristaniških storitev preko zunanjih podjetij, zato bo potrebno z vidika koprskega pristanišča poiskati tak model, ki bo skladen s slovensko zakonodajo in strateškimi načrti družbe," so sporočili iz luke.

Uprava Luke Koper tudi poziva vse zaposlene pri zunanjih storitvenih podjetjih, da kršitve delovno pravne zakonodaje, o katerih poročajo mediji, prijavijo odgovornim državnim organom. "V kolikor navedbe v medijih, da so nekateri delavci dobili odpoved oziroma niso dobili izplačanih plač držijo, gre za kršenje zakonodaje in dogovora, ki je bil 7. avgusta podpisan med SIPS, predstavniki zunanjih storitvenih podjetij in Luko Koper. Nobenega razloga namreč ni, da ti delavci ne bi dobili plačila za svoje delo. Luka Koper redno (s 15 dnevnim plačilnim rokom) poravnava svoje obveznosti do zunanjih storitvenih podjetij, vendar nima in ne more imeti vpogleda v plačilne liste zaposlenih pri pogodbenih podjetjih," so še zapisali in dodali, da se bo luška uprava tudi v bodoče trudila in zagotavljala stabilne poslovne procese, varno delovno okolje in razvoj družbe.

Ne spreglejte