Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2023,
15.25

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

47

Natisni članek

subvencije odpoved delavci lakirnica Hoče - Slivnica Magna

Ponedeljek, 3. 4. 2023, 15.25

1 leto

Pogodba razkriva, kaj je Počivalšek podpisal z Magno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

47

Magna | Foto STA

Foto: STA

Spletni portal Necenzurirano razkriva pogodbo o izvedbi strateške investicije, ki jo je nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek podpisal s kanadsko-avstrijsko multinacionalko Magno. Ta države ne varuje pred predčasno ukinitvijo proizvodnje v Hočah, kar se je vodstvo Magne pred mesecem dni tudi odločilo narediti. Proizvodnjo v lakirnici v Hočah bodo namreč preselili v svojo graško tovarno.

Ko je Magna pred mesecem dni sporočila, da bo zaustavila proizvodnjo v Hočah, se je zavezala, da bo slovenski državi vrnila 18,6 milijona evrov pomoči. Vračilo državne pomoči skupaj z obrestmi pričakuje tudi Počivalškov naslednik Matjaž Han. A tega Magna doslej še ni storila, saj še vedno teče rok, ki ji ga je ministrstvo določilo za predstavitev vseh informacij. Nato bo država uradno zahtevala, kar ji po pogodbi pripada.

Magna
Novice Han o ustavitvi proizvodnje v Magni: Vrnejo naj vso državno spodbudo in obresti

Gre za 18,6 milijona evrov subvencije, ki jo je Magna prejela po pogodbi o izvedbi strateške investicije in jo je leta 2017 podpisal Zdravko Počivalšek, tedanji minister v vladi Mira Cerarja. Pogodbo je uspelo portalu Necenzurirano pridobiti šele po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, saj prej ni bila javno dostopna. Zanimalo jih je, ali bo morala Magna po pogodbi plačati kakršno koli kazen zaradi odločitve, da se predčasno umakne iz Slovenije, za sabo pa pusti lakirnico, zgrajeno na nekdanjih kmetijskih zemljiščih. Iz pogodbe so ugotovili, da:

- države nobeno določilo iz pogodbe neposredno ne varuje pred predčasno ukinitvijo proizvodnje v Hočah;

- bi lahko Magna celo obdržala 18,6 milijona evrov pomoči, ki jo je prejela od slovenske države. To bi se zgodilo, če bi lakirnico zaprla šele čez leto in pol, torej oktobra 2024;

- da lahko država kakršnokoli pogodbeno kazen od Magne izterja le zato, ker Magna v Hočah nikoli ni ustvarila obljubljenih tisoč delovnih mest.

Pogodba kot "edino sankcijo za primer kršitve katerekoli obveznosti investitorja" predvideva plačilo pet milijonov evrov. A gre za pogodbeno kazen, ki bi jo Magna morala poravnati le, če naložbe sploh ne bi bilo. Teh petih milijonov evrov ji zato ne bo treba plačati, saj je lakirnica v Hočah začela obratovati.

Roman Glaser
Novice Štajerska gospodarska zbornica opozarja na težave podjetij

Na Necenzurirano so ugotovili, da država od Magne zaradi njenega predčasnega odhoda iz Hoč sploh ne more izterjati kazni. Ima pa na voljo rezervno možnost – da ji izstavi račun, ker Magna v Hočah nikoli ni ustvarila obljubljenih tisoč delovnih mest. Po formulah iz pogodbe bi lahko Magna v takšnem primeru državi plačala približno 2,6 milijona evrov kazni. Toda država je Magni omogočila tudi četrtinski popust. Zakaj? Ker je začela drugo fazo investicije. To torej pomeni, da bi morala Magna državi poravnati skupno slaba dva milijona evrov.

Iz Magne so v začetku marca zaposlene obvestili, da bo lakirnica postopoma prešla v "fazo mirovanja". A tega termina v pogodbi z državo sploh ni, še navaja Necenzurirano.

Ne spreglejte